Oldalak
▼
2009. augusztus 8., szombat
Márványkuglóf
Limara találta ezt a receptet, először megsütöttem úgy, ahogy írta. Aztán arra gondoltam,hogy ideális lenne márványos kuglófnak. Mivel én sem kedvelem a csészés recepteket, amit tudtam átszámoltam dekára, és a cukrot kissé csökkentettem. A kakaó és a nescafé azért kevesebb, mert csak a fele tésztába kerül.
Hozzávalók:
35 dkg liszt
25 dkg cukor
1 tk.szódabikarbóna
1/2 tk.sütőpor
1 tk.vaníliakivonat
reszelt citromhéj
csipet só
2 ek.kakaópor
1 tk.nescafé
3/4 csésze tej vagy író (175 ml)
3/4 csésze víz (175 ml)
15 dkg puha vaj
2 tojás
A robotgéppel habosra keverem a tojásokat a cukorral, hozzáadom a vajat is, majd a tejet és a vizet, a citromhéjat és a vaníliát. A sütőporos, szódabikarbónás lisztet belekeverem.
A tésztát elfelezem, egyik felébe keverem a kakaóport és a nescafét. A 26 cm átmérőjű kuglófbetétes tortaformát kivajazom, morzsázom, felváltva adagolom bele a tésztákat.
180 fokon előmelegített sütőben sül kb. 50- 55 percig.
A formában hagyom kihűlni, így marad szaftos, puha.
Fincsi lehet, küldjél légyszí.:))
VálaszTörlésMóni tényleg az,indítom fénypostán!:))
VálaszTörlésTudod milyen mániákusan kísérletezek, kuglófból is volt már legalább 8 féle, de eddig ez a legjobb a kevert tésztásak közül.
Hu, ez de szép lett!
VálaszTörlésA nagymamámnak is van valami hasonló receptje, régen mindenhova azt vittük, mert napokig friss marad. El is kérem tőle!:D
Szepy érdemes elkérni,azok a legjobb receptek,amik a Nagyiktól kerülnek elő!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésIlyet szeretnék készíteni a baba-mama játszóházunkba a lurkóknak, és szeretném, ha nagyon jól sikerülne, ehhez szükségem lenne a segítségedre. Milyen vajat használsz?
Előre is köszönöm válaszod!
Kedves medit!
VálaszTörlésSima, bármilyen VAJ jó hozzá, tehát NEM MARGARIN.
Amúgy én a Lidl-ben kapható vajat szoktam venni, ez nagyon finom, és jó minőségű. De szinte bárhol vehetsz vajat hozzá, csak ne szendvicsvaj legyen, mert azoknak alacsonyabb a zsírtartalma.
Tejérzékenyek és szívbetegségekre hajlamot öröklők kedvéért: olajat is lehet használni, annak is magas a zsírtartalma: margarinnal 0,7-0,8 szorzó, vajjal kb 0,9. A kókuszzsír pedig 1:1-ben mehet. :-)
VálaszTörlésKedves névtelen, köszönöm a kiegészítést, bár tejérzékenység esetén az írót / tejet is cserélni kell a receptben.
VálaszTörlésA szívbetegségre való hajlamon nem segít a margarin, én azt nem használok, és a kérdező sem erről érdeklődött, hanem az általam használt vajról.