Oldalak
▼
2009. szeptember 20., vasárnap
Kürtőskalács kicsiben
Bár kaptam az unokahúgomtól igazi Erdélyből származó kürtős sütő fát, ritkán állunk neki tüzet rakni a kertben, és sütögetni.
Összegyűjöttem végre 8 db papírgurigát a konyhai papírtörlőkből, és néhány sörösdobozt a férjem jóvoltából.
A tészta a szokásos tojásmentes kalácstésztám lett, amikor duplára kelt, ketté vágom. A tésztákat kinyújtom ovális alakra, kb. 1 centi vastagra, és a pizzavágóval spirál alakban két centi szélesen felvágom. A gurigákat(sörösdobozokat) alufóliával burkolom, olajjal lekenem és szépen körbetekerem a tésztával.
Egy tálcára kristálycukrot szórok és a tejjel bekent kalácsokat alaposan megforgatom a cukorban.
Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, úgy hogy ne érjenek egymáshoz.
Innen több verzió van:
- 200 fokon időnként forgatva kb.20 percig sütöm.
- 200 fokon sül 10 percig, utána átkapcsolom a sütőt a gázgrillre, ezalatt sül percenként forgatva, míg a cukor karamellizálódik rajta.
- csak a gázgrill alatt sül, forgatva, míg a cukor szép lesz.
Tapasztalatok: sörösdoboz nem vált be, jobb a guriga, mert a fém grillcsipesszel bele tudok nyúlni a végénél és forgatni tudom.
A legfinomabb (és legszebb is) az lett, amit csak a gázgrillel sütöttem. A többi az elősütéstől kiszáradt, és frissen még jó volt, de másnap már nem.
Ugyanezt meg lehet tenni az elektromos grillel felszerelt sütőkben is, csak a grill fokozatot használva, és forgatva a kalácsokat, amikor a felső részük már szépen karamellizálódott.
Nagyon szép, mi is szoktunk a kertünkben sütögetni, mostanság jutott nekem is eszembe, hogy kellene készíteni egyet-kettőt! :)
VálaszTörlésSzepek lettek a kicsik Moha!:)Apumeknak is van fa-sutojuk,de sosem sutunk kurtost..itt ket hazzal arrebb sutik es aruljak,mar az illataval jollakunk:))Az az igazsag,hogy mifelenk is kezdtek elrontani az igazi szekely kurtoskalacsot,bar uton-utfelen aruljak,ritkan talalkozom igazival:(
VálaszTörlésNagyon perfekt lett!!
VálaszTörlésÉn a grillel nem próbálkoztam, pedig így az igazi, ha már nem kinn a kertben sütjük( nincs ahhoz forgatóm...)
Gasztroboszi köszönöm!
VálaszTörlésEdó valóban ritkán lehet igazán finomat venni, tényleg ráálltak a gyorsan-sokat dologra, így viszont nem olyan.
Trinity mihez nincs forgatód? Mert a sütőben a forgató az én dolgos két kezem volt:))
Ugyanis az eredetileg a sütőhöz lévő (motorral forgatott) nyársra nem bírtam ráerősíteni a gurigákat.