Ez a süti jó alkalom a fagyasztóban elfekvő tojásfehérjék felhasználására. A Nagyikám receptje alapján készül, minden nyáron megsütötte többször is.
Hozzávalók:
tésztához:
40 dkg liszt
1 sütőpor
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 citrom leve és reszelt héja
5-6 ek. tejföl
tetejére:
8 tojásfehérje
30 dkg kristálycukor
50 dkg ribizli
A tésztához összemorzsolom a sütőporos,cukros lisztet a vajjal (késes robotban a leggyorsabb), majd hozzáadom a citromlét,tejfölt és összegyúrom. Kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe ( 29 X 37 cm) terítem,villával sűrűn megszurkálom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig elősütöm.
Ezalatt a robotgéppel kemény habot verek a fehérjéből, fokozatosan hozzáadom a cukrot is. Egy lapáttal óvatosan belekeverem a ribizlit, majd a közben kivett tészta tetejére kenem a habot. Kicsit összekócolom a tetejét és visszateszem sülni még 25 percre.
Hagyom kihűlni, utána vágom kockákra vízbe mártogatott késsel.
Nekem most 9 fehérjém volt egy edényben lefagyasztva, ennyivel készült,de lehet nyugodtan 10-11 db is.
Elkészíthető télen fagyasztott ribizlivel is, olyankor nem olvasztom ki, hanem kopogósan megy a habba. Bármilyen más karakteres, savanyú gyümölcssel is finom, akár vegyesen is.
Nagyon-nagyon jól néz ki! És milyen kellemes lehet a savanyú ribizi a töményen édes habba! ...Nyeltem egyett.
VálaszTörlésÍgy igaz Kiskukta,de azért a hab nem annyira tömény,mert én már levettem egy kicsit a cukorból.Ha málnával,meggyel készül,akkor még lehet kevesebb is benne a cukor.
VálaszTörlésjól néz ki
VálaszTörlésÉpp most sül...
VálaszTörlésMárta remélem ízlett!
VálaszTörlésNagyon jòl nèz ki!Elkèszìtem a csalàdnak hètvègèn.
VálaszTörlésZsemlemorzsával, prézlivel érdemes megszórni mielött rátesszük a ribizlis habot.
VálaszTörlésVincze Zoltánné remélem ízleni fog a családnak!
VálaszTörlésKedves Rózsika, én ezt a sütit a nagymamámtól tanultam, ő soha nem szórta meg prézlivel, én sem teszem, és nincs is rá szükség.