2009. augusztus 28., péntek

Szilvás kalács és egy ráadás "császárkalács"



Elkészítettem a szokásos tojás nélküli kalácstésztámat, a feléből lett szilvás kalács a másik adagból pedig, ha már úgyis benne vagyok a császárzsemle formázásban, egy kis császárkalács.

A hozzávalókat azért ide is beírom. 


Hozzávalók:

50 dkg finomliszt 

8 dkg cukor

5 dkg vaj 

350 ml tej

2,5 dkg friss élesztő

csipet só és aszkorbin

reszelt citromhéj

1 tk.vaníliakivonat

tetejére 1 tojássárga ( a kis kalácsnak)

kb. 1 kg szilva 

fahéj, barna nádcukor 

 

A hozzávalókból tésztát dagasztok és duplára kelesztem. A tészta felét vékony körré nyújtom és beleteszem a 30 cm átmérőjű piteformámba. Tetejét kirakom szilvával, megszórom fahéjas barna nádcukorral és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütöm.

A tészta másik felét kb.50-60 cm hosszú kígyóvá sodrom és a császárzsemle formázásával elkészítem. Ez addig kel, amíg sül a szilvás kalács. Utána megkenem egy kis vízzel elkevert tojássárgával és mehet sülni kb.35 percre.

 

4 megjegyzés:

Andi/cuki írta...

De szépek,és milyen szép ötletes a kalácsnév!! :-))

Moha írta...

Andi köszönöm!

Renata Kalman írta...

Jövő héttől beindul nálunk is a péksüti-üzem, kezdődik a suli, tízóraira pedig kell valami. A fonott kalács vagy kis briós mindig elfogy az uzsonnás dobozból.
Szép lett a Tied, gondolom a gyerekek is díjazták.

Moha írta...

Renáta ez nálunk is így van,a gyerekek szerencsére mindenre vevők!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...