Oldalak

2009. augusztus 22., szombat

Vörösboros szilvaleves tejberizsgombóccal


A tejberizsgombóc ötletét Mónikánál olvastam, köszönet érte, tartalmasabb és finomabb lett így a leves! Ebben a melegben jól is lehet lakni ezzel az egy fogással.

Hozzávalók:

1 kg szilva

6 dl víz

3 dl vörösbor

10 dkg cukor

1 ek. vaj

1 tk.őrölt fahéj

1 citrom leve és reszelt héja

2 dl tejszín

3 dl tejföl

A szilvákat kimagozom. A cukrot egy evőkanál vajon karamellizálom világosra, rádobom a szilvát, átforgatom, felöntöm a vízzel és a borral. Beleteszem a fahéjat, citromhéjat, citromlét és puhára főzöm.

Ha kész, botmixerrel pürésítem és  visszateszem a tűzre. A tejszínt és a tejfölt kézi habverővel elkeverem egy tálban és hozzáteszek 4- 5 merőkanálnyit a forró levesből. Folyamatos keverés mellett a levesbe csurgatom és felforralom. Elzárom a lángot alatta és megkóstolom, kell-e még bele cukor.

Sűrű tejberizst főztem, a levessel együtt ez is állt egy éjszakát a hűtőben, másnap a tálalásnál fagyiskanállal gombócokat adagoltam a levesbe.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Moha!

    Nagyon tetszik ez a leves, kipróbálnám, de egy kis segítségre lenne szükségem.
    Milyen bort kell használni? Édes, száraz?
    A tejszín főző- vagy habtejszín legyen?
    Nagyon tetszik a blogod, köszönet, hogy megosztottad velünk a jobbnál jobb receptjeidet.
    Üdv.:
    Kriszti

    VálaszTörlés
  2. Kedves Kriszti, a bor ízlés szerinti legyen, kóstolással tudsz igazítani a leves édességén. A tejszín mindig habtejszín.
    Nagyon örülök, hogy tetszik a blog és remélem sok mindent kipróbálsz belőle!

    VálaszTörlés