Kiflit sütöttem, ez gyakran előfordul. Az alattuk lévő szalvétát és a hozzá tartozó terítőt viszont ritkán veszem elő, és akkor is nagyon vigyázok rájuk.
Régi idők tanúi, 1891-ben a 22 éves korában férjhez menő ükanyámat, Edelényi Irént kísérték a kelengyéjében. Sajnos nem használhatta sokáig őket, második gyermeke, dédanyám születése után rövid idővel meghalt.
Dédanyám, majd Nagyikám őrizték háborúkon, költözéseken át, hogy ma én teríthessek vele.
A kiflik öregtésztával készültek és kevés teljesőrlésű liszttel.
Hozzávalók:
250 ml víz
2 ek. tejföl/joghurt/kefír
5 dkg vaj / 2 ek.olaj
1 kk.cukor
1 tk. só
csipet aszkorbin
25 dkg öregtészta
1 dkg friss élesztő
5 dkg teljesőrlésű tönkölyliszt
45 dkg BL 80 liszt
2 ek.burgonyapehely
A hozzávalókból lágyabb tésztát dagasztok, duplára kelesztem, közben 20 perc után átgyúrom.
Ha megkelt 12 részre osztom, meggömbölygetem a darabokat, hagyom még állni 10 percet.
Ezután egyenként oválisra nyújtom és kifliket formázok belőlük. Sütőzacskóba teszem ( 6 db fér egybe) és hagyom duplájukra kelni őket.
Bespriccelek egy kis vizet a zacskóba, a szélét aláhajtom és mehet az előmelegített sütőbe 210 fokon kb. 30 percre. (ezt mindenki igazítsa a saját sütőjéhez!)
Sütés után kiveszem a zacskóból és rácson hagyom hűlni őket.
Ez a történet annyira felemelő és megható. Csodálatos érzés lehet egy ilyen családi ereklyét a magadénak mondani.
VálaszTörlésJa, és a kiflik is gyönyőrűek :))
VálaszTörlésIgen, nagyon megható történet...
VálaszTörlésA kiflik pedig :-) Mestermunka!
Kedves Moha,a mar toled megszokott modon nagyon szepek a kiflik, a teritek is! Es a legszebb,ahogyan irtal!
VálaszTörlésA kifli gyönyörű,a terítő pedig nagyon szép emlék biztosan!
VálaszTörlésÉn szeretnék már látni egy amolyan igazi Moha-féle lenmagos kenyérkét!:))
És remélem jól emlékszem,boldog névnapot kívánok utólag is! Ugye jól emlékszem,nincs másik alkalom a naptárban?!Puszi!:))
Ágianyu így van,vigyázok is rá nagyon,hogy majd a lányaimnak továbbadhassam.
VálaszTörlésChef Viki köszönöm! Én is mindig meghatódom azon,hogy milyen gonddal,munkával készültek ezek a szalvéták és a terítő.Kézzel készült a hímzés és a szegőrojtozás is,elképesztő munka lehetett.
Edó köszönöm,de jó, hogy te is olvasol néha!
VálaszTörlésBrigikém köszönöm, a névnapi köszöntést is! A lenmagpehely,amit régen vettem, mostanában szinte lisztté őrölt állagú,nem veszem meg. Azt hiszem egész lenmaggal fogok próbálkozni,mondjuk eszembe juthatott volna hamarabb is:))
Van egy tortatálam a mamámtól. Kb 100 éves lehet, vagy annál is régebbi, és van egy porcukorszóróm, ami szintén öregebb, mint a ház, amiben lakom, sőt, ha háromszor venném a ház életkorát, még annál is. Nekünk lesznek olyan tárgyaink, amiket tőlünk lehet örökölni, vagy csak a szemét marad utánunk? A műanyag, meg a neylon?
VálaszTörlésSzepy én kincsként őrzöm ezeket a régi dolgainkat, szerencsére már a gyerekeim is nagyon megbecsülik,vigyázzák őket.
VálaszTörlésRemélem nem csak a szemét marad....
Moha, amikor elolvastam a történetet, úgy éreztem,hogy ezek a gyönyörűséges házi kiflik igazi, méltó környezetet kaptak ezen a szintén meseszép, gondos kézimunkával készített terítőn.
VálaszTörlésMind a kettő igazi, értékes dolog!
Szemirámisz nagyon köszönöm!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésIgazi kincseket örököltél. Nagyon szép a kézimunka és a kiflik is. Csak annyi kérdésem lenne, hogy miért kell aszkorbin a tésztába? Válaszod előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Silva
Silva köszönöm! Az aszkorbin segít a kelesztésnél és a kész péksütemény / kenyér nem morzsálódik annyira.
VálaszTörlésSzia Nagyon guszta a kiflid. Van egy kerdesem, en kulfoldon elek es itt nem talalhato sutozacsko. Rendes sutom van also es felso sutessel. Nekem 200 fokon a kiflik alja megeg (vizet is szoktam berakni egy kis talba az also racsra). Sutopapirral is megegne? Koszike ha tudsz valami tanacsot adni.
VálaszTörlésKati
Szia Kati! Ha ennyire erősen süt a sütőd alulról, akkor próbáld ki úgy, hogy a kiflis tepsi alá közvetlenül becsúsztatsz még egy tepsit. Kell a magas hőfok a sütéshez, viszont elégetni meg nem kell az alját. A sütőpapír ettől nem védi meg, a sütőzacskó sem. Nekem a régi sütőm volt ilyen, a végén már tetőcserepek voltak az aljában:)) De a plusz tepsi segített megvédeni az elégetés ellen.
VálaszTörlésKoszonom a gyors valaszt :) mindenki imadja a kifliket, egy delutan alatt elfogy.
VálaszTörléskati
Szívesen, nálunk is gyorsan illanó dolog:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésHa nincs sütőzacskóm, akkor hogy süthetem meg, hogy jó legyen?
Köszi: Tündi
Kedves Tündi! Simán tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és sütés előtt jó alaposan fújd le őket vízzel. Nálam erre a célra egy virágspriccelő flakon van, finom permetet lehet fújni belőle.
VálaszTörlésHa ilyen nincs kéznél, akkor kézzel spricceld meg bőven a kifliket.