Oldalak
▼
2009. július 23., csütörtök
A naponta készülő kenyerünk
Ez a kenyér is Limara nyomán készül, évek óta péktársak vagyunk E.Margit oldalán, rengeteget tanultam tőle,és sok segítséget kapok a mai napig is,ha valahol elakadok.
Hozzávalók:
2 dl víz
1 tk.cukor
1 dkg friss élesztő
20 dkg öregtészta
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket a kenyérsütőbe teszem, elkevertetem, majd állni hagyom fél-egy órát, mikor mennyi időm van.
Hozzá jön:
120-150 ml víz
2 tk.só
csipet aszkorbinsav
35 dkg BL 80 liszt
5 dkg teljesőrlésű liszt
2 ek.burgonyapehely
A tésztát alaposan megdagasztja a gép, a víz mennyisége függ a lisztektől, ha van benne tk.liszt, akkor kell a több víz.
Dagasztás után kiteszem a tésztát egy tálba, letakarom egy kendővel és hagyom kelni kb.40 percig. Közben 20 perc után egyszer átgyúrom.
Megformázom a kenyeret, és a sütőpapírral bélelt 8 literes jénai aljába teszem. Egy kendővel, vagy a jénai tetejével letakarva kelesztem kb. 40-45 percig. Ezután pengével bevágom a tetejét pár helyen, hagyom még kelni 10-15 percet, (ezalatt már előmelegítem a sütőt 200 fokra).
Megspriccelem vízzel a jénai fedelét belülről, így teszem rá, majd mehet a sütőbe.
55-60 perc sütés után kiveszem, lekapom a fedelét, és 220 fokra visszateszem még 5-10 percre.
Ezután rácson hagyom kihűlni.
Szia, az öregtészta mi? HOgyan teszed bele (pl beáztatod?)? Hogyan lehet helyettesíteni? Köszönöm: Edina
VálaszTörlésEdina kattints rá a hozzávalók felsorolásánál,és megtalálod a leírását!
VálaszTörlésHelyettesíteni nem lehet,illetve ha enélkül sütök,akkor picivel több élesztő megy bele,ez esetben 2 dkg kell.
Az öregtészta a hűtőben áll egy dobozban,onnan kerül a kenyérhez.
Ez meseszép!
VálaszTörlésSzemirámisz köszönöm, igyekszem!
VálaszTörlésSzia Moha!
VálaszTörlésVeletlenul akadtam az oldaladra, hogy nekem micsoda szerencsem van!:)
csodalatos kincseket talaltam, koszonom! Alig varom hogy atbongeszem minden egyes receptedet!
Szia! Agibogar
Szia Ágibogár! Örülök,hogy rám találtál,remélem,hogy sok receptet kipróbálsz! Jó sütést-főzést neked!
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésÉn Limara és mások receptje alapján is sütöttem már kenyeret, többé-kevésbé jók is lettek. Viszont fura nekem, hogy két részletben rakod össze ill. keleszted a tésztát. Ez miért van? Ja, a jénainak melyik fele az alja? Bocs a hülye kérdésért, de ha a nagyobbik feléve teszem, rátapad az oldalára a tészta... Ezek szerint a lapos része lenne az alsó?
Renée ez azért jó így, mert az öregtészta "feléled", (hiszen a hűtőből veszem elő)és sokkal lazább, lukacsosabb szerkezetű lesz a kész kenyér. Persze, ha erre nincs időd, akkor csak tedd az öregtésztát a többihez és mehet a dagasztás.
VálaszTörlésA jénai alja a laposabbik rész, ebbe szoktam tenni sütőpapírt. Erre jön a megformázott kenyér, és sütésnél a fedő.
Szia!
VálaszTörlésMivel kell bespriccelni a jénai tetejét?
üdv.judit
Judit vízzel, mindjárt beírom a receptbe is, nem mindenkinek egyértelmű.
VálaszTörlésKöszönöm szépen a gyors választ.Sajnos egyenlőre nem tudom megsütni a kenyeret,mert még be kell szereznem egy nagy jénait amiben meg tudom sütni ezt a finomságot.Judit.
VálaszTörlésJudit a Tescóban/Metróban általában kapható a 8 literes kacsasütő jénai.
VálaszTörlésKöszönöm a tippet!
VálaszTörlésJudit
Kedves Moha!
VálaszTörlésAhol mi lakunk nem lehet kapni a tescoban ilyen kacsasütő jénait.De viszont van nekem itthon cserépedény,abban is meg lehet sütni a kenyeret?
Judit
Judit én abban még nem sütöttem, így ebben nem tudok jó tanácsot adni. Az agyagedényt ugye be kell áztatni sütés előtt (mármint a pataki vagy római tál néven futót) és utána használni. A legnagyobb baj, hogy ennek a fedele nem átlátszó, így nem tudod nyomon követni a sülést. Menet közben nem lehet levenni megnézni.
VálaszTörlésEsetleg próbáld ki, béleld ki sütőpapírral, és legalább 1 órát süsd benne, aztán fedő le és mehet vissza még 15 percre. Ennyi alatt elvileg meg kell sülnie.
Moha, lenne egy kérdésem a jénaiban sütéssel kapcsolatosan.
VálaszTörlésTulajdonképpen melyik az alja? A mélyebbik? Sose tudom... :))
Használtam már én is sutésre, de már kétszer is hozzáragadt a tetejéhez, ezért félve veszem elő...
Szemirámisz a laposabbik az alja, ebbe teszek sütőpapírt, erre jön a kenyér. A teteje a nagyobbik fele, ez jön rá bespriccelve.
VálaszTörlésKedves Moha,
VálaszTörlésIlyen kenyeret szeretnek sutni mar evek ota! (Na jo, igazabol evtizedek ota.) Nagyon orultem, hogy rabukkantam az oldaladra, minden ami a konyhadbol kikerul csodaszep. Koszonjuk, hogy megosztod velunk.
Kerdesem a kovetkezo: erre felenk nehezen beszerezheto a friss eleszto. Egy dkg friss eleszto szerinted mennyi szaritott elesztonek felel meg?
Koszonom a segitseget, minden jot:
Rohini
Kedves Rohini!
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik a blog!
A szárított élesztőkön általában rajta van, hogy mennyi liszthez kell használni. Ezt vedd alapul, illetve ha öregtésztával sütsz, akkor ugye kevesebb élesztő kell a kenyérbe.
Nálunk 3-féle szárított élesztő van, mindhárom más súlyú, és más mennyiségű liszthez való.
Szia Moha!
VálaszTörlésKét hete járom Pesten a boltokat, és sehol nem kapok burgonyapelyhet. Sok helyen lövésük sincs róla hogy mi az, sokszor meg burgonyapüré port akarnak adni helyette. Te hol szoktad megvenni?
Jucimama akkor sorolom:
VálaszTörlésbioboltokban szokott lenni, G-Roby boltokban is, én pedig sokszor veszem a békásmegyeri piacon, az egyik árusnál, ő is tart mindenféle pelyhet, ezt-azt, extrább cuccokat.
A pehely neve: Natura reformélelmiszer, burgonyapehely, gyártó: Dénes Ottó.
Ja és érdemes venni két nagy zacskóval, mert tulajdonképpen minden kenyérbe, péksütibe, kalácsba is teszek, segít tovább puhán tartani.
VálaszTörlésKöszönöm Szépen!
VálaszTörlésBiztos, hogy bevásárolok belőle, mert tényleg sok receptedhez kell. Én minden hétvégén a Te receptjeidből sütök. Szépen sorban próbálom ki őket, általában egy hétvégén 3-4 félét. Fantasztikus mind egytől egyig. Gratulálok Neked!!! A Somlóit most csináltam meg. Ne tudd meg, hogy mind a hatan itt vagyunk kifeküdve, mert nem tudunk mozdulni sem, úgy bezabáltunk. Nagyon- nagyon finom!!!
Nagyon szívesen, örülök, hogy ilyen sikere van a finomságoknak!
VálaszTörlésNe is mondd, a somlói már nálunk is régen volt, és abból ráadásul hadseregnyit érdemes készíteni, de az is elfogy 2 nap alatt:))
Az öreg tésztát a kovászba kel belekeverni és akkor megázik egy kis savanyitó jellege van.
VálaszTörlésLenne egy kérdésem, az öregtésztához megy 20 dkg liszt,plusz 35 dkg a továbbiakban?
VálaszTörlésIgen, ahogy írod, így van!
VálaszTörlésa jénai nem reped meg a 200 celziusz fokos sütőben?
VálaszTörlésCirbolya apó, ez egy hőálló, "kacsasütő"-nek árult jénai, semmi baja nem lesz.
VálaszTörlés