Ez az "alap" kalácstészta nálam, ezt szoktam használni, ha formában sütött kalácsot készítek. Limara változata ez a hokkaido kalácsból kiindulva. Puha, foszlós még másnap is. Az ízesítés persze tetszés szerinti lehet. A kép nem a legjobb, mert a lányaim nem várták meg amíg kihűlt a kalács, meg kellett kóstolni rögtön.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2 ek. burgonyapehely
10 dkg cukor
2 dl tejszín
2 dl tej
1 tojás
3 dkg élesztő
csipet só és aszkorbin
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
10 dkg aszalt meggy
10 dkg étcsokilencse ( vagy kockára vágott étcsoki)
1 tojássárga a tetejére kenni
A hozzávalókból a meggy és a csoki kivételével tésztát dagasztok, duplára kelesztem. Kétfelé veszem és egyenként téglalapra nyújtom. Megszórom a meggy és a csoki felével és feltekerem.
Ugyanígy járok el a másik felével is, majd a két hengert összefonom és így megy a nagy széthúzós dobozformába. ( 32 cm-re húztam ki)
Kelesztem még kb. 30 percig, lekenem egy tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb.40 percig sütöm.
7 megjegyzés:
Jaj, de jól esne most... Meggy és csoki abszolút remek páros! Gyönyörű lett!!
Ismerős, mikor a család nem tudja megvárni,míg kihűl. :-)))
Yasmine köszönöm a dícséretet, bár morgunk,de végül is ez jelenti a sikert,ha már ott topognak,hogy megeszik azonnal.
Napok óta kalácsra vágyok. Sajnos aszalt meggy az nincs (pedig mindenki halálra dicséri, hogy milyen finom), de majd kitalálunk helyette valami más gyümölcsöt bele:)
Szép lett a kalács. Csokilencsével nálunk is nyerő, a párom in kább simán szereti.:))
Kata jó lesz mazsolával, vagy aszalt barackkal, áfonyával is!
Móni ez nálunk a lányok kedvéért készült,férjem mazsolával szereti,jó sokkal:))
Draga Moha!
A napokban talaltam ra a piszkozatok kozott egy bejegyzesre, ami mar regota ott van. Tobbszor jartam mar ugy, hogy elkezdtem egy bejegyzest es kesobb folytattam, vagy elfelejtettem, hogy mar elkezdtem es ujat irtam...
A receptet mar kozetettem (bar mar ez is regen volt). A lenyeg: most vettem eszre, hogy a masodikbol kimaradt az ami a piszkozatban elso mondat volt: "Mohanal lattam meg mult heten ezt a kalacsot..."
Most potolom. Sajnalom, es elnezest kerek!!!
Bar azota is ahanyszor eszembe jut az a kalacs, mindig igy gondolok ra: Moha kalacsa...
Judith semmi gond, nem kell elnézést kérned, én örülök annak, hogy "Moha kalács" lett nálatok!
Megjegyzés küldése