Ez a süti úgy indult, hogy megláttam Maimoninál a citromos majomkenyeret. Arra bíztatott, hogy citromszeretők süssék meg, hát megtettem. Sajnos nem aratott sikert (ez persze nem Maimonin múlt) szinte az egészet a nagylányom ette meg. Viszont az eredeti recept szerint a tetejére dísznek szánt lemon curdre már fentem a fogam.
Így hát a gombhoz készült egy kabát, avagy kalács. Tulajdonképp lehetne mákos aranygaluskának is hívni.
Hozzávalók a tésztán kívül:
20 dkg darált mák, reszelt citromhéj, cukor, őrölt fahéj, 15 dkg olvasztott vaj
krém a tetejére:
1 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 1 nagy citrom leve- héja, 1 csapott ek.étkezési keményítő
A tészta a szokott tojásmentes kalácstésztám lett, amikor duplára kel kinyújtom 1 cm vastagra, és a pizzavágóval felvágom kb. 1,5 X 1,5 cm -es kockákra.
20 dkg darált mákot elkeverek ízlés szerinti cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet fahéjjal egy tálban.
Megolvasztok kb. 15 dkg vajat, ebbe forgatom a tésztadarabokat, majd a darált mákba és elkezdem lerakni egy nagy méretű kivajazott kuglófsütőbe. Amikor kész, a maradék olvasztott vajat még rálocsolom és kelni hagyom 30 percet.
A sütőt előmelegítem 180 fokra és a kalácsot kb. 45 perc alatt megsütöm.
Ezalatt elkészítem a citromkrémet. A vajat megolvasztom, beleteszem a citrom levét és héját, a cukorral, keményítővel habosra kevert tojást és kis lángon folyamatosan keverve egy kézi habverővel besűrítem. Áttöröm egy szűrőn, így megszabadulok a héjaktól, beleteszem egy zacskóba, kis lukat vágok a sarkán és a közben kissé hűlt kalács tetejére nyomom.
Nagyon kulonleges lett Moha! Ha lehetne kostolot kerni..mert imadom a makos dolgokat.
VálaszTörlésCsatlakozom, valóban igazi különlegesség! Ötletes nagyon! Gratulálok! :-))
VálaszTörlésMicsoda jó ötlet,jópofa,nagyon tetszik,ahogy kiraktad az is!:-)
VálaszTörlésÉn is először a dzsemet készítettem és úgy raktam köré a "kabátot":-))
Edókám reptetem! Neked mindig!
VálaszTörlésYasmine köszönöm!
Andi olvastam, hát néha az ember "fordítva" kezd el sütni.
Nagyon érdekesen néz ki, tetszik nekem is, ötletes! :)
VálaszTörlésÉn is megnéztem Maimóninál, tetszett a technika, csak nem vagyunk oda a citromos dolgokrét, de ebből a mákosból szívesen ennék én is! Nagyon jó ötlet!
VálaszTörlésKiskukta próbáld ki, esetleg még egy kis vaníliasodó is mehet hozzá!
VálaszTörlés