Oldalak
2009. szeptember 30., szerda
Spenót bundáskenyérrel
Ez volt a tegnapi ebédünk a fiammal, a többiek mást kaptak, mert ők nem szeretik a spenótot.
Édesen készül, ahogy a Nagyikám főzte, én gyerekkorom óta csak így eszem meg.
Hozzávalók:
1 zacskó mirelit spenót (450 gr) szűrőben kiengedve, lecsurgatva
5 dkg vaj
5 dkg liszt
4-5 dl tej
só, cukor ízlés szerint
bundáskenyérhez:
valamilyen kenyérféle / péksüti
1 tojás pici sóval felverve
olaj a sütéshez
A vajat megolvasztom, a lisztet ráteszem és kettőt kavarok rajta, majd felöntöm a tejjel és kézi habverővel kavargatva besűrítem.
Rádobom a spenótot, ha kell még pici tejet öntök hozzá és kevergetve pár perc alatt megfőzöm. Ekkor ízesítem csipet sóval és cukorral édeskésre.
Ha van elfekvő 2 db zsemlém, akkor nem besamellel készítem, hanem a feldarabolt zsemléket tejbe áztatom, csak annyiba, amennyi ellepi éppen. Ha megpuhultak, akkor egy lábosban felolvasztom a vajat, ráteszem a zsemlét, spenótot és megfőzöm.
A bundáskenyérhez ha friss a hozzávaló, akkor csak a tojásba mártva sütöm ki, ha szárazabb, akkor előtte tejben is megforgatom egy kissé.
2009. szeptember 29., kedd
Húspástétom
Mirelle készített nemrég ilyet, nagyon megtetszett. Szoktam egybesült fasírtot sütni, de ez a formájával és a baconnal bolondítva jobban nézett ki, és miután elkészült mondhatom,hogy finomabb is.
Hozzávalók: 1 db nagyobb őzgerinc formához
50 dkg darált hús (lehet sertés-marha vegyesen)
20 dkg szeletelt bacon
2 tojás
2 marék zsemlemorzsa
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma aprítva
2 tk.pirospaprika
só, bors, aprított petr.zöld
Az apróra vágott hagymát megdinsztelem egy pici vajon, a tálban várakozó húshoz adom. Beleteszem az összes többi hozzávalót is és jól elkeverem.
Az őzgerincformát egy sütőpapíros tepsire teszem, kibélelem a bacon szeletekkel és belenyomkodom a húsmasszát. A kilógó szalonnákat visszahajtom rá és 200 fokon kb. 35-40 percig sütöm.
Ekkor kiveszem és kifordítom a pástétomot a sütőpapírra, visszateszem addig sülni, míg a szalonna szépen megpirul rajta, ez kb. 15 perc.
Mi melegen ettük főzelékhez, így is nagyon jó, de ha kihűlt és egy éjszakát hűtőben töltött,akkor nagyon finom salátával, vagy szendvicsben felvágott helyett.
2009. szeptember 27., vasárnap
Mákos mozaik kalács
Ez a süti úgy indult, hogy megláttam Maimoninál a citromos majomkenyeret. Arra bíztatott, hogy citromszeretők süssék meg, hát megtettem. Sajnos nem aratott sikert (ez persze nem Maimonin múlt) szinte az egészet a nagylányom ette meg. Viszont az eredeti recept szerint a tetejére dísznek szánt lemon curdre már fentem a fogam.
Így hát a gombhoz készült egy kabát, avagy kalács. Tulajdonképp lehetne mákos aranygaluskának is hívni.
Hozzávalók a tésztán kívül:
20 dkg darált mák, reszelt citromhéj, cukor, őrölt fahéj, 15 dkg olvasztott vaj
krém a tetejére:
1 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 1 nagy citrom leve- héja, 1 csapott ek.étkezési keményítő
A tészta a szokott tojásmentes kalácstésztám lett, amikor duplára kel kinyújtom 1 cm vastagra, és a pizzavágóval felvágom kb. 1,5 X 1,5 cm -es kockákra.
20 dkg darált mákot elkeverek ízlés szerinti cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet fahéjjal egy tálban.
Megolvasztok kb. 15 dkg vajat, ebbe forgatom a tésztadarabokat, majd a darált mákba és elkezdem lerakni egy nagy méretű kivajazott kuglófsütőbe. Amikor kész, a maradék olvasztott vajat még rálocsolom és kelni hagyom 30 percet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és a kalácsot kb. 45 perc alatt megsütöm.
Ezalatt elkészítem a citromkrémet. A vajat megolvasztom, beleteszem a citrom levét és héját, a cukorral, keményítővel habosra kevert tojást és kis lángon folyamatosan keverve egy kézi habverővel besűrítem. Áttöröm egy szűrőn, így megszabadulok a héjaktól, beleteszem egy zacskóba, kis lukat vágok a sarkán és a közben kissé hűlt kalács tetejére nyomom.
2009. szeptember 24., csütörtök
Hajtogatott csokoládés kalács
Tegnap este megsütöttem a Limaránál található csokoládés kalácsot. Ma kora reggel ennyit sikerült a sáskahad után megmenteni,hogy legyen kép is róla.
Azt hiszem a nagy koncentrálásban talán eggyel többet hajtogattam, mint kellett volna, így szinte egynemű lett. Legközelebb erre figyelni fogok. Nagyon finom,könnyű lett, ahogy Limara írta hagytam kelni bőven megfonva.
A recept és a hajtogatási útmutató megtalálható Limara oldalán, érdemes belevágni, nem olyan nagy macera.
2009. szeptember 23., szerda
Scali kenyér
Mióta megláttam Limaránál és először megsütöttem, szinte naponta készül egy, csak úgy "mellékes"kenyérnek. Mennyei íze van a szezámmagtól, érdemes kipróbálni.
Ahogy Limara tanácsolta, én kiváltom legtöbbször a kovászt öregtésztával, mert az mindig van a hűtőben, így hirtelen felindulásból is meg lehet sütni.
Hozzávalók:
25 dkg öregtészta
30 dkg BL 80 liszt
1 tk.só
160 ml víz
2 ek.tej
6 gr. friss élesztő (vagy 2 tk.száraz)
2 ek.olaj
csipet aszkorbinsav
tetejére:
1 tojásfehérje
szezámmag
A hozzávalókból tésztát dagasztok, hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 3 részre osztom, gömbölyítem és 10 percet állni hagyom. Ezután rudakat sodrok belőlük, és egy ecsettel körben bekenem a kanál vízzel elkevert fehérjével.
Megforgatom mindet a tálcára kiöntött szezámmagban és fonatot készítek belőlük.
Sütőpapíros tepsin kelesztem duplára megint, majd 200 fokon gőzös sütőben 35-40 percig sütöm.
2009. szeptember 21., hétfő
Baracktorta
Ma van a fiam névnapja, tegnap készítettem neki ezt a tortát, kedvence a barackos.
A kiindulás a citromhab torta volt, ezt barackosítottam.
Hozzávalók: egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
alaphoz:
1 csomag Győri édes Zabfalatok / 20 dkg omlós keksz
10 dkg olvasztott vaj
krémhez:
25 dkg házi krémsajt / mascarpone
25 dkg tejföl
5 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 dkg porcukor
2 citrom leve és reszelt héja
20 gr zselatin ( 2 kis zacskó Dr.Oetker)
2 nagy doboz őszibarack konzerv
tetejére:
1 nagy őszibarack konzerv
cukor, citromlé ízlés szerint
10 gr zselatin
2 ek.tejszín
Az alap és a krém elkészítése u.az, mint a citromhab tortáé. Egy pici változtatás, hogy a zselatint a citromlében oldom fel, így nem kell plusz folyadék hozzá.
Ha a krém kész, belekeverek kb.1,5 doboz lecsöpögtetett és felaprított barackot, ez megy az alapra. Legalább 2 órára hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a tetejéhez valókat. A szebb barackokból cikkeket vágok a díszítéshez, félreteszem.
A többi barackból kevés befőttlével pürét turmixolok, pikánsra ízesítem cukorral, citromlével. A mennyisége 5 dl legyen. Kiveszek belőle 4 evőkanálnyit ebbe teszem a zselatint, kis lángon kevergetve feloldom. Levéve a tűzről apránként hozzáadom a többi pürét is, hűlni hagyom.
Egy kis pohárban 3 evőkanál zselatinos pürét elkeverek 2 ek. tejszínnel, ezzel "márványozom" a tetejét majd.
A megszilárdult krém tetejére öntöm óvatosan a barackpürét, elsimítom, majd itt-ott rácsurgatom a tejszínest is. Ezt egy villával széthúzogatom, így kapok márványos felületet.
Mehet vissza a hűtőbe egy éjszakára(vagy 1-2 órára) a torta. Tálalásnál díszítem tejszínhabrózsákkal és a félretett barackokkal.
2009. szeptember 20., vasárnap
Kürtőskalács kicsiben
Bár kaptam az unokahúgomtól igazi Erdélyből származó kürtős sütő fát, ritkán állunk neki tüzet rakni a kertben, és sütögetni.
Összegyűjöttem végre 8 db papírgurigát a konyhai papírtörlőkből, és néhány sörösdobozt a férjem jóvoltából.
A tészta a szokásos tojásmentes kalácstésztám lett, amikor duplára kelt, ketté vágom. A tésztákat kinyújtom ovális alakra, kb. 1 centi vastagra, és a pizzavágóval spirál alakban két centi szélesen felvágom. A gurigákat(sörösdobozokat) alufóliával burkolom, olajjal lekenem és szépen körbetekerem a tésztával.
Egy tálcára kristálycukrot szórok és a tejjel bekent kalácsokat alaposan megforgatom a cukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, úgy hogy ne érjenek egymáshoz.
Innen több verzió van:
- 200 fokon időnként forgatva kb.20 percig sütöm.
- 200 fokon sül 10 percig, utána átkapcsolom a sütőt a gázgrillre, ezalatt sül percenként forgatva, míg a cukor karamellizálódik rajta.
- csak a gázgrill alatt sül, forgatva, míg a cukor szép lesz.
Tapasztalatok: sörösdoboz nem vált be, jobb a guriga, mert a fém grillcsipesszel bele tudok nyúlni a végénél és forgatni tudom.
A legfinomabb (és legszebb is) az lett, amit csak a gázgrillel sütöttem. A többi az elősütéstől kiszáradt, és frissen még jó volt, de másnap már nem.
Ugyanezt meg lehet tenni az elektromos grillel felszerelt sütőkben is, csak a grill fokozatot használva, és forgatva a kalácsokat, amikor a felső részük már szépen karamellizálódott.
2009. szeptember 19., szombat
Párizsi csokis muffin
A recept eredetije Stahl Judité, de szokásom szerint átvariáltam egy kicsit.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 sütőpor
2 ek.kakaópor
10 dkg étcsokoládé
1 ek.nescafé
20 dkg meggylekvár
1/2 dl konyak
10 dkg puha vaj
10 dkg cukor
10 dkg joghurt
2 tojás
A sütőt előmelegítem 180 fokra.
A kávét és az összetördelt csokit egy edényben leöntöm 1/2 dl forró vízzel, keverem míg felolvad.
A meggylekvárt a konyakkal elkeverem. A lisztet, kakaóport, sütőport összevegyítem egy tálban.
A puha vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverem, egyenként hozzáadom a tojásokat is. Ezután mehet bele felváltva a lekvár, olvadt csoki, joghurt és a liszt.
Elosztom a muffintepsiben a tésztát és 180 fokon kb.20-25 perc alatt megsütöm.
2009. szeptember 17., csütörtök
Lekváros bukta
Lúdanyó (és Stahl Judit) tésztája letaszította a trónról az eddigi buktareceptemet. Nagyon könnyű, foszlós tésztájú, másnap is puha bukták lettek belőle.
Mondjuk a dagasztás után kissé félve néztem a galuskaszerű tésztát, ebből vajon hogy lesz bukta?
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
3 csipet só
6 ek.cukor (nálam 7 dkg)
350 ml tej
2,5 dkg friss élesztő
1 dl olaj
1 tojás
tölteléknek lekvár
kenéshez olaj
Mindent beleteszek a robotgép táljába, és lágy tésztát dagasztok belőle. A dagasztás végén a tésztát alaposan lisztezett tálba kotrom és egy óra alatt hagyom duplára kelni.
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
A tésztát nagyon belisztezett deszkára borítom, felül is lisztezem és ellapogatom/kinyújtom 25 X 50 -es téglalappá.
4 X 8 darabra vágom, a kis négyzeteket a beolajozott tenyeremben megtöltöm lekvárral, egymásra hajtom a tésztát, összenyomkodom és egy ecsettel körbeolajozom.
A hajtással lefelé sorakoztatom a sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé őket. Amikor kész, még hagyom kelni 10 percet, majd mennek a sütőbe kb. 20 percre.
A tepsiben hagyom kihűlni (közben hessegetem az arra járó családtagokat) csak utána szedem szét őket.
2009. szeptember 15., kedd
Mini sajtos hajtoványok
Évekkel ezelőtt tanultam meg Limarától a hajtoványt. Nagy kedvenc lett a családban, gyakran készül. Picit változtattam a recepten, tojást nem teszek a tésztába, és több az olaj benne.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 ek.burgonyapehely ( elhagyható)
1 ek.só
1 kk.cukor
1 dl olaj
300 ml tej
2,5 dkg friss élesztő
csipet aszkorbin
1-2 evőkanál lenmagpehely (elhagyható)
kenéshez:
10 dkg puha vaj
1 tojás fehérje
1 kk. só
egy csokor petrezselyemzöld aprítva
esetleg 1-2 gerezd fokhagyma préselve
szóráshoz:
reszelt sajt / sonka / kolbász / bacon
tetejére kenéshez:
1 tojássárga pici vízzel keverve, magok / sajt szórni
A hozzávalókból a gép tésztát dagaszt, hagyom duplára kelni.
Közben elkészítem a kencét: a puha vajat kikeverem a sóval, fehérjével, petr.zölddel, fokhagymával. A sajtot megreszelem.
Ha nagyobb csigákat szeretnék, 2 felé, ha kisebbeket akkor 4 felé osztom a tésztát. (most ezt tettem) Egyenként vékony téglalappá nyújtom a 4 tésztát, megkenem a négyfelé osztott vajas krémmel, megszórom reszelt sajttal, feltekerem őket, mint a beiglit.
Trapéz alakú darabokra vágom, így mennek a sütőpapíros tepsikre. Kelesztem még fél órát, lekenem a tojássárgával, (meg lehet szórni a tetejét maggal, sajttal) és előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
Másnap is puha, sokféle töltelékkel variálható, ideális gyerek uzsonna a suliba. (persze oda fokhagyma nélkül)
2009. szeptember 14., hétfő
Formakenyér
Mióta elkezdődött az iskola inkább ezt a kenyeret sütöm, könnyebb belőle szendvicseket készíteni. Általában kerül bele tk.liszt és lenmagpehely (végre megint kaptam olyat,amit nem lisztté őröltek),vagy magok.
Hozzávalók:
250 ml víz (+ még 2-3 ek. kellhet, a tk. liszt és a mag miatt)
25 dkg öregtészta
10 gr friss élesztő
1 kk.cukor
1 bő tk.só
csipet aszkorbin
2 ek.olaj
40 dkg BL 80 liszt
10 dkg teljesőrlésű liszt (lehet tönköly/ rozs/ búza )
2-3 ek. lenmagpehely
A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, figyelem közben és ha kell, teszek még bele vizet. Miután formában sül, lehet lágyabbra készíteni a tésztát.
Duplára kelesztem, közben egyszer átgyúrom. Ha megkelt kiborítom, lisztes deszkán ellapítom, két szélét behajtva feltekerem.
Így megy a kihúzós dobozformába (aminek az aljába én szoktam egy sütőpapír csíkot tenni). Hagyom duplára kelni (kb.45 perc) bevágom a tetejét , megspriccelem vízzel, ráhúzok a dobozra egy nagy sütőzacskót, összekötöm a száját és mehet sülni.
Előmelegített sütőben 210 fokon kb. 50 percig sül. Kiveszem a zacskóból-formából és rácson hagyom hűlni.
2009. szeptember 13., vasárnap
Háromszínű kenyér
Igazából nemzetiszínűnek készült, de a pirosnak szánt rész csak narancsosra sikeredett.
A zöld rész is lehetne erőteljesebb színű, de nem mertem többet tenni a petrezselyemolajból bele, és nyersen nagyon zöld volt így is a tészta.
A petrezselyemolaj receptjére Napmátkánál bukkantam, elkészítettem szőlőmagolajjal, köszönöm az ötletet! Legközelebb bátrabban teszek a kenyérbe, és megtoldom még egy kis bazsalikommal is. Ízre nagyon finom kenyér lett, színre nem egészen ezt vártam.
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt
2 ek.burgonyapehely
250 ml víz
25 dkg öregtészta
2 ek.olaj
2 ek.joghurt/kefír
csipet aszkorbin
10 gr friss élesztő
1 kk. cukor
1 púpos tk. só
pirospaprika, sűrített paradicsom
petrezselyemolaj
A tésztába most nem teszek tk.lisztet, hogy a színén ne módosítson. Dagasztás után 3 részre osztom.
Az egyik részbe beledagasztok egy jó teáskanál pirospaprikát és egy kanál sűrített paradicsomot.
A másik részbe megy a petrezselyemolajból legalább 3 evőkanálnyi, aztán még 2 ek. úgy, hogy kinyomkodom az olajat belőle, csak a zöldje kerül bele.
A harmadik rész marad fehér. Duplára kelesztem és egyenként hengerré sodrom a tésztákat, majd összefonom, mint egy kalácsot.
A kihúzós nagy dobozformába teszem, hagyom ismét duplára kelni (kb.40 perc ) megspriccelem vízzel, megszórom szezámmaggal. Belehúzom egy nagy sütőzacskóba, lezárom és az előmelegített sütőben 210 fokon kb.45-50 perc alatt megsütöm.
Kiveszem a formából és rácson hagyom kihűlni.
2009. szeptember 11., péntek
Hernyókenyér
Gabojszánál láttam meg ezt a jópofa péksütit, és tudtam, ennek nálunk sikere lesz. Kiváló uzsonna ha a gyerek unja a szendvicset, mert másnap is puha, finom.
Nálam a tésztája az öregtésztás kiflié lett, ez pont 10 db normál méretű virslihez elég. Belezúdítottam még egy marék lenmagot is dagasztásnál, és egy picit több lett a tk.liszt benne.
Amikor duplára kelt a tészta 2 felé veszem, és a virsli méretének megfelelő hosszú csíkot nyújtok belőle. Ezt 5 téglalapra vágom. Mindegyikbe egy virslit teszek, összenyomom a tészta szélét és a másik felén éles késsel bevágom, de nem teljesen. A füleket felváltva kihajtogatom, egyet jobbra, egyet balra.
Sütőpapíros tepsin pihentetem még kb. 20 percet, lekenem tojássárgával (megszórom maggal,ha nem felejtem el) és az előmelegített sütőben 200 fokon kb. 15-20 percig sütöm.
2009. szeptember 10., csütörtök
Hamis bableves
Latsiánál olvastam régebben ezt a receptet, azóta többször is elkészítettem. Nagy előnye, hogy gyorsan kész és az elfekvő zöldségek elhasználhatók bele.
Hozzávalók:
2 doboz konzerv bab (400 gr / db)
1 fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3-4 sárgarépa
2-3 fehérrépa
1 karalábé
1 kisebb zeller
füstölt főtt hús / bacon / kolbász
1 nagy doboz tejföl (450 gr)
2 ek.liszt
só, bors, babérlevél, petr.zöld, zellerzöld
kevés olaj
Az olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát, rádobom a fokhagymát és a felaprított füstölt húst. Párat kavarok rajta, majd beleteszem a tisztított, felaprított zöldségeket.
Felengedem annyi vízzel ami bőven ellepi, sózom,borsozom, beledobom a babérlevelet és kb. 15 perc alatt puhára főzöm.
Beleöntöm a két konzerv babot, amit előtte szűrőben átöblítek. A lisztet kevés hideg vízzel simára keverem, mehet hozzá a tejföl is, és a levesből legalább 4 merőkanálnyi. Ezzel behabarom a levest, felforralom és kész is.
Az aprított zeller/petrezselyemzöldet már csak a kész leveshez adom.
2009. szeptember 9., szerda
Kiflik öregtésztával
Kiflit sütöttem, ez gyakran előfordul. Az alattuk lévő szalvétát és a hozzá tartozó terítőt viszont ritkán veszem elő, és akkor is nagyon vigyázok rájuk.
Régi idők tanúi, 1891-ben a 22 éves korában férjhez menő ükanyámat, Edelényi Irént kísérték a kelengyéjében. Sajnos nem használhatta sokáig őket, második gyermeke, dédanyám születése után rövid idővel meghalt.
Dédanyám, majd Nagyikám őrizték háborúkon, költözéseken át, hogy ma én teríthessek vele.
A kiflik öregtésztával készültek és kevés teljesőrlésű liszttel.
Hozzávalók:
250 ml víz
2 ek. tejföl/joghurt/kefír
5 dkg vaj / 2 ek.olaj
1 kk.cukor
1 tk. só
csipet aszkorbin
25 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
5 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt
45 dkg BL 80 liszt
2 ek.burgonyapehely
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, duplára kelesztem, közben 20 perc után átgyúrom.
Ha megkelt 12 részre osztom, meggömbölygetem a darabokat, hagyom még állni 10 percet.
Ezután egyenként oválisra nyújtom és kifliket formázok belőlük. Sütőzacskóba teszem ( 6 db fér egybe) és hagyom duplájukra kelni őket.
Bespriccelek egy kis vizet a zacskóba, a szélét aláhajtom és mehet az előmelegített sütőbe 210 fokon kb. 30 percre. (ezt mindenki igazítsa a saját sütőjéhez!)
Sütés után kiveszem a zacskóból és rácson hagyom hűlni őket.
2009. szeptember 8., kedd
Kakaós sajttorta
Ez a recept A szakácsművészet bibliája című könyvből való. Anna barátnőm fordította, és mivel tud a szakácskönyvgyűjtő mániámról, kaptam egyet tőle. Vannak benne jó ötletek,majd sorban kipróbálom őket. Szokásom szerint kicsit változtattam az eredetin, a végeredmény jó lett, bár egy cseppet tovább fogom sütni legközelebb, az én ízlésemnek túl krémes volt a közepe.
A hozzávalók nagy része bögrében volt megadva, ezeket lemértem, illetve kóstolgatás után módosítgattam néhányon.
Hozzávalók: egy 22,5 cm átmérőjű tortaformához
alap:
1 csomag Győri Édes Zabfalatok (215 gr) (eredetileg graham keksz + cukor)
10 dkg olvasztott vaj
kakaós krém:
450 gr krémsajt ( nekem a szokásos házi krémsajt)
180 gr porcukor
65 gr kakaópor
1 tk.vaníliakivonat
2 tojás
fehér krém:
200 gr krémsajt
2 ek. porcukor
2-3 ek. tejföl
1 tk. vaníliakivonat
A kekszet összetöröm és elkeverem az olvadt vajjal, belenyomkodom a formába úgy, hogy a feléig pereme is legyen. Beteszem a hűtőbe.
A tojásokat habosra keverem a porcukorral, vaníliával, hozzáadom a krémsajtot és a kakaóport is. Itt érdemes megkóstolni és igazítani az édességén,vagy kakaósságán.
A sütőt előmelegítem 190 fokra. A kakaós krémet a tésztalapra öntöm és 20 percig sütöm. ( ez nálam legközelebb kb.30 perc lesz)
Kiveszem és hűlni hagyom fél órát. A sütőt felkapcsolom 200 fokra.
A krémsajtot, tejfölt, vaníliát , cukrot összekeverem és a kakaós krém tetejére kenem. (Ettől tartottam, így egy zacskóba szedtem, nagy lyukat vágtam a sarkára és szépen csíkokban rányomtam a kakaós krém tetejére. Így már csak óvatosan el kellett simítani egy késsel.)
A forró sütőbe visszateszem és 10 percig sütöm még.
Kiveszem, hagyom teljesen kihűlni, majd mehet egy éjszakára a hűtőbe. Másnap a karimát óvatosan leveszem és egy éles késsel szépen tudom szeletelni.
2009. szeptember 7., hétfő
Limonádé
Gasztroboszitól kaptam egy kis limonádét, nagyon köszönöm! Nekem jöhet minden ami citromos.
Nem nevezek meg külön senkit, szeretettel küldöm mindenkinek, aki ebben a szép meleg nyárutóban frissítőre vágyik!
Túró rudi fagylalt
Ezt a receptet kiírtam magamnak Flat Cat-től, most elkészült végre. Mindenki szereti a túró rudit, gondoltam ez sem lehet rossz. A hozzávalók arányain változtattam, a végeredmény nagyon finom fagyi frissen a gépből kiszedve, és jégkrém másnapra csokival bevonva.
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 dl joghurt
1 dl tejföl
20 dkg házi krémsajt (leírása itt)
1 kisebb citrom leve és reszelt héja
1 tk.vaníliakivonat
5-6 ek.cukor
bevonáshoz,ill. belekeveréshez:
étcsoki ízlés szerint
A hozzávalókat egy edényben a botmixerrel egyneművé teszem és rögtön a fagyigépbe töltöm. (Ennek hiányában dobozban mélyhűtőbe és kb.félóránként átkeverem.)
Amikor kész,akkor belekeverek ízlés szerinti mennyiségű reszelt étcsokit és rögtön megesszük.
Ha jégkrémet készítek,akkor a masszát a jégkrémformákba töltöm és másnapig megy a fagyasztóba. Egy tábla étcsokit megolvasztok 2-3 ek olajjal gőz felett, a jégkrémeket ezzel vonom be. Nálunk maradni kell pucérnak is, mert nem mindenki kérte csokisan.
Remek édesség, köszi Flat Cat!
2009. szeptember 4., péntek
Lasagne
Végre sikerült úgy összehoznom, hogy(leszámítva 2 kis lap tésztát) semelyik alkotórészből nem lett maradék és elég is lett minden hozzá.
Hozzávalók:
1 doboz 500 g-os lasagne tészta (nekem most a Lidl-ből, Combino márkanevű)
a lapok mérete kb.9 X 18 cm
a raguhoz:
1 kg darált hús (nekem sertés-marha vegyesen)
2 doboz 400 g-os hámozott paradicsom konzerv
200 g sűrített paradicsom
2 nagy fej hagyma
4-5 gerezd fokhagyma
kb. 1 dl olívaolaj
só, bors, bazsalikom, oregano
a besamelhez:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
só, bors, szerecsendió
szórni kb.40 dkg reszelt sajt ( nálunk trappista,mert a parmezánt nem mindenki szereti)
Kivajazok egy 25 X 35 cm-es tepsit.
A raguhoz egy nagy lábosban odateszem az olívaolajon a felkockázott hagymát. Ha már üveges mehet bele az aprított fokhagyma és a darált hús. Kevergetem míg mindenhol kifehéredik, ráöntöm a paradicsomokat, fűszerezem és fedő alatt kis lángon hagyom rotyogni kb. 1 órát. Időnként megkeverem.
Ezalatt elkészítem a besamelt. Egy lábosban felolvasztom a vajat, ráteszem a lisztet, kézi habverővel egy percig keverem, ráöntöm a tejet és folyton kevergetve besűrítem. Ízesítem sóval, borssal, reszelt szerecsendióval.
Megreszelem a sajtot, és elkezdem összeállítani az ételt. A vajazott tepsi alját beterítem a tésztalapokkal ( nem kell előfőzni!) erre besamel mártást kenek és jön rá egy adag a raguból, megszórom reszelt sajttal.
Ismét tésztalapok következnek, majd besamel, ragu, sajt. Összesen 5 réteg lesz tésztából, a legutolsó tésztasorra már csak a maradék besamel kerül és reszelt sajt.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sül.
2009. szeptember 3., csütörtök
Sörkifli
Ezt a kiflit évekkel ezelőtt Anyósomnál kóstoltam, rögtön el is kértem a receptet tőle. Azóta is nagy kedvenc akár sós, akár édes változatban.
Hozzávalók:
1 kg finomliszt
4 ek.burg.pehely (elhagyható)
2 csapott ek.só
1 tk.cukor
5 dkg friss élesztő
6 dl tej
3 dl olaj
Géppel rugalmas, lágy tésztát dagasztok, liszttől függően még esetleg kellhet bele egy kis tej.
Duplára kelesztem, 6 cipóra osztom. Ezeket egyenként kb. fél cm vastag körré nyújtom, 8 részre vágom, (ha tölteni szeretném, akkor ezt most teszem) és kifliket csavarok belőle. Sütőpapíros tepsin hagyom kelni még 30-40 percet, lekenem felvert tojással magokkal, fűszerekkel szórom, és az előmelegített sütőben 200 fokon kb. 20 perc alatt megsütöm.
Ezek most töltés nélkül készültek, de szoktam sajttal, kis virslivel, kolbászkrémmel, tepertőkrémmel, baconnal, párolt zöldséggel tölteni.
Ha édesen készül, akkor 1 kk.só és kb. 15 dkg cukor megy a tésztába, töltelék lehet sütésálló lekvár, nutella, főzött dió,-mák töltelék, túró, gyümölcsök, stb.
Ha kisebb kifliket szeretnék,akkor 8 cipóra osztom a tésztát, így egy falatra bekapható méret lesz belőle.
2009. szeptember 2., szerda
Mandulakrémes meggyespite
Ezt a sütit Cserkénél láttam meg, nagyon jól nézett ki, meg kellett sütnöm. Nem okozott csalódást, finom lett. Én átdolgoztam a receptet a 30 cm-es piteformámra.
Hozzávalók:
tészta:
30 dkg liszt
2 púpos kk.sütőpor
15 dkg vaj
5 dkg porcukor
kb.7 ek.hideg víz
töltelék:
25 dkg mascarpone ( vagy egy 450 gr-os 20%-os tejföl kicsurgatva)
15 dkg tejföl
2 tojás
15 dkg darált mandula (én a vékony barna héjjal együtt daráltam)
4-5 ek. barna nádcukor
reszelt citromhéj, 1 tk.vaníliakivonat
50-60 dkg magozott meggy
A tészta hozzávalóit összegyúrom és fóliázva mehet a hűtőbe.
A töltelékhez a tojásokat a cukorral habosra keverem, beleteszem a meggy kivételével az összes többi hozzávalót. A tésztát kinyújtom és kibélelem vele a piteformát, beleszórom a meggyet, ráöntöm a mandulás keveréket. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 50 perc alatt sül meg. Hagyom teljesen kihűlni, csak utána vágom fel.