Oldalak

2009. augusztus 6., csütörtök

Szilvalekváros sütemény


Lassan készülnek az üstben főzött igazi szilvalekvárok, ez a sütemény abból a legjobb.
A recept  Limarától származik,csak egy picit változtattam rajta, én vajjal készítem, és középen elvágva kenem a lekvárral.

Hozzávalók:  20 x 32 cm-es tepsihez
a tésztához:
3 tojás
12 dkg cukor
10 dkg puha vaj
20 dkg liszt
1 púpos kk. szódabikarbóna
1 púpos kk. sütőpor
15 dkg sűrű, üstben főtt szilvalekvár
9 ek. meleg víz  ( 135 ml)
1 tk. vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
1 tk.őrölt fahéj
a töltelékhez: 
6-8 evőkanál szilvalekvár kevés vízzel kenhetőre keverve
a tetejére:
10 dkg étcsokoládé
15 ml olaj

A lekvárt eldolgozom a vízzel. A tojásokat habosra keverem a cukorral, beleteszem a vajat, a fűszereket és a lekvárt is. A sütőporos-szódabikarbónás lisztet fakanállal keverem bele.
Kikent, lisztezett tepsibe simítom. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-25 percig sütöm.
Kiborítom a tepsiből, és ha kihűlt, félbevágom és megkenem a kevés vízzel elkevert szilvalekvárral.
Tetejére csokoládémáz kerül: 10 dkg étcsokoládét 15 ml olajjal gőz fölött felolvasztok és rákenem a tésztára. Hűtőbe teszem, amíg megszilárdul a máz, utána vágom kisebb szeletekre.

Ha valaki nem jut ilyen lekvárhoz, kipróbálhatja egy kedves Hollandiában élő péktársam ötletét:
Ő aszalt szilvát főzött meg kevés vízzel és robotgéppel pépesítette,amíg lekvárszerű lett az állaga.

9 megjegyzés:

  1. Anna írta:

    Kedves Moha!

    Imádom a honlapoodat! Gyönyörű, és a tőled megszokott igényességű.
    Egy kérésem volna, hátha erre más is ráharapna: nem tennél föl komplett ebédeket? Nekem mindig az a legnagyobb gondom, hogy kiokoskodjam a napi menüt. Ahhoz képest bevásárolni hozzá, megfőzni, utána elmosogatni gyerekjáték. Hálás volnék, ha elkezdene gyűlni egy évszakokhoz igazodó, változatos menüsor, amelyből kedvem szerint válogathatok.
    Nem sok húst eszünk, ezért az külön öröm volna, ha minél több zöldséges étket olvashatnék.
    Tudom, ez óriási munka, de ha egyszer elkezdenéd, akkor sokak örömére előbb-utóbb nagy kinccsé válna.
    Talán kezdetben az is elég, ha "csak" megírod azt, amit te főznél, vagy előző nap mit főztél, vagy aznap mit főzöl. A kevéssé szokványosakhoz, vagy a saját találmányokhoz persze jöhet a recept is!
    Ehhez a blogguru fiad (akit mellesleg ugyancsak imádok!) biztosan nyit neked egy új ablakot napi menü vagy hasonló címmel...
    Na, mit szólsz?
    Reménykedem és puszillak:
    Anna

    VálaszTörlés
  2. Ezt én is szeretem. Guszta!:))

    VálaszTörlés
  3. Anna ha vége a lakásfelújításnak,lehet,hogy lesz energiám egy ilyen külön rovatra! Addig küldök csak neked heti menüt emilben!
    Amúgy ma görög gyümölcsleves volt,és rántott patisszon tartármártással,utána csokifagyi.

    Móni nekem ez az egyik kedvencem,bár a szilvalekvár csak úgy magában az üvegből kanalazva is jöhet!

    VálaszTörlés
  4. Anna írta:

    Úristen, ha a menüsorral meg kell várnunk a lakásfelújítás végé, akkor addig éhen halunk. Inkább megyünk festeni, mázolni, pakolni...
    Azért addig is az emilben küldött életmentő magánrovattal talán némileg jobbak a kilátásaink.
    Őszintén szólva a legszívesebben befizetnék hozzád menzára... Vagy ezzel már túlságosan elvetem a sulykot? (Miért nem súlyt??)

    Epedve lesem az emlijeimet.
    A gyümölcsleves és a rántott cukkini holnapra kihúz a pácból.
    Köszi:
    Anna

    VálaszTörlés
  5. Anna majd ha már közelebb fogunk lakni hozzátok,jöhettek! :))

    VálaszTörlés
  6. Szia Mohám!
    Örülök a blogodnak. A sütid nagyon guszta, kár, hogy a szilvalekvár nálam nem jön be.

    VálaszTörlés
  7. Köszi Vali! Mindjárt megyek hozzád is böngészni.

    VálaszTörlés
  8. Vettem egy szeletet, ha nem haragszol! :) Küldtem neked egy Macit, nézz be hozzám kérlek! :)

    VálaszTörlés
  9. Limara bármennyit,ezért a receptért (is) örök hála,olyan gyorsan fogy el,mint amilyen hamar elkészül! Mennyei finom!

    VálaszTörlés