Oldalak
2009. július 31., péntek
Rozsos joghurtos riegel kenyér
Ennek a kenyérnek a kiindulópontja is E.Margit péksüteménye volt. Ezt alakítottam egy kicsit a saját ízlésünkre, könnyebbre, levegősebbre. Az a tapasztalatom, ezt még azok is szívesen ették, akik egyébként nem rajonganak a rozskenyerekért. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
30 dkg öregtészta
10 dkg BL 80 kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
280 ml víz
1 tk. barnacukor
2 dkg friss élesztő
Ezeket a kenyérsütővel elkevertetem, majd az üstben hagyom állni fél órát. Utána hozzáadom a következőket:
150 gr joghurt
csipet aszkorbin
2 tk.só
3 dkg vaj
1 tk.őrölt kömény
10 dkg fehér rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. burgonyapehely
1 kk.sikér (elhagyható)
dagasztás végén: 2 ek.lenmag, 2 ek. szezámmag, 2 ek.napraforgómag, 2 ek.zabpehely
Dagasztom, közben figyelem, kellhet bele még víz, ha nem elég lágy a tészta! Majd az utolsó pár percben hozzáadom a magkeveréket is. Kicsit lágy, ragadós a tészta, ilyennek kell lennie. Egy tálban duplára kelesztem, (kb.40 perc) félidőben egyszer átgyúrom.
A tésztát lisztezett felületre borítom, 4 részre osztom, egyenként bucit formálok belőle, megforgatom tökmagban és a kihúzós nagy dobozformában egymás mellé lerakom. Duplára kelesztem, bevágom a bucik tetejét, megspriccelem vízzel, megszórom a magkeverékkel és előmelegített sütőben 210 fokon 55-60 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni.
magkeverék: 2-2 ek. len,-szezám,- napraforgó mag, 2 ek. zabpehely
Ha nem kenyeret akarok készíteni hanem zsemléket, akkor lehet a tésztát kb.2-3 cm vastagra nyújtani, megspriccelni vízzel, magkeverékkel szórni, felvágni téglalapokra, ezeket a sütőpapíros tepsin még keleszteni 30 percig, majd 210 fokon 20-25 percig sütni.
Ha valakinek nincs egy nagyobb formája,akkor készítheti két kisebb dobozformában, vagy jénaiban is.
2009. július 30., csütörtök
Fagylalt ostyatálkában
Csokoládé, tejszínes meggy, meggysorbet és tejszínes citromfagylalt készült nemrég. Az ostyatálkát a Lidlben vett ostyasütővel készítettem, ez a gép nem volt felesleges beszerzés!
Hozzávalók:
csokoládéfagylalt:
300 ml (nem cukrozott) sűrített tej (nekem most 319 ml,mert a Lidl ennyit tesz egy dobozba)
400 ml tej
20 dkg cukor
10 dkg kakaópor
10 dkg étcsokoládé
4 tojássárga
Egy lábosban felteszem a tűzre a sűrített tejet és a sima tej felét melegedni.
A sárgákat kikeverem a cukorral, a kakaóporral és a maradék tejjel. Keveset hozzámerek a forró tejből, elkeverem, majd a többihez öntöm a lábosba. Kis lángon, folyton keverve, kézi habverővel besűrítem. Leveszem a tűzről, belekeverem az eltördelt csokoládét, amíg fel nem olvad teljesen.
Kihűtöm, egy éjszakára a hűtőbe teszem, másnap elkészítem a fagyigéppel. ( Vagy anélkül egy fémtálba téve, óránként kiveszem és átkeverem a botmixerrel, amíg krémes fagyit nem kapok.)
tejszínes meggyfagylalt:
400 ml tej
600 ml tejszín
30 dkg cukor
4 tojássárga
2 teáskanál vaníliakivonat
25 dkg mascarpone
1 kg magozott meggy
A tejszínt és a tejet felteszem melegedni egy lábosban.
A tojássárgákat kikeverem a cukorral, a vaníliakivonattal, kevés meleg tejjel elkeverem, majd a lábosba öntöm. Kis lángon, folyton keverve besűrítem, a tűzről levéve elkeverem benne a mascarponét is. Hűlni hagyom, majd egy éjszakára megy a hűtőbe.
Másnap a robotgép habverőjével jól felhabosítom, a feléhez hozzáadom az összeturmixolt meggyet. Elkészítem a fagyigéppel, vagy az előzőekben leírt módon. Az alap másik feléből citromfagylalt lett.
tejszínes citromfagylalt:
Az előző alap felébe kevertem 4 citrom levét, és reszelt héját.
a meggysorbet készítése pedig itt található.
Ostyatálka:
A géphez kapott recept teljesen jó volt, csak a víz mennyiségén emeltem egy kicsit, hogy szép vékonyak legyenek az ostyáim.
Hozzávalók kb. 15 darabhoz:
125 g vaj
250 g cukor
2 tojás
250 ml meleg víz ( nekem 300 ml)
25 dkg liszt
Az olvasztott vajat elkeverem a cukorral, a tojásokkal és a vízzel. Állandó keverés mellett beleöntöm a lisztet is. A sütőfelületen magától kell szétfolynia a tésztának, akkor jó.
3-as fokozaton sütöm az ostyákat, ahogy kisegítem egy falapáttal a kész ostyát, rögtön egy befőttesüveg talpára borítom, hullámosra igazítom a szélét és így hagyom kihűlni. Tölcsért is készítettem a géphez adott segédeszközzel, azt is forrón kell formázni. A kihűlt ostyák jól záródó dobozban ropogósak maradnak.
2009. július 29., szerda
Anna meggyes máktortája
Ez a torta Anna barátnőm kedvence, megleptem vele a névnapjára. Kinézetre semmi különös, de nem is kell cicomázni, nagyon mákos, nagyon finom.
Remek alkalom a fagyasztóban várakozó tojásfehérjék csökkentésére is!
Hozzávalók:
tésztához:
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált mák
fehér krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
meggyes krémhez:
80 dkg friss vagy fagyasztott meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
60 g étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 evőkanál cukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütőpapírból kivágok 4 db 26 cm átmérőjű kört. Ha van több ilyen tortaformám, akkor azokat előkészítem, ha nincs, akkor is megoldható a dolog.
A robotgép közben habbá veri a fehérjéket, apránként adagolom bele a cukrot is. Amikor kész, fakanállal óvatosan hozzákeverem a mákot.
Az asztalon lévő 4 papírkorongra elosztom egyformán a habot. Szétkenem egyenletesen egy műanyag hablapáttal, kb. fél cm vastag lesz a massza rajtuk. Ha van tortaforma, akkor belehúzom az aljába az első lapot, ráteszem a karimát és mehet sülni 20 percet. Kivétel után körben egy (hőálló)műanyag lapáttal meglazítom-elválasztom a szélétől a tésztát, leveszem a karimát, és az asztalra csúsztatva hagyom hűlni a lapot.
Tortaforma nélkül: a lapot óvatosan ráhúzom a laposabbik tepsimre, így megy sülni, ha kész, egy ügyes mozdulattal alányúlok egy lapáttal, és kisegítem a tepsiből az asztalra. Jöhet a következő.
A tortaforma tulajdonképpen csak a mozgatásban segít, a tészta nem folyik, nem terül, megőrzi a formáját sütés közben.
Amíg sülnek a lapok, elkészítem a krémeket.
A 3 dl tejben megfőzöm a búzadarát, hűlni hagyom. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal kikeverem robotgéppel habosra, hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyet kimagozom, szűrőbe téve felfogom a levét, ha nincs 3 dl, akkor kiegészítem vízzel ennyire. Beleteszem a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és az étkezési keményítőt. Közepes lángon kevergetve besűrítem, a meggyet a végén teszem bele (befőttnél is csak 3 dl lé kell, elkészítés u.ez). Hűlni hagyom.
A lapokat sorban ráfordítom egy sütőpapír darabra, lehúzom óvatosan a hátoldalukról a sütőpapírkorongot (a legszebbet hagyjuk meg a tetejére). Az elsőt egy tálra teszem, megkenem a meggyes krém felével. Rá a következő lap, erre jön a fehér krém, megint lap, a meggyes krém másik fele, végül az utolsó lap.
Lefedve megy a hűtőbe egy éjszakára, másnap tálalás előtt megszórom porcukorral.
Ha valakinek nincs elfekvő 10 fehérjéje, de vágyik egy ilyen tortára, készítsen hozzá vaníliasodót:
4 dl tejszínt, 6 dl tejet egy lábosban felteszek melegedni a gázra.
A 10 tojássárgát kikeverem 20 dkg cukorral, egy vaníliarúd kikapart belsejével (vagy 2 tk.vaníliakivonattal), hozzámerek keveset a melegedő folyadékból, elkeverem, majd beleöntöm a többihez. Kis lángon, folyton kevergetve besűrítem, majd hagyom kihűlni. Ez is mehet egy éjre a hűtőbe, másnap a torta mellé kínálom.
2009. július 28., kedd
Fokhagymás petrezselymes laposkenyér
Nigella receptje alapján készülnek ezek a kis kenyérkék, remek grillezéshez, saláta mellé, vagy csak úgy, egy kis tejfölbe tunkolva.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt (nálam Bl 80 kenyérliszt)
7 gr porélesztő ( nálam 2 dkg friss)
1 ek. só
3-4 dl meleg víz (nekem elég volt 3 dl)
5 ek. olívaolaj
kenéshez: 1,5 dl olívaolaj, 6 nagy gerezd fokhagyma préselve, 1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva, só
A kenyérsütőgép magdagasztja a tésztát, lágynak kell lennie, majd egy tálban hagyom duplára kelni bő fél óra alatt.
Ezalatt elkészítem a kenéshez az olajat: belepréselem a fokhagymát, hozzákeverem a petrezselyemzöldet és egy csipet sót. ( Nigella előre megsüti a fokhagymafejet, levágva a tetejéből egy keveset, alufóliába ülteti,olajjal locsolja,majd a zárt csomagocskát 190 fokon süti 45 percig. Kicsit hűlni hagyja,majd a puha gerezdeket kinyomja a héjból. Aki gondolja,tegyen így.)
Kiborítom, kicsit ellapogatom, és 8-10 darabra vágom. Ezeket kb. 2 cm vastagra lapítom,sütőpapíros tepsire teszem, állni hagyom 15 percig. Ezután ujjaimmal mélyedéseket nyomok bele több helyen, elkenem rajtuk a fűszeres olajat, majd az előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.
2009. július 27., hétfő
Ribizlis habos lepény
Ez a süti jó alkalom a fagyasztóban elfekvő tojásfehérjék felhasználására. A Nagyikám receptje alapján készül, minden nyáron megsütötte többször is.
Hozzávalók:
tésztához:
40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
5-6 ek. tejföl
tetejére:
8 tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
50 dkg ribizli
A tésztához összemorzsolom a sütőporos,cukros lisztet a vajjal (késes robotban a leggyorsabb), majd hozzáadom a citromlét,tejfölt és összegyúrom. Kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe ( 29 X 37 cm) terítem,villával sűrűn megszurkálom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig elősütöm.
Ezalatt a robotgéppel kemény habot verek a fehérjéből, fokozatosan hozzáadom a cukrot is. Egy lapáttal óvatosan belekeverem a ribizlit, majd a közben kivett tészta tetejére kenem a habot. Kicsit összekócolom a tetejét és visszateszem sülni még 25 percre.
Hagyom kihűlni, utána vágom kockákra vízbe mártogatott késsel.
Nekem most 9 fehérjém volt egy edényben lefagyasztva, ennyivel készült,de lehet nyugodtan 10-11 db is.
Elkészíthető télen fagyasztott ribizlivel is, olyankor nem olvasztom ki, hanem kopogósan megy a habba. Bármilyen más karakteres, savanyú gyümölcssel is finom, akár vegyesen is.
2009. július 26., vasárnap
Sós kréker
Ez egy Forma 1-es rágcsálnivaló! Egyrészt azért, mert nagyon ropogós, nagyon finom, másrészt ezt kapja a férjem a mai futam nézéséhez egy (két) hideg sör kíséretében.
Maxnál találtam a receptet, köszönet érte!
Hozzávalók: 4 tepsihez
50 dkg liszt
2,5 dl víz
60 g olívaolaj
15 g só
1 tk.cukor
2 dkg friss élesztő ( vagy 2 kiskanál szárított)
szóráshoz: só, szezámmag, provanszi fűszerkeverék, stb...
A hozzávalókból a kenyérsütőgép dagaszt tésztát, ezt hagyom kelni duplára. 4 részre osztom, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtom, átteszem a sütőpapírra. Megszórom az ízesítővel, ezt egy kicsit még belehengergetem a nyújtófával. Megszurkálom villával, majd a pizzavágóval tetszés szerinti kis lapokra vágom.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.
Ha picit hűlt, széttördelem a vágások mentén.
Nekem az első adagról szépen leperegtek sütés után a szezámmagok, ezért a másodikat megkentem egy kis fokhagymás olvasztott vajjal, így ment rá a fűszer.
A harmadikat olívaolajjal kentem, így fűszereztem. Azt állapítottam meg,hogy a vajas kenés a jobb, leginkább azon maradtak meg a rászórt, belenyomkodott dolgok.
( Megint megsütöttem, annyi módosítással, hogy a tésztába tettem jó 4 ek. szezámmagot, 2 tk.oreganót és plusz 2 ek.vizet. Maradt a vajas kenés és úgy a fűszerek a tetejére. Így a szezámmag benne van, mert a tetején még vajjal együtt sem akart megmaradni.)
2009. július 25., szombat
Kakaós csiga és túrós batyu dán vajastésztából
Nigella méltán nagy karriert befutott tésztájából készítettem a csigát és a batyut. Eddig mindkettőt csak sima kelt tésztából sütöttem, de már régóta ki akartam próbálni hajtogatott vajastésztával is.
Nagyon finom lett mindkettő, azt hiszem fogok még próbálkozni fahéjas csigával és búrkiflivel is, ez a készítési mód nem annyira macerás.
Hozzávalók:
60 ml meleg víz
125 ml tej
1 nagy tojás
350 gr BL 80 kenyérliszt
15 gr friss élesztő ( vagy 7 gr. porélesztő)
1 tk.só
25 gr cukor
250 gr hideg vaj
A tejet, vizet, tojást, élesztőt elkeverem egy edényben.
A lisztet, sót, cukrot összekeverem és a késes robotgépbe teszem, rákockázom a hideg vajat, majd forgatok rajta egy keveset. Éppen csak annyit,hogy kb. 1 centis vajdarabok legyenek benne. ( legutóbb betettem a vajat pár órára a fagyasztóba, és lereszeltem a lisztes keverékbe a nagylyukú reszelőn, így megúsztam a robotgép mosogatását)
Hozzáadom a tojásos keveréket és egy kanállal nagyjából elkeverem. Mehet a hűtőbe letakarva egy éjszakára. ( Nigella szerint akár 4 napra is)
Másnap reggel erősen lisztezett deszkára borítom, 50 X 50 cm-es lapot nyújtok belőle, gondolatban harmadolom, a felső részt a középsőre hajtom, az alsót pedig erre. A hosszú lap mindkét végét visszahajtom középig, majd összecsukom. A zárt rész a bal oldalon van.
Megint kinyújtom,és ugyanígy hajtogatom még kétszer. Folpackba teszem és megy a hűtőbe fél órára.
Ezután vékonyra nyújtom, egy hosszú csíkot levágok belőle (kb.15 cm széleset). 4 négyzetet vágok,ezek közepére túrótölteléket teszek, a négy sarkot egymásra hajtva kialakítom a batyukat.
A maradék téglalapot megkenem puha vajjal, megszórom kakaós porcukorral, feltekerem, csigákat vágok belőle.
Sütőpapíros tepsin kelesztem kb. 1 óráig, lekenem tojássárgával, és előmelegített sütőben 210 fokon 15-20 perc alatt készre sütöm.
A négy batyuhoz 25 dkg túróból készült a töltelék,pici cukorral,citromhéjjal,vaníliával.
2009. július 24., péntek
Iskolatorta
A fiam az idén érettségizett, és mint tegnap este kiderült, ősztől a Műegyetem padjait koptatja.
Ezzel a tortával leptük meg búcsúzáskor a tanári kart. Szerettünk volna valami különleges ajándékot adni nekik,remek emberek, mindent megtesznek a gyerekekért. Elkészítettük hát az iskolánkat tortából.
Az ötlet a férjemé volt,(precízen körbefotózta az épületet), a megvalósításban pedig rajta kívül részt vett még két anyatárs, a fiam, és a lányaim a marcipán átgyúrásában.
Anna barátnőm hozzánk költözött két napra, és folyamatosan tortáztunk hajnali háromig.
Kakaós piskótalapokat sütöttünk,(emlékeim szerint 20-at) lekvárral kenve összeragasztottunk 4 lapot,ennyiből lett egy "emelet", illetve ezekből faragtunk ki minden egyebet is. Vékonyan bevontam vajkrémmel, és utána került rá a marcipán borítás. A bejárat üveg szélfogóját a férjem faragta-ragasztotta, végtelen türelemmel. A szinteket vékony,de erős műanyag lapok választották el egymástól, ezeket pedig a tortába több helyen beszúrt fa tiplirudak tartották.
Így nem volt gond a szép szeletelés szintenként. Ízre is jó lett,kicsit a Sacher tortára emlékeztetett.
2009. július 23., csütörtök
Toszkán csokoládétorta
Ez a torta emlékül kerül ide, tegnap lett volna 93 éves a Nagyikám, aki idén január 4-én itthagyott minket. Kedvence volt a csokitorta, így igyekeztem minden szülinapjára valamilyen finom csokis tortát készíteni neki. Ez a tavalyi tortája volt.
Hozzávalók:
6 tojás
25 dkg cukor
10 dkg liszt
20 dkg vaj
20 dkg étcsokoládé
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy kerek 26 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt teszek.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztom a vajjal. A tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, hozzáadom a lisztet és az olvadt csokit is. Óvatosan elkeverem, a formába öntöm és kb. 25- 30 percig sütöm. A torta a tetején kemény,belül krémes lesz. Felvágás előtt hagyom teljesen kihűlni.
A tetejére: 3 dl tejszínt habbá vertem kevés cukorral,ezt kentem a tortára, majd kiraktam friss szederrel és ribizlivel.
Epres piskóta
Ez a látványos és nagyon finom sütemény az eperszezonban többször is készült nálunk,miután megláttam Limaránál.
Hozzávalók:
tészta:
5 tojás
15 dkg cukor
13 dkg liszt
2 dkg kakaópor
2 ek. olaj
Az egész tojásokat a cukorral habosra keverem a robotgéppel, beleöntöm az olajat, majd fakanállal belekeverem a kakaós lisztet is. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütöm egy közepes méretű tepsiben. ( 22 x 34 cm)
krém:
1 vaníliás pudingpor ( vagy 40 g étk.keményítő + 2 tk. vaníliakivonat)
3 dl tej
3 ek. cukor
10 dkg puha vaj
A pudingot sűrűre főzöm a tejjel és a cukorral, kihűtöm. Robotgéppel habosra keverem a vajat, kanalanként hozzáadva a kihűlt pudingot. A piskótára kenem,sűrűn kirakom eperrel, majd bevonom egy zacskó epres Alsa gyümölcszselével. ( ezt a zacskón lévő leírás szerint készítem el)
Kekszes szelet
Ezt a finom süteményt Km konyhájában láttam meg, a piskótatésztát a saját üvegtepsimhez méreteztem,és kakaósat sütöttem.
Hozzávalók:
tészta: tepsi mérete: 26 X 33 cm
5 tojás
15 dkg cukor
13 dkg liszt
2 dkg kakaópor
3 ek.olaj
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, beleöntöm az olajat, fakanállal belekeverem a lisztet, és a kikent,lisztezett tepsiben elsimítom.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm, félreteszem hűlni.
krém:
9 dl narancslé
3 vaníliás puding (vagy 120 gr étk.keményítő + 2.tk.vaníliakivonat)
5-6 ek.cukor
reszelt narancshéj
Ezeket sűrűre főzöm, és még melegen, de nem forrón, a piskótára öntöm. Hagyom kihűlni teljesen.
tetejére:
4 dl tejszín
kevés cukor
2 cs. habfixáló
2 csomag Leibniz vajaskeksz
A tejszínt habbá verem a cukorral, fixálóval, és rákenem a kihűlt krémre. Kirakom a vajaskekszekkel, pár mm-t hagyva köztük,mert megdagadnak. Letakarom és hűtőbe teszem egy éjszakára. Másnap a kekszek mentén szeletelem.
Spenótos fetás falatkák
Ennek a finom sós rágnivalónak a receptjét Napmátkánál láttam meg. A családnak csak kis része spenótrajongó, de gondoltam legfeljebb majd az Anyukám megkapja a felét, ha nem eszi rajtam kívül senki. A lányoknak ízlett, a férjem is eszegette, a fiamnak viszont (aki szereti a spenótot főzeléknek) nem kellett. Szóval jutott az Anyunak is, neki is ízlett.
Hozzávalók:
10 dkg tk.liszt
40 dkg finomliszt
1 tk.só
1kk.cukor
kb. 3 dl tej
3 dkg élesztő
3 dkg puha vaj (nálam ez most 1 dl olaj lett)
A tésztát megdagasztja a gép,kicsit lágyabb legyen. Tálban hagyom duplára kelni.
töltelék:
Közben megpucolok 1 kg friss spenótot, 2 percre forrásban levő vízbe dobom,leszűröm, hideg vízzel öblítem,kinyomkodom.
Robotgépben 10 dkg feta sajttal, 10 dkg reszelt trappistával, 1 ek.olívaolajjal, sóval,borssal, 2 gerezd fokhagymával, 1 nagy csokor petr.zölddel, 1 maroknyi snidlinggel összekrémesítem a spenótot.
A tésztát 3 részre osztom, egyenként vékony téglalappá nyújtom, majd hosszában félbevágom őket.
Megkenem a spenótos krémmel,hosszanti oldaluk felől feltekerem, éles késsel trapéz formákat vágok belőlük. Sütőpapíros tepsire teszem, kelesztem még kb.20 percet,addig a sütő bemelegszik 200 fokra.
Lekenem a tetejüket tojássárgával, megszórom szezámmaggal, és kb.20-25 percig sütöm.
Piskótacsigás meggyes túrótorta
A sütés nélküli túrótorta már régóta a családi kedvencek közé tartozik. Sokféle módon szoktam készíteni, ez egy barokkosan cifrázott változat.
Hozzávalók:
tészta:
6 tojás
6 ek.cukor
6 ek.liszt
2 ek.rum
3 evőkanál olaj
kenéshez meggylekvár
Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverem a robotgéppel, beleöntöm az olajat, rumot, majd fakanállal belekeverem a lisztet is.
Sütőpapírral bélelt tepsibe (29 X 40 cm) simítom és előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt megsütöm. Kiveszem, egy konyharuhára fordítom, lehúzom a sütőpapírt róla, és még melegen megkenem meggylekvárral, feltekerem és félreteszem hűlni.
meggy:
60-70 dkg meggyet kis cukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal 1,5 dl vízben felteszek főni. 2 ek. étkezési keményítőt elkeverek fél dl hideg vízben, ezt a meggyhez öntöm, besűrítem. Ezt is félreteszem hűlni.
túrókrém:
25 dkg mascarpone
25 dkg túró
250 ml tejszín habbá verve
1 nagy doboz 20 %-os tejföl (450 gr.)
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
cukor ízlés szerint
1 zacskó Horvát Rozi zselatin (25 gr.)
A mascarponét, túrót, tejfölt az ízesítőkkel és cukorral összekeverem,utoljára megy bele óvatosan a tejszínhab. A zselatint egy kislábosban 4 ek. vízben feloldom,óvatosan melegítve, majd levéve a tűzről hozzákeverek kanalanként 5 evőkanálnyit a túrókrémből.
A többi krémhez adom,gyorsan összekeverve a robotgép habverőjével.
Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelek egy sütőpapírkoronggal (ezzel könnyen ki lehet csúsztatni majd a tálra a kész tortát), a piskótatekercsből 1 cm-es szeleteket vágok, ezekkel kirakom a forma oldalát és alját.
A krém felét beleöntöm, erre a meggy fele ide-oda csurgatva, majd a krém másik fele,tetejére pedig a maradék meggy. Egy éjszakára hűtőbe teszem, másnap a karima levétele után ügyesen tálra csúsztatom.
A mascarpone helyett olcsóbb, és ebben az esetben ízben sem zavaró megoldás, ha egy 450 gr-os 20%-os tejfölt egy vékony szövésű vászonkendőbe kötve felakasztok,és kicsurgatok. Ez pár óra alatt megtörténik a konyhaasztalon egy jó mély fazék fölött, a visszamaradó sűrű krém kb. 25 dkg lesz. Ahol a savanykás íz nem zavaró,én ezzel váltom ki a mascarponét.
Meggysorbet
Az Édesanyámnál termő rengeteg meggy egyik legfinomabb felhasználási módja. Főleg, hogy ebben a melegben a férjem és a gyerekeim simán elélnének fagyin és dinnyén.
Hozzávalók:
15 dkg porcukor
3 dl víz
1 kg. meggy kimagozva
fél citrom leve
A vizet a cukorral felmelegítem, keverem,hogy feloldódjon benne. Lehűtöm, hozzáadom a citromlét, meggyet és a botmixerrel összeturmixolom.
A fagyigépbe töltöm, és elkészítem a sorbetet. Fagyigép nélkül egy fémtálban mehet a mélyhűtőbe egy órára, kiveszem, átkeverem a botmixerrel,majd visszateszem. Ezt 3-szor elvégzem.
Csigakenyér
Ha jól emlékszem ezt is Maxnál láttam, de csak a formázást vettem kölcsön, a tészta a Napraforgó kenyér saját ízlésünkre formált tésztája lett.
A megkelt tészta 1/5 -öd részét kinyújtom 20 X 50 cm-re, megkenem olvasztott vajjal, hosszában két csíkra vágom.
Feltekerem az elsőt csigaszerűen, majd folytatólagosan a másik csíkot is köré. Ezt teszem a sütőpapíros tepsire középre, állítva.
A tészta maradék részét kinyújtom 30 X 60 cm-re, megkenem vajjal, (megszórom sajttal,ha éppen erre vágyunk), feltekerem,mint a beiglit. 16 csigát vágok belőle, ezeket a közép köré rendezem.
30 perc kelesztés után lekenem tojássárgával, megszórom szezámmaggal.
Előmelegített sütőben 200 fokon kb. 35-40 percig sütöm.
Napraforgó kenyér
Amikor megláttam Maxnál ezt a kenyeret, rögtön beleszerettem. Az első elkészítés után viszont változtattam a tésztán, mert a forma mindenkinek tetszett, de a "sós kalács" jelleg nem ízlett. Így egy kenyértésztára jobban hasonlító dolog jött létre.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 ek. burgonyapehely
350 ml víz
1 dl olaj
1 tojás
1 kk.cukor
2 tk.só
4 dkg friss élesztő
csipet aszkorbinsav
kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj
tetejére: 1 tojássárga, magok
A hozzávalókból a kenyérsütő tésztát dagaszt, amit egy tálban hagyok duplára kelni.
Elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 20-22 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy sütőpapíros gáztepsire pakolom egymásra a korongokat,közben mindig megkenve olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalán lelógjon,erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 cm-re, úgy, hogy 8 háromszög alakú szirmot kapjak. Ezeket középről kezdve kihajtom egyenként.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot zsemlének formázva félreteszek.
A többiből egyenként 14 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a szirmok a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett kis cipó.
30 perc kelesztés után lekenem a tojássárgával, megszórom a közepét lenmaggal, a szirmokat szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 35-40 percig sül.
Barackos táska
Ez a süti túrós-olajos tésztából készül,nagyon egyszerű. Készülhet édesen vagy sósan,tetszőleges töltelékekkel.
Hozzávalók:
60 dkg finomliszt
2 zacskó sütőpor
6 dkg porcukor
150 ml olaj
150 ml tej
30 dkg tehéntúró
töltelék:
1 nagy doboz görög konzerv barack
A hozzávalókat a robotgép dagasztóspiráljával összedolgozom, folpackba teszem a cipót, és megy fél órára a hűtőbe.(lehet többre is,akár egész éjszakára)
3-4 mm vékonyra nyújtom lisztezett deszkán, és a legnagyobb fánkformámmal köröket szúrok ki belőle. Minden kör felére teszek az apróra kockázott barackból,vizes ecsettel megkenem a szélét és ráhajtom a másik felét,lenyomkodom.
A táskákat a sütőpapíros tepsire teszem, lekenem egy kis vízzel kevert tojássárgával,és az előmelegített sütőben 180 fokon, 20-25 perc alatt készre sütöm.
Ha kihűltek,kevés citromlével folyósra kevert porcukorral megcsíkozom.
Töltelék lehet még: sűrű lekvár, 2-3 ek. keményítővel besűrített párolt alma,vagy meggy, túrókrém, főzött mák,-vagy diótöltelék.
Ha sósan készül,akkor a tésztából kihagyom a cukrot, helyette 1 tk.só megy bele. Töltelék lehet pirított káposzta, juhtúró, tepertőkrém, párolt zöldség, sajtkrém, húsos ragu, sonkakrém, kolbászkarikák....stb.
A tészta a túrótól még másnap is friss, puha marad, ideális uzsonnára a suliba,ha a gyerek már unja a szendvicset.
A naponta készülő kenyerünk
Ez a kenyér is Limara nyomán készül, évek óta péktársak vagyunk E.Margit oldalán, rengeteget tanultam tőle,és sok segítséget kapok a mai napig is,ha valahol elakadok.
Hozzávalók:
2 dl víz
1 tk.cukor
1 dkg friss élesztő
20 dkg öregtészta
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket a kenyérsütőbe teszem, elkevertetem, majd állni hagyom fél-egy órát, mikor mennyi időm van.
Hozzá jön:
120-150 ml víz
2 tk.só
csipet aszkorbinsav
35 dkg BL 80 liszt
5 dkg teljesőrlésű liszt
2 ek.burgonyapehely
A tésztát alaposan megdagasztja a gép, a víz mennyisége függ a lisztektől, ha van benne tk.liszt, akkor kell a több víz.
Dagasztás után kiteszem a tésztát egy tálba, letakarom egy kendővel és hagyom kelni kb.40 percig. Közben 20 perc után egyszer átgyúrom.
Megformázom a kenyeret, és a sütőpapírral bélelt 8 literes jénai aljába teszem. Egy kendővel, vagy a jénai tetejével letakarva kelesztem kb. 40-45 percig. Ezután pengével bevágom a tetejét pár helyen, hagyom még kelni 10-15 percet, (ezalatt már előmelegítem a sütőt 200 fokra).
Megspriccelem vízzel a jénai fedelét belülről, így teszem rá, majd mehet a sütőbe.
55-60 perc sütés után kiveszem, lekapom a fedelét, és 220 fokra visszateszem még 5-10 percre.
Ezután rácson hagyom kihűlni.
Sós perec öregtésztával
Az öregtészta készítését E.Margit oldalán tanultam. Ezzel nagyon könnyűvé lehet varázsolni az összes kelt tésztát.
Saját öregtésztám így készül:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 dkg friss élesztő
350 ml víz
A hozzávalókat a kenyérsütőgép megdagasztja,aztán egy magas falú kiolajozott tálba teszem. Fóliával letakarom lazán, és addig marad a konyhaasztalon, míg meg nem kel és vissza nem esik a tészta. Ezután egy lapáttal átkeverem és mehet egy fedeles műanyag dobozban a hűtőbe. Innen használom mikor, mihez kell.
A perec hozzávalói:
50 dkg BL 80 liszt
20 dkg öregtészta
1 púpos tk.só
1,5 tk.cukor
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
300-330 ml tej
A sós kence: 8 csipet só, 8 evőkanál liszt, annyi víz,hogy sűrű palacsintatészta legyen.
A tészta hozzávalóit a gép megdagasztja, hagyom duplájára kelni. Átgyúrás után 24 darabra osztom, egyenként jó hosszú kígyókat sodrok, perecet formázok belőlük, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Kelesztem kb. 45 percig, kevés vízzel kevert tojássárgával lekenem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre. A sós kencével a sütés félidejében locsolom meg a pereceket.
Töki pompos,avagy langalló
Tudom,ahány ház,annyi töki pompos, nálunk így készül:
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
2 dkg burgonyapehely
1 kis doboz kefír ( 175 gr.)
3 kávéskanál só
1 csipet cukor
200-230 ml víz
2,5 dkg friss élesztő
Tetejére:
1 nagy doboz tejföl
1 kávéskanál só
3 gerezd fokhagyma
bacon szalonna apróra vágva
újhagyma/lilahagyma
A hozzávalókból tésztát dagasztok és hagyom duplájára kelni. Kinyújtom a gáztepsi méretére és 20 perc pihentetés után 200 fokra előmelegített sütőben elősütöm 10 percig.
Ezalatt a tejfölt elkeverem a sóval és a préselt fokhagymával. Felaprítom a hagymát is.
A sütőből kivett tésztát megkenem a tejföllel,megszórom a baconnal és a hagymával,majd visszatéve készre sütöm.Ez kb. még 15-20 perc. Aki szereti,megszórhatja még reszelt sajttal is a tetejét.