Kaptam egy nagy kosár rétesalmát az Anyukámtól, almáspite készült belőle. Ha valakinek nincs kedve rácsozni, elkészíthető a hagyományos sima lappal a tetején is.
Hozzávalók: egy 28 X 38 cm-es tepsihez
50 dkg liszt
1 sütőpor
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
150 gr tejföl
1 citrom leve és reszelt héja
1 tk.vaníliakivonat
csipet só
kevés darált keksz
1- 1,5 kg alma
cukor ízlés szerint
fahéj
citromlé
1 tojás a tetejére kenni
A lisztet elkeverem a sütőporral, porcukorral, csipet sóval és elmorzsolom a vajjal. Beleteszem a tejfölt, vaníliát, reszelt citromhéjat, citromlevet és pár mozdulattal összegyúrom. Fóliában a hűtőbe teszem.
Az almákat meghámozom és lereszelem a nagylyukú reszelőn. Elkeverem ízlés szerinti cukorral, citromlével és őrölt fahéjjal.
A tésztát elfelezem, az egyik felét egy tepsiméretű kartonlapon kinyújtom és itt tolom végig rajta a rácsozót. Széthúzom a megfelelő méretre, a kilógó széleket levágom és a többi tésztához gyúrom. Ezt a tésztát is kinyújtom, ez megy a tepsibe alulra.
Megszórom kevés kekszmorzsával, ráteszem a kinyomkodott almát és a kartonlapról rácsúsztatom a tetejére a rácsot. Egy tojássárgát kevés vízzel elkeverek ezzel kenem meg a tészta tetejét. (ha nem a rácsos verzió készül,akkor a sima lapot megszurkálom néhány helyen villával)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-40 percig sül.
8 megjegyzés:
Rácsozni nem biztos,hogy kedvem lenne,beleharapni annál inkább!Nagyon guszta!:))
Nagyon guszta!
Brigi , Móni köszönöm! Rácsozni nekem sincs mindig,de a férjem olyan lelkesen vette ezt a rácsozót még évekkel ezelőtt nekem,hogy néha muszáj használni:))
Szia!
Nagyon guszta ez a pite és a fenti kalács is!
A rácsozót hol vettétek? Fotód van róla esetleg?
Renata köszönöm! Nagyon régen,évekkel ezelőtt vette a férjem,nem tudom,hol. Fotót küldök neked róla az emilcímedre.
Köszi szépen, megérkezett a fotó!
Elküldenéd nekem is a rácsozó fotóját, nagyon szépen sikerült!!!Hátha nekem is menne.Marika
farkasm44@gmail.com
Marika küldöm máris!
Megjegyzés küldése