Oldalak

2009. július 23., csütörtök

Napraforgó kenyér


Amikor megláttam Maxnál ezt a kenyeret, rögtön beleszerettem. Az első elkészítés után viszont változtattam a tésztán, mert a forma mindenkinek tetszett, de a "sós kalács" jelleg nem ízlett. Így egy kenyértésztára jobban hasonlító dolog jött létre.

Hozzávalók:

70 dkg liszt

3 ek. burgonyapehely

350 ml víz

1 dl olaj

1 tojás

1 kk.cukor

2 tk.só

4 dkg friss élesztő

csipet aszkorbinsav

kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj

tetejére: 1 tojássárga, magok

A hozzávalókból a kenyérsütő tésztát dagaszt, amit egy tálban hagyok duplára kelni. 

Elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 20-22 cm átmérőjű körré nyújtom.

Egy sütőpapíros gáztepsire pakolom egymásra a korongokat,közben mindig megkenve olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalán lelógjon,erre már nem kenek vajat.

Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 cm-re, úgy, hogy 8 háromszög alakú szirmot kapjak. Ezeket középről kezdve kihajtom egyenként.

A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot zsemlének formázva félreteszek.

A többiből egyenként 14 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a szirmok a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett kis cipó.

30 perc kelesztés után lekenem a tojássárgával, megszórom a közepét lenmaggal, a szirmokat szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 35-40 percig sül.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Moha!

    Légyszíves írd majd meg, miért kell az aszkorbinsav a tésztába. Mennyire fontos alapanyag?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Lilla!

    Az aszkorbintól kevésbé morzsálódós lesz a tészta, és segíti a kelesztés folyamatát is.

    VálaszTörlés