A tejberizsgombóc ötletét Mónikánál olvastam, köszönet érte, tartalmasabb és finomabb lett így a leves! Ebben a melegben jól is lehet lakni ezzel az egy fogással.
Hozzávalók:
1 kg szilva
6 dl víz
3 dl vörösbor
10 dkg cukor
1 ek. vaj
1 tk.őrölt fahéj
1 citrom leve és reszelt héja
2 dl tejszín
3 dl tejföl
A szilvákat kimagozom. A cukrot egy evőkanál vajon karamellizálom világosra, rádobom a szilvát, átforgatom, felöntöm a vízzel és a borral. Beleteszem a fahéjat, citromhéjat, citromlét és puhára főzöm.
Ha kész, botmixerrel pürésítem és visszateszem a tűzre. A tejszínt és a tejfölt kézi habverővel elkeverem egy tálban és hozzáteszek 4- 5 merőkanálnyit a forró levesből. Folyamatos keverés mellett a levesbe csurgatom és felforralom. Elzárom a lángot alatta és megkóstolom, kell-e még bele cukor.
Sűrű tejberizst főztem, a levessel együtt ez is állt egy éjszakát a hűtőben, másnap a tálalásnál fagyiskanállal gombócokat adagoltam a levesbe.
Kedves Moha!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a leves, kipróbálnám, de egy kis segítségre lenne szükségem.
Milyen bort kell használni? Édes, száraz?
A tejszín főző- vagy habtejszín legyen?
Nagyon tetszik a blogod, köszönet, hogy megosztottad velünk a jobbnál jobb receptjeidet.
Üdv.:
Kriszti
Kedves Kriszti, a bor ízlés szerinti legyen, kóstolással tudsz igazítani a leves édességén. A tejszín mindig habtejszín.
VálaszTörlésNagyon örülök, hogy tetszik a blog és remélem sok mindent kipróbálsz belőle!