Ez a legegyszerűbb kalácsreceptem, az elmúlt években sokat kísérleteztem, ( tojással, vagy anélkül, csak sárgájával,több-kevesebb élesztő,...stb) nekem a tojásos verziók mindig kicsit "szívósak", tömörek lettek, főleg másnapra.
Ha növeltem a folyadékot benne,akkor meg nem maradt meg a fonat szépen, formában kellett sütni. Ez egy közepesen kemény tészta, sütés közben is megtartja a formáját, viszont finom foszlós, könnyű lesz.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
8 dkg cukor
5 dkg vaj
350 ml tej
2,5 dkg élesztő
csipet só és aszkorbin
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
tetejére 1 tojássárga
A hozzávalókból a kenyérsütő tésztát dagaszt, ha nagyon lágynak tűnik,akkor 1-2 ek.liszt még mehet bele. Tálban kelesztem duplára, kiveszem, elosztom 4 részre, hosszú kígyókat sodrok belőlük. Megfonom 4-es fonással, koszorúba igazítom, mehet a sütőpapíros tepsire kelni még 20-30 percet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a kalácsot megkenem a tojássárgával, díszítem a szezámmaggal.
Kb. 35-40 perc alatt megsül.
10 megjegyzés:
Csodaszép lett! :)
Gyönyörűűű! idáig érzem az illatát.
Egyébként gratulálok a bloghoz, jövök rendszeresen olvasni.
Nagyon szép!!!!
Köszönöm szépen!
Erika remélem találsz sok dolgot amit szívesen elkészítesz!
Meseszép!
Brigi köszönöm! Tudod volt hol gyakorolni!
Nagyon tetszik, a fonása valami rejtély számomra, az enyém csak olyan egyszerű. A tészta meg külön tetszik, hogy tojás nélküli.
Renáta én is úgy tanultam a fonást,hogy ki-be rohangáltam a konyha és a számítógép között,lestem,aztán megragad egy idő után.
Kedves Moha!
Több receptedet is kipróbáltam már. Ezt ma. Húsvéti kalács-próbaként. A legnagyobb dicséret 8 éves lányomtól: "Büszke vagyok rád anya":-)
És eddig egyik receptben sem csalódtam...
Eszter
Kedves Eszter!
Nagyon örülök, hogy nálatok is sikere van a kalácsnak! A kis konyhatündér meg nagyon aranyos:) legközelebb fogd be nyugodtan kalácsot fonni, az én lányaim talán ezt tanulták meg legelőször. És akkor magára is büszke lehet!
Szép húsvétot kívánok nektek!
Megjegyzés küldése