2009. szeptember 21., hétfő
Baracktorta
Ma van a fiam névnapja, tegnap készítettem neki ezt a tortát, kedvence a barackos.
A kiindulás a citromhab torta volt, ezt barackosítottam.
Hozzávalók: egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
alaphoz:
1 csomag Győri édes Zabfalatok / 20 dkg omlós keksz
10 dkg olvasztott vaj
krémhez:
25 dkg házi krémsajt / mascarpone
25 dkg tejföl
5 dkg joghurt
3 dl tejszín
20 dkg porcukor
2 citrom leve és reszelt héja
20 gr zselatin ( 2 kis zacskó Dr.Oetker)
2 nagy doboz őszibarack konzerv
tetejére:
1 nagy őszibarack konzerv
cukor, citromlé ízlés szerint
10 gr zselatin
2 ek.tejszín
Az alap és a krém elkészítése u.az, mint a citromhab tortáé. Egy pici változtatás, hogy a zselatint a citromlében oldom fel, így nem kell plusz folyadék hozzá.
Ha a krém kész, belekeverek kb.1,5 doboz lecsöpögtetett és felaprított barackot, ez megy az alapra. Legalább 2 órára hűtőbe teszem.
Közben elkészítem a tetejéhez valókat. A szebb barackokból cikkeket vágok a díszítéshez, félreteszem.
A többi barackból kevés befőttlével pürét turmixolok, pikánsra ízesítem cukorral, citromlével. A mennyisége 5 dl legyen. Kiveszek belőle 4 evőkanálnyit ebbe teszem a zselatint, kis lángon kevergetve feloldom. Levéve a tűzről apránként hozzáadom a többi pürét is, hűlni hagyom.
Egy kis pohárban 3 evőkanál zselatinos pürét elkeverek 2 ek. tejszínnel, ezzel "márványozom" a tetejét majd.
A megszilárdult krém tetejére öntöm óvatosan a barackpürét, elsimítom, majd itt-ott rácsurgatom a tejszínest is. Ezt egy villával széthúzogatom, így kapok márványos felületet.
Mehet vissza a hűtőbe egy éjszakára(vagy 1-2 órára) a torta. Tálalásnál díszítem tejszínhabrózsákkal és a félretett barackokkal.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
31 megjegyzés:
Jajj, de szép!!! Ügyes vagy nagyon! Boldog névnapot az ünnepeltnek!!!
gyönyörű!!!!
Nagyon szép lett!!
Ez valami gyönyörű!! Boldog névnapot kívánok én is az Ünnepeltnek! :-))
Gyonyoru!!! Boldog nevnapot a fiadnak!
Máté nevében köszönöm a jókívánságokat, a saját nevemben pedig a dícséreteket!
Nagyon szép lett a tortád Moha!
Sok boldog névnapot az ünnepeltnek! :-)
Gyönyörű, a márványozás különösen tetszik!
Az ünnepeltnek sok-sok boldog névnapot!
Receptgyűjtő köszönjük!
Kiskukta köszönjük, pedig ott álltam felette a tejszínes cuccal,hogy öntsem, vagy ne? Olyan szép volt a püré,mire a kicsi lányom közölte, a Máténak akkor is tetszeni fog, ha elrontom,öntsem bátran!
Szépséges!
Ajaj ! Még ki sem hevertem a kinder buenot erre itt van ez a gyönyörűség. Imádok mindent ami gyümölcsös. :)
Nagyon esélyes a kipróbálásra.
Ez nekem valo!A zabpelyhes kekszre nagyon rakattantam mostanaban,lattam par sutidnek ez az alapja.Es hat kedvencem a joghurt meg a kremsajt is,tokeletes!A precizen szepet pedig mar toled megszokhattuk:)Gyonyoru
Gratulálok a tortához,gyönyörű.
Isten éltesse sokáig a fiad!:-)))
A hajtoványt pedig tegnap ajánlottam valakinek Limaránál s Nálad,megsütötte és nagy sikere volt,köszi!:-))
Piszke köszönöm!
Judit ez azért könnyedebb,mint a bueno!
Edó ezzel én is így vagyok,nagyon finom ez a keksze a Győrinek, és nem túl édes.
Andi köszönöm, és örülök,hogy másnak is sikerélménye volt a sütéssel!
Minden jót az ünnepeltnek!
Én meg sem lepődöm,még emlékszem,minden szépségre,amit eddig készítettél!:))
Gyönyörű!!
Brigi aranyos vagy, köszönöm!
Isten éltesse a fiadat! Biztosan megérdemelte ezt a csodálatos tortát:
Kata köszönöm! Megérdemli, nagyon rendes gyerek:)
Én ki is próbáltam, egyszerűen remek.És nem csak barackal citrommal,eperrel rengeteg gyümölcsel.Nagyon jó torta.
Petra te egy nagyon ügyes lány vagy! Annak külön örülök,hogy ennyire ízlett!
Tisztelt Moha!Az alaphoz nem tudnál valamilyen piskóta tésztát ajánlani inkább?köszönettel: Anett
Kedves Anett! Nézd meg a Málnás tejberizstorta alapját, az tökéletesen megfelel ehhez a tortához is: http://mohakonyha.blogspot.com/2010/06/malnas-tejberizstorta.html
Ha nem sikerült ezt jól idetenni, akkor az oldalsávban fentről 7. kép a Málnás tejberizstorta, kattints rá és bejön a recept!
Ha kakaós piskótát szeretnél, akkor cserélj le 2 dkg lisztet kakaóporra.
Szia!
Eperrel szeretném majd megcsinálni két hét múlva, epres-túrós tejszínkrémmel töltve, kakaós piskótával és eperzselével a tetején. Ha szép lesz, küldök fotót :)
Tökcsősz
Kedves Tökcsősz!
Biztosan úgy is jó lesz, nézz körül a blogon, sok epres torta van!
Kedves Moha!
Megcsináltam. Kakaós piskóta (szintén tőled), tejszínes túrókrém eperdarabokkal (sk), eperzselé, tejszínhab és eper díszítésnek lett a végeredmény. Köszönöm az ötletet és az eperzselé receptet, nagy sikere volt!
Tökcsősz
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/456551_427670607261789_100000565613206_87439331_1958416055_o.jpg
Kedves Tökcsősz! Megnéztem, parádésan sikerült! Örülök a sikernek is, mert végül is az a fontos, hogy mindenkinek ízlett!
Kedves Moha!
Kipróbáltam, csak piskóta alappal. Igaz, hogy nem lett ilyen meseszép, de az íze isteni finom!!! Köszönöm ezt a receptedet is!
Anita
Anita nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett, az a lényeg!
Szia!
Adri, csinálhatnám ezt úgy, hogy a tetején levő pürés részt a piskótára kenem és arra teszem a krémet? (fél-fél adag, mert 3 lapba vágott piskótára kerülne)? Vagy csak maradjak a lap-krém-lap-krém-lap verziónál?
Üdv, Timi
Szerintem ne kend a piskótára, mert elválik tőle, az megszilárdul, zselés.
Inkább csak a lap-krém váltakozzon egymással.
Oké, köszi! :-)
Megjegyzés küldése