Oldalak

2009. július 31., péntek

Rozsos joghurtos riegel kenyér



Ennek a kenyérnek a kiindulópontja is E.Margit péksüteménye volt. Ezt alakítottam egy kicsit a saját ízlésünkre, könnyebbre,  levegősebbre. Az a tapasztalatom, ezt még azok is szívesen ették, akik egyébként nem rajonganak a rozskenyerekért. Érdemes kipróbálni!
Hozzávalók:
30 dkg öregtészta
10 dkg BL 80 kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
280 ml víz
1 tk. barnacukor
2 dkg friss élesztő
Ezeket a kenyérsütővel elkevertetem, majd az üstben hagyom állni  fél órát. Utána hozzáadom a következőket:
150 gr joghurt
csipet aszkorbin
2 tk.só
3 dkg vaj
1 tk.őrölt kömény
10 dkg fehér rozsliszt
20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. burgonyapehely
1 kk.sikér (elhagyható)
dagasztás végén: 2 ek.lenmag, 2 ek. szezámmag, 2 ek.napraforgómag, 2 ek.zabpehely
Dagasztom, közben figyelem, kellhet bele még víz, ha nem elég lágy a tészta! Majd az utolsó pár percben hozzáadom a magkeveréket is. Kicsit lágy, ragadós a tészta, ilyennek kell lennie. Egy tálban duplára kelesztem, (kb.40 perc)  félidőben egyszer átgyúrom.
A tésztát lisztezett felületre borítom, 4 részre osztom, egyenként bucit formálok belőle, megforgatom tökmagban és a kihúzós nagy dobozformában egymás mellé lerakom. Duplára kelesztem, bevágom a bucik tetejét, megspriccelem vízzel, megszórom a magkeverékkel és előmelegített sütőben 210 fokon 55-60 perc alatt megsütöm. Rácson hagyom kihűlni.
magkeverék: 2-2 ek. len,-szezám,- napraforgó mag, 2 ek. zabpehely
Ha nem kenyeret akarok készíteni hanem zsemléket, akkor lehet a tésztát kb.2-3 cm vastagra nyújtani, megspriccelni vízzel, magkeverékkel szórni, felvágni téglalapokra, ezeket a sütőpapíros tepsin még keleszteni 30 percig, majd 210 fokon 20-25 percig sütni.
Ha valakinek nincs egy nagyobb formája,akkor készítheti két kisebb dobozformában, vagy jénaiban is.

6 megjegyzés:

  1. Jesszusom, de gyönyörű egy darab!
    Gratulálok!

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom az előttem szólóhoz!:)

    VálaszTörlés
  3. Gyere velem játszani, a kérdést a Bakancslista beírásomnál megtalálod:)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Jól néz ki kenyérkéd. Mi is kezdünk átszokni tk-s kenyerekre.

    VálaszTörlés
  5. Vali tudod én már régóta próbálom a családdal elfogadtatni, és a riegelt megszerették. Még a kicsilány is,csak neki nem kell mag a tetejére,úgy megeszi.

    VálaszTörlés