Oldalak

2009. szeptember 27., vasárnap

Mákos mozaik kalács


Ez a süti úgy indult, hogy megláttam Maimoninál a citromos majomkenyeret. Arra bíztatott, hogy citromszeretők süssék meg, hát megtettem. Sajnos nem aratott sikert (ez persze nem Maimonin múlt) szinte az egészet a nagylányom ette meg. Viszont az eredeti recept szerint a  tetejére dísznek szánt lemon curdre már fentem a fogam.

Így hát a gombhoz készült egy kabát, avagy kalács. Tulajdonképp lehetne mákos aranygaluskának is hívni.

Hozzávalók a tésztán kívül:

20 dkg darált mák, reszelt citromhéj, cukor, őrölt fahéj, 15 dkg olvasztott vaj

krém a tetejére:

1 tojás, 6 dkg cukor, 2,5 dkg vaj, 1 nagy citrom leve- héja, 1 csapott ek.étkezési keményítő

A tészta a szokott tojásmentes kalácstésztám lett, amikor duplára kel kinyújtom  1 cm vastagra, és a pizzavágóval felvágom kb. 1,5  X 1,5 cm -es kockákra.

20 dkg darált mákot elkeverek ízlés szerinti cukorral, reszelt citromhéjjal, csipet fahéjjal egy tálban.

Megolvasztok kb. 15 dkg vajat, ebbe forgatom a tésztadarabokat, majd a darált mákba és elkezdem lerakni egy nagy méretű kivajazott kuglófsütőbe. Amikor kész, a maradék olvasztott vajat még rálocsolom és kelni hagyom 30 percet.

A sütőt előmelegítem 180 fokra és a kalácsot kb. 45 perc alatt megsütöm.

Ezalatt elkészítem a citromkrémet. A vajat megolvasztom, beleteszem a citrom levét és héját, a cukorral, keményítővel habosra kevert tojást és kis lángon folyamatosan keverve egy kézi habverővel besűrítem. Áttöröm egy szűrőn, így megszabadulok a héjaktól, beleteszem egy zacskóba, kis lukat vágok a sarkán és a közben kissé hűlt kalács tetejére nyomom.


7 megjegyzés:

  1. Nagyon kulonleges lett Moha! Ha lehetne kostolot kerni..mert imadom a makos dolgokat.

    VálaszTörlés
  2. Csatlakozom, valóban igazi különlegesség! Ötletes nagyon! Gratulálok! :-))

    VálaszTörlés
  3. Micsoda jó ötlet,jópofa,nagyon tetszik,ahogy kiraktad az is!:-)
    Én is először a dzsemet készítettem és úgy raktam köré a "kabátot":-))

    VálaszTörlés
  4. Edókám reptetem! Neked mindig!

    Yasmine köszönöm!

    Andi olvastam, hát néha az ember "fordítva" kezd el sütni.

    VálaszTörlés
  5. Nagyon érdekesen néz ki, tetszik nekem is, ötletes! :)

    VálaszTörlés
  6. Én is megnéztem Maimóninál, tetszett a technika, csak nem vagyunk oda a citromos dolgokrét, de ebből a mákosból szívesen ennék én is! Nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  7. Kiskukta próbáld ki, esetleg még egy kis vaníliasodó is mehet hozzá!

    VálaszTörlés