Oldalak

2009. augusztus 25., kedd

Tejszínes kalács aszalt meggyel és csokilencsével


Ez az "alap" kalácstészta nálam, ezt szoktam használni, ha formában sütött kalácsot készítek. Limara változata ez a hokkaido kalácsból kiindulva. Puha, foszlós még másnap is. Az ízesítés persze tetszés szerinti lehet. A kép nem a legjobb, mert a lányaim nem várták meg amíg kihűlt a kalács, meg kellett kóstolni rögtön. 

Hozzávalók:

60 dkg liszt

2 ek. burgonyapehely

10 dkg cukor

2 dl tejszín

2 dl tej

1 tojás

3 dkg élesztő

csipet só és aszkorbin

reszelt citromhéj

1 tk.vaníliakivonat

10 dkg aszalt meggy

10 dkg étcsokilencse ( vagy kockára vágott étcsoki)

1 tojássárga a tetejére kenni

A hozzávalókból a meggy és a csoki kivételével tésztát dagasztok, duplára kelesztem. Kétfelé veszem és egyenként téglalapra nyújtom. Megszórom a meggy és a csoki felével és feltekerem.

Ugyanígy járok el a másik felével is, majd a két hengert összefonom és így megy a nagy széthúzós dobozformába. ( 32 cm-re húztam ki)

Kelesztem még kb. 30 percig, lekenem egy tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb.40 percig sütöm.

7 megjegyzés:

  1. Jaj, de jól esne most... Meggy és csoki abszolút remek páros! Gyönyörű lett!!
    Ismerős, mikor a család nem tudja megvárni,míg kihűl. :-)))

    VálaszTörlés
  2. Yasmine köszönöm a dícséretet, bár morgunk,de végül is ez jelenti a sikert,ha már ott topognak,hogy megeszik azonnal.

    VálaszTörlés
  3. Napok óta kalácsra vágyok. Sajnos aszalt meggy az nincs (pedig mindenki halálra dicséri, hogy milyen finom), de majd kitalálunk helyette valami más gyümölcsöt bele:)

    VálaszTörlés
  4. Szép lett a kalács. Csokilencsével nálunk is nyerő, a párom in kább simán szereti.:))

    VálaszTörlés
  5. Kata jó lesz mazsolával, vagy aszalt barackkal, áfonyával is!
    Móni ez nálunk a lányok kedvéért készült,férjem mazsolával szereti,jó sokkal:))

    VálaszTörlés
  6. Draga Moha!
    A napokban talaltam ra a piszkozatok kozott egy bejegyzesre, ami mar regota ott van. Tobbszor jartam mar ugy, hogy elkezdtem egy bejegyzest es kesobb folytattam, vagy elfelejtettem, hogy mar elkezdtem es ujat irtam...
    A receptet mar kozetettem (bar mar ez is regen volt). A lenyeg: most vettem eszre, hogy a masodikbol kimaradt az ami a piszkozatban elso mondat volt: "Mohanal lattam meg mult heten ezt a kalacsot..."
    Most potolom. Sajnalom, es elnezest kerek!!!
    Bar azota is ahanyszor eszembe jut az a kalacs, mindig igy gondolok ra: Moha kalacsa...

    VálaszTörlés
  7. Judith semmi gond, nem kell elnézést kérned, én örülök annak, hogy "Moha kalács" lett nálatok!

    VálaszTörlés