Tegnap Yasmine bazárjában láttam ezeket a zsemléket, a formázást onnan vettem, a tészta élesztett öregtésztás kiflitészta. Miközben formáztam rájöttem, hogy ilyen módon készítettem már,csak az turbánzsemle néven futott és kissé édeskés olajos tésztája van.
Hozzávalók: 16 db-hoz
2 dl víz
1 tk.cukor
1,4 dkg friss élesztő
20 dkg öregtészta
20 dkg BL 80 liszt
Ezeket elkeverem és állni hagyom kb.45 percet.
hozzá jön:
80 gr tejföl
80-100 ml víz
2 tk.só
csipet aszkorbin
4 ek.olaj
40 dkg BL 80 liszt
2 ek.burgonyapehely
Kicsit lágyabb tésztát készítek, duplára kelesztem, közben egyszer átgyúrom.
16 részre osztom, egyenként kb. 40 cm hosszú hengert sodrok belőle. Erre egy csomót kötök, aminek a két végét visszahajtom középre,egyiket alul, másikat felül,középen összenyomom őket.
Sütőzacskóba teszem, ( 8 fér el egy nagyméretűben) ismét hagyom duplára kelni. Bespriccelem egy kis vízzel, a zacskó száját a szélső zsemlék alá behajtom és előmelegített sütőben 200-210 fokon sütöm kb.25-30 percig.
A zacskóból kivéve rácson hagyom hűlni.
Húúú, ezt kipróbálom! Nagyon szépek, inycsiklandóak!:-)
VálaszTörlésGyönyörűek!
VálaszTörlésNagyon-nagyon szépek lettek! :)
VálaszTörlésIgen-igen! Nagyon szépek!! :-))
VálaszTörlésGyönyörűek,én is kinéztem magamnak,ezt a recit fogom követni.Köszönöm Mohácska!:))
VálaszTörlésKitört a császárzsömle-láz! Ez szuper!:))
VálaszTörlésJaj de szép,gyönyörű,nagyon ügyesen formáztad!
VálaszTörlésMegnéztem a többi sütidet is,nagyon szépek! Az iskolás az nem semmi,de a többi is szuper!
VálaszTörlésKöszönöm a sok dícséretet!
VálaszTörlésAndi köszönöm, az iskolatortáért viszont nem csak az enyém a dicsőség!
Ahogy sógorom mondaná: Hibbbátlan! Három bé-vel. :)
VálaszTörlésCsodálatosak!
Nah, mostmár aztán! Muszáj leszek én is sütni...
VálaszTörlésDe szépek lettek! Yasmin, aztán Te, meg Andi...
Nah, nem izgatni a népet tovább, halló!:D
Duende köszönöm!
VálaszTörlésSzepyke lehet nekiállni,nagyon finom is,nem csak mutatós!
Szia Moha!
VálaszTörlésMár több több tojás nélküli kalácsot kipróbáltam a te recepted szerint (kisfiam tojásallergiás), a család nem kis örömére. Szeretném ezt a zsömlét is elkészíteni, de nem vagyok egy nagy pék, ezért lenne egy kérdésem. A leírásból, ha jól vettem ki, akkor 2 tepsivel jön ki ebből a mennyiségből. A 2. nem fog túlkelni, mire az első megsül? Előre is köszönöm a segítséget, Betti
Betti semmi baja nem lesz, a második tepsit formázás után tedd a lakás egy hűvösebb részébe,nyitva hagyva a sütőzacskó száját. Az is elég,ha nem a sütéstől melegebb konyhában van.
VálaszTörlésKöszi a jótanácsot! Ki fogom próbálni ezt is. Ahogy már kb. egy hónapra való receptet gyüjtöttem össze a blogodról. Meseszép költemények kerülnek ki a kezeid közül. A szememben kész művész vagy! Az én kreálmányaim küllemre messze elmaradnak a tiéidtől, de hála a receptjeidnek, nagyon finomak. A gyerekeim a tojásnélküli kalácsodat "Moha néni kalácsának" hívják. További sok sikert a blogodhoz, Betti
VálaszTörlésBetti nagyon aranyos vagy, köszönöm! olyan jó néha visszajelzést kapni, hogy elkészülnek a dolgok másnál és ízlik is! A küllem majd szebb lesz, ha már a sokadik készül....
VálaszTörlésnagyikám mindig azt mondta,hogy nem a külcsín a fontos, hanem a belbecs!
A néni nyugodtan lemaradhat a kalács mellől:)
A néni miatt ne aggódj, még csak 2 illetve 4 évesek a gyerkőcök:) Nálunk a cd lejátszóból "Bono bácsi" énekel :))))
VálaszTörlésAkkor jó:))
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Elnézést ha hülyét kérdezek, nem használtam még sütőzacskót és nekem nem egyértelmű a leírás. A zacskó belsejébe, a zsömlékre spricceled a vizet, vagy a zacskó tetejére? Előre is köszönöm! Gyöngyi
VálaszTörlésSzia Gyöngyi, a zacskó belsejébe, a zsemlékre spriccelem a vizet, így gőzben sülnek.
VálaszTörlés