Oldalak

2009. július 28., kedd

Fokhagymás petrezselymes laposkenyér


Nigella receptje alapján készülnek ezek a kis kenyérkék, remek grillezéshez, saláta mellé, vagy csak úgy, egy kis tejfölbe tunkolva.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt (nálam Bl 80 kenyérliszt)

7 gr porélesztő ( nálam 2 dkg friss)

1 ek. só

3-4 dl meleg víz (nekem elég volt 3 dl)

5 ek. olívaolaj

kenéshez: 1,5 dl olívaolaj, 6 nagy gerezd fokhagyma préselve, 1 nagy csokor petrezselyemzöld aprítva, só

A kenyérsütőgép magdagasztja a tésztát, lágynak kell lennie, majd egy tálban hagyom duplára kelni bő fél óra alatt.

Ezalatt elkészítem a kenéshez az olajat: belepréselem a fokhagymát, hozzákeverem a petrezselyemzöldet és egy csipet sót. ( Nigella előre megsüti a fokhagymafejet, levágva a tetejéből egy keveset, alufóliába ülteti,olajjal locsolja,majd a zárt csomagocskát 190 fokon süti 45 percig. Kicsit hűlni hagyja,majd a puha gerezdeket kinyomja a héjból. Aki gondolja,tegyen így.)

Kiborítom, kicsit ellapogatom, és 8-10 darabra vágom. Ezeket kb. 2 cm vastagra lapítom,sütőpapíros tepsire teszem, állni hagyom 15 percig. Ezután ujjaimmal mélyedéseket nyomok bele több helyen, elkenem rajtuk a fűszeres olajat, majd az előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.

4 megjegyzés:

  1. Szeretem Nigella receptjeit! És a fokhagymát, pláne!:D

    VálaszTörlés
  2. Neked nem lett sok az olaj? Lehet, hogy veknyabbra kellett volna nyujtani? Hany tepsibe tetted? Beszuszakoltam egy nagyba, most sulnek, jok az illatok:-)

    VálaszTörlés
  3. Lidi nekem két tepsibe fért el, és nem sok az olaj rá!

    VálaszTörlés