2009. július 23., csütörtök

Sós perec öregtésztával


Az öregtészta készítését E.Margit oldalán tanultam. Ezzel nagyon könnyűvé lehet varázsolni az összes kelt tésztát.
Saját öregtésztám így készül:
50 dkg BL 80 kenyérliszt
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál só
1 dkg friss élesztő
350 ml víz
A hozzávalókat a kenyérsütőgép megdagasztja,aztán egy magas falú kiolajozott tálba teszem. Fóliával letakarom lazán, és addig marad a konyhaasztalon, míg meg nem kel és vissza nem esik a tészta. Ezután egy lapáttal átkeverem és mehet egy fedeles műanyag dobozban a hűtőbe. Innen használom mikor, mihez kell.
A perec hozzávalói:
50 dkg BL 80 liszt
20 dkg öregtészta
1 púpos tk.só
1,5 tk.cukor
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl olaj
300-330 ml tej
A sós kence: 8 csipet só, 8 evőkanál liszt, annyi víz,hogy sűrű palacsintatészta legyen.

A tészta hozzávalóit a gép megdagasztja, hagyom duplájára kelni. Átgyúrás után 24 darabra osztom, egyenként jó hosszú kígyókat sodrok, perecet formázok belőlük, és a sütőpapíros tepsire sorakoztatom. Kelesztem kb. 45 percig, kevés vízzel kevert tojássárgával lekenem, és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre. A sós kencével a sütés félidejében locsolom meg a pereceket.

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

nagyon szép a kenyér csak kérlek küld el mi az az öreg tészta .erre a cimre himacus@citromail.hu

Moha írta...

Kedves névtelen! Ennek a receptnek az elején leírtam,mi az öregtészta!

Névtelen írta...

Azt mondja a férjem, hogy süssem meg, de pont olyan legyen, mint amit a pesti állatkertben evett 1982-ben :D

Petra

Moha írta...

Petra ezt nem merem garantálni:)) Saját emlékeim szerint az állatkerti perec száraz volt és kőkemény,hát ez nem olyan lesz.
Írd meg,hogy ízlett a férjednek!

Névtelen írta...

száraz legyen, és kőkemény! köszi!
Ő ezt nem így írta le, hanem hogy finom ropogós, jó :)
Majd világos rozslisztből sütöm meg, attól pont ilyen lesz!

Petra

Moha írta...

Ha egy napot hagyod száradni a szobalevegőn,akkor pont ilyen lesz:)

Névtelen írta...

köszi szépen!
már kel a tészta, nem tettem bele rozslisztet, maradok a te tanácsod mellett.

sok sikert a továbbiakban is, hadd legyen miből merítenünk :)

Petra

Moha írta...

Petra köszönöm! Remélem ízleni fog!

Névtelen írta...

ízlett hát! köszi a receptet!

én úgy élvezem, hogy tudok már sütni! :)

Petra

Moha írta...

Petra nagyon örülök a sikernek! A sütés tényleg élvezetes dolog:))

Ildi írta...

Moha, ez a recept szuper, most sütöttem meg, alig bírtuk abbahagyni az evést. Pontosabban a férjem most tart a hatodik perecnél... Két napja az öregtésztával készülő kiflidet sütöttem meg, az is fantasztikus lett, de ez!
Én mindent tk. liszttel sütök, az öregtésztám is félig tk. rozs, ebbe is került 20 dkg (fele graham, fele tönköly), de nem tudta elrontani :-)
Köszi érte!

Moha írta...

Ildi köszönöm, mindig öröm, ha visszajelzést kapok a sikerekről! Nyugodtan lehet keverni a liszteket én is gyakran felesben készítem az öregtésztát.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...