Oldalak

2009. július 27., hétfő

Ribizlis habos lepény



Ez a süti jó alkalom a fagyasztóban elfekvő tojásfehérjék felhasználására. A Nagyikám receptje alapján készül, minden nyáron megsütötte többször is.

Hozzávalók:

tésztához:

40 dkg liszt

1 sütőpor

15 dkg vaj

10 dkg porcukor

1 citrom leve és reszelt héja

5-6 ek. tejföl

tetejére:

8 tojásfehérje

30 dkg kristálycukor

50 dkg ribizli

A tésztához összemorzsolom a sütőporos,cukros lisztet a vajjal (késes robotban a leggyorsabb), majd hozzáadom a citromlét,tejfölt és összegyúrom. Kinyújtom, sütőpapírral bélelt tepsibe ( 29 X 37 cm) terítem,villával sűrűn megszurkálom, és a 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig elősütöm.

Ezalatt a robotgéppel kemény habot verek a fehérjéből, fokozatosan hozzáadom a cukrot is. Egy lapáttal óvatosan belekeverem a ribizlit, majd a közben kivett tészta tetejére kenem a habot. Kicsit összekócolom a tetejét és visszateszem sülni még 25 percre.

Hagyom kihűlni, utána vágom kockákra vízbe mártogatott késsel.

Nekem most 9 fehérjém volt egy edényben lefagyasztva, ennyivel készült,de lehet nyugodtan 10-11 db is. 

Elkészíthető télen fagyasztott ribizlivel is, olyankor nem olvasztom ki, hanem kopogósan megy a habba. Bármilyen más karakteres, savanyú gyümölcssel is finom, akár vegyesen is.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon-nagyon jól néz ki! És milyen kellemes lehet a savanyú ribizi a töményen édes habba! ...Nyeltem egyett.

    VálaszTörlés
  2. Így igaz Kiskukta,de azért a hab nem annyira tömény,mert én már levettem egy kicsit a cukorból.Ha málnával,meggyel készül,akkor még lehet kevesebb is benne a cukor.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jòl nèz ki!Elkèszìtem a csalàdnak hètvègèn.

    VálaszTörlés
  4. Zsemlemorzsával, prézlivel érdemes megszórni mielött rátesszük a ribizlis habot.

    VálaszTörlés
  5. Vincze Zoltánné remélem ízleni fog a családnak!

    Kedves Rózsika, én ezt a sütit a nagymamámtól tanultam, ő soha nem szórta meg prézlivel, én sem teszem, és nincs is rá szükség.

    VálaszTörlés