Elkészítettem a szokásos tojás nélküli kalácstésztámat, a feléből lett szilvás kalács a másik adagból pedig, ha már úgyis benne vagyok a császárzsemle formázásban, egy kis császárkalács.
A hozzávalókat azért ide is beírom.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
8 dkg cukor
5 dkg vaj
350 ml tej
2,5 dkg friss élesztő
csipet só és aszkorbin
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
tetejére 1 tojássárga ( a kis kalácsnak)
kb. 1 kg szilva
fahéj, barna nádcukor
A hozzávalókból tésztát dagasztok és duplára kelesztem. A tészta felét vékony körré nyújtom és beleteszem a 30 cm átmérőjű piteformámba. Tetejét kirakom szilvával, megszórom fahéjas barna nádcukorral és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütöm.
A tészta másik felét kb.50-60 cm hosszú kígyóvá sodrom és a császárzsemle formázásával elkészítem. Ez addig kel, amíg sül a szilvás kalács. Utána megkenem egy kis vízzel elkevert tojássárgával és mehet sülni kb.35 percre.
De szépek,és milyen szép ötletes a kalácsnév!! :-))
VálaszTörlésAndi köszönöm!
VálaszTörlésJövő héttől beindul nálunk is a péksüti-üzem, kezdődik a suli, tízóraira pedig kell valami. A fonott kalács vagy kis briós mindig elfogy az uzsonnás dobozból.
VálaszTörlésSzép lett a Tied, gondolom a gyerekek is díjazták.
Renáta ez nálunk is így van,a gyerekek szerencsére mindenre vevők!
VálaszTörlés