Oldalak
▼
2009. július 29., szerda
Anna meggyes máktortája
Ez a torta Anna barátnőm kedvence, megleptem vele a névnapjára. Kinézetre semmi különös, de nem is kell cicomázni, nagyon mákos, nagyon finom.
Remek alkalom a fagyasztóban várakozó tojásfehérjék csökkentésére is!
Hozzávalók:
tésztához:
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált mák
fehér krémhez:
3 dl tej
3 evőkanál búzadara
10 dkg vaj
7 dkg porcukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál vaníliakivonat
meggyes krémhez:
80 dkg friss vagy fagyasztott meggy (vagy 2 üveg meggybefőtt)
60 g étkezési keményítő
reszelt citromhéj
őrölt fahéj
3 evőkanál cukor
A sütőt előmelegítem 180 fokra. Sütőpapírból kivágok 4 db 26 cm átmérőjű kört. Ha van több ilyen tortaformám, akkor azokat előkészítem, ha nincs, akkor is megoldható a dolog.
A robotgép közben habbá veri a fehérjéket, apránként adagolom bele a cukrot is. Amikor kész, fakanállal óvatosan hozzákeverem a mákot.
Az asztalon lévő 4 papírkorongra elosztom egyformán a habot. Szétkenem egyenletesen egy műanyag hablapáttal, kb. fél cm vastag lesz a massza rajtuk. Ha van tortaforma, akkor belehúzom az aljába az első lapot, ráteszem a karimát és mehet sülni 20 percet. Kivétel után körben egy (hőálló)műanyag lapáttal meglazítom-elválasztom a szélétől a tésztát, leveszem a karimát, és az asztalra csúsztatva hagyom hűlni a lapot.
Tortaforma nélkül: a lapot óvatosan ráhúzom a laposabbik tepsimre, így megy sülni, ha kész, egy ügyes mozdulattal alányúlok egy lapáttal, és kisegítem a tepsiből az asztalra. Jöhet a következő.
A tortaforma tulajdonképpen csak a mozgatásban segít, a tészta nem folyik, nem terül, megőrzi a formáját sütés közben.
Amíg sülnek a lapok, elkészítem a krémeket.
A 3 dl tejben megfőzöm a búzadarát, hűlni hagyom. A vajat a cukorral, a vaníliával és a citromhéjjal kikeverem robotgéppel habosra, hozzáadom a kihűlt tejbegrízt is.
A meggyet kimagozom, szűrőbe téve felfogom a levét, ha nincs 3 dl, akkor kiegészítem vízzel ennyire. Beleteszem a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat és az étkezési keményítőt. Közepes lángon kevergetve besűrítem, a meggyet a végén teszem bele (befőttnél is csak 3 dl lé kell, elkészítés u.ez). Hűlni hagyom.
A lapokat sorban ráfordítom egy sütőpapír darabra, lehúzom óvatosan a hátoldalukról a sütőpapírkorongot (a legszebbet hagyjuk meg a tetejére). Az elsőt egy tálra teszem, megkenem a meggyes krém felével. Rá a következő lap, erre jön a fehér krém, megint lap, a meggyes krém másik fele, végül az utolsó lap.
Lefedve megy a hűtőbe egy éjszakára, másnap tálalás előtt megszórom porcukorral.
Ha valakinek nincs elfekvő 10 fehérjéje, de vágyik egy ilyen tortára, készítsen hozzá vaníliasodót:
4 dl tejszínt, 6 dl tejet egy lábosban felteszek melegedni a gázra.
A 10 tojássárgát kikeverem 20 dkg cukorral, egy vaníliarúd kikapart belsejével (vagy 2 tk.vaníliakivonattal), hozzámerek keveset a melegedő folyadékból, elkeverem, majd beleöntöm a többihez. Kis lángon, folyton kevergetve besűrítem, majd hagyom kihűlni. Ez is mehet egy éjre a hűtőbe, másnap a torta mellé kínálom.
Csak jelzem, hogy nincs kép! Pedig kiváncsi lennék rá!:D
VálaszTörlésMégis van kép, már látom, és akkor kérnék is ha van, ha nincs, akkor legközelebbre jegyezz elő!
VálaszTörlésKöszönöm! (mákot bármikor, bárhol, bármennyit!)
Hú, ez nagyon tetszik, engem is előjegyezhetsz nyugodtan:)
VálaszTörlésKérnék én is egy szeletet!!!
VálaszTörlésNéz be hozzám, vár egy kis játék, ha van kedved játszani.
VálaszTörléshttp://kiskukta.blogspot.com/2009/07/kivansaglista.html
Szia! Vár rád nálam egy kérdés, gyere nézz be hozzám!:D
VálaszTörléshttp://szepsegtar.blogspot.com/2009/07/volt-egy-listam-es-most-felidezem-vagy.html
Anna írta:
VálaszTörlésA torta ihletőjeként és avatott ismerőjeként csak azt mondhatom, megértem azokat, akik beállnának az ellátottak sorába. Nekem személyes mázlim, hogy Moha régi jó barátnőm, és hitelesen tudom igazolni istenadta sütési-főzési képességei és gyakorlata osztályon felüli minőségét.
A máktortája (is) mennyei, ma reggel például ezzel vigasztaltam magam, amikor megkaptam a leendő egyetemista fiam után eddig járt családi pótlék megszüntetéséről szóló határozatot. Igaz is, aki egyetemre jár, az már a puszta levegőből is jól megél...
A lényeg az, hogy amíg Moha süt-főz, addig nincs baj!
Anna
Szepyke,Kata, Kiskukta, legközelebb indítom az előjegyzési listát!
VálaszTörlésAnna aranyos vagy, akkor ezek szerint épp jókor érkezett a torta hozzád!
Csodaszep ez a torta!
VálaszTörlésJudith Köszönöm!
VálaszTörlésMa elkeszitettem! A hutoben pihen. Olyan kivancsi vagyok!!!
VálaszTörlésJudith én is!!! Írd meg kérlek nektek hogy ízlett!
VálaszTörlésCsodas volt, koszi nagyon a receptet! Meg lesz ismetles, akkor meggyel szeretnem elkesziteni!
VálaszTörlésJudith örülök, hogy ízlett!
VálaszTörlésSzia,
VálaszTörlésén is megsütöttem:
http://gigiakonyhaban.freeblog.hu/archives/2009/10/11/Meggyes_maktorta/
Szép lett Gigi, ügyes vagy!
VálaszTörlésSzia Moha!
VálaszTörlésMegsütöttem apukámnak, a sodóval együtt - isteni lett, köszi a receptet!!
Noémi
Noémi nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett!
VálaszTörléswow - ez nagyon jól néz ki! A férjem mákimádó - most már tudom, mivel fogom meglepni.
VálaszTörlésKöszi a receptet - majd megírom, hogy sikerült.
Marianna remélem ízleni is fog neki, várom a visszajelzést!
VálaszTörlésNagyon jó oldal örülök,hogy rátaláltam. A sütési ideje mennyi kb. a máktorta lapjainak?
VálaszTörlésüdvözlettel Anna
Kedves Anna, én is örülök neked, mint új olvasónak.
VálaszTörlésA receptben írtam, hogy 180 fokon kb. 20 percig sül egy lap.
Ez alsó-felső sütésre vonatkozik, és persze a sütők nem egyformák, szóval figyelni kell. Nem szabad kiszárítani a lapokat. Nézd meg 18 perc körül, és ha tapintásra már szilárd a lap teteje, akkor jó.
Köszönöm a visszajelzést, most sütöm....liszt az nem is kell bele?, nem igazán maagasak a lapok, 26 cm formát sütök, ez aggaszt egy kicsit, és még kérdezném, hogy a 6 dkg keményitő kb. ek.-al mennyi?
VálaszTörlésKöszönöm! üdv Anna
Nem kell bele liszt. Ezek a lapok vékonyak lesznek, így lesz pont jó.
VálaszTörlésNem tudom, hogy evőkanállal mennyi a keményítő, én a sütemények esetében mindent pontosan kimérek, nem szoktam kanállal, vagy "nagyjából" beletenni a hozzávalókat. Általában a sütiknél fontos a pontosság:)