Amikor megláttam Maxnál ezt a kenyeret, rögtön beleszerettem. Az első elkészítés után viszont változtattam a tésztán, mert a forma mindenkinek tetszett, de a "sós kalács" jelleg nem ízlett. Így egy kenyértésztára jobban hasonlító dolog jött létre.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
3 ek. burgonyapehely
350 ml víz
1 dl olaj
1 tojás
1 kk.cukor
2 tk.só
4 dkg friss élesztő
csipet aszkorbinsav
kenéshez: 10 dkg olvasztott vaj
tetejére: 1 tojássárga, magok
A hozzávalókból a kenyérsütő tésztát dagaszt, amit egy tálban hagyok duplára kelni.
Elfelezem, majd a fél adag tésztát 5 részre osztom, egyenként kb. 20-22 cm átmérőjű körré nyújtom.
Egy sütőpapíros gáztepsire pakolom egymásra a korongokat,közben mindig megkenve olvasztott vajjal. Az 5. korongot kicsit nagyobbra nyújtom, és úgy teszem rá, hogy az oldalán lelógjon,erre már nem kenek vajat.
Egy éles késsel csillag alakban bevágom a szélétől 1 cm-re, úgy, hogy 8 háromszög alakú szirmot kapjak. Ezeket középről kezdve kihajtom egyenként.
A másik fél adag tésztát 6 részre osztom, ebből egy darabot zsemlének formázva félreteszek.
A többiből egyenként 14 cm-es korongokat nyújtok, és úgy járok el, mint az előbb. Ez kerül a koszorú közepébe, szintén bevágom 8 részre, úgy, hogy a szirmok a már meglévők közé nyíljanak. Végül középre megy a félretett kis cipó.
30 perc kelesztés után lekenem a tojássárgával, megszórom a közepét lenmaggal, a szirmokat szezámmaggal.
Előmelegített sütőben, 200 fokon, kb. 35-40 percig sül.
Kedves Moha!
VálaszTörlésLégyszíves írd majd meg, miért kell az aszkorbinsav a tésztába. Mennyire fontos alapanyag?
Kedves Lilla!
VálaszTörlésAz aszkorbintól kevésbé morzsálódós lesz a tészta, és segíti a kelesztés folyamatát is.