2009. október 29., csütörtök

Mézes csokitorta


Ennek az  ötlete Nigellától származik, de a tortareceptet átalakítottam, mert a cukor és méz összmennyisége elborzasztott. Így lett egy nem túl édes csokitorta, kellemesen édes mázzal.

A méhecskéket a kicsi lányom formázta, együtt csíkoztuk és szárnyaztuk őket.

Hozzávalók:         26 cm-es tortaformához

20 dkg liszt

csipet só

1 tk.szódabikarbóna

1 kk. sütőpor

csipet fahéj

5 dkg kakaó

15 dkg cukor

5 dkg méz

2 tojás

10 dkg vaj

2 dl forró víz ( vagy 1 dl kávé + 1 dl tej)

tölteléknek valamilyen savanykás lekvár

máz:  10 dkg étcsoki, 5 dkg vaj, 2 ek. méz, pár csepp olaj

méhecskék: natúr marcipán, olvasztott étcsokoládé, mandulaszirom


A puha vajat habosra keverem a mézzel és a cukorral, egyenként hozzáadom a tojásokat is. A szárazakat összevegyítem és a tejeskávéval felváltva adom a vajas krémhez.

A sütőpapírral bélelt tortaformában 180 fokon kb. 30-35 percig sül. Hagyom teljesen kihűlni a formában.

Kettévágom és savanykás lekvárral töltöm meg.

A mázhoz a vajat a mézzel felforrósítom, majd levéve hozzáteszem a csokoládékockákat és egy kézi habverővel addig keverem , míg elolvad. Pár csepp olajjal fényesítem még és a tortára öntöm. Egy késsel segítek lefolyatni az oldalán is és szobahőmérsékleten hagyom szilárdulni.

Ezalatt elkészülnek a méhecskék: a natúr marcipánból mandula méretű darabokat formázok, kicsit lenyomom, hogy lapos talpa legyen. Egy zacskóban pár kocka étcsokit olvasztok, pici lukat vágok a sarkán és ezzel csíkozom, illetve pöttyöket teszek szemnek.

Rögtön belenyomom két oldalról a mandulaszirmokat szárnynak. A szilárd csokimázra ültetem őket.

2009. október 28., szerda

Kekszes krémes almás kocka


Ezt a receptet is kinéztem magamnak a Nők Lapja konyhából, még szerencse, hogy Trinity elkészítette előttem, így a megfelelő mennyiségű almával indultam. Tényleg nem tudom,hogy gondolták a 2 almát, az nem lett volna elég semmire. Kicsit meg is bolondítottam az ízét a karamellel, finom lett nagyon, kiütötte a nyeregből a pudingos almás verziót.

Hozzávalók:   egy 22 X 34 -es edényhez

45 db vajaskeksz      (Lidl-ben vettem)

30 dkg mascarpone / nekem házi krémsajt

porcukor ízlés szerint

4 dl tejszín

1 tk.vaníliakivonat

12 db közepes alma

4-5 ek. nádcukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 kk. őrölt fahéj


Az almákat meghámozom és apró kockákra vágom, citomlével meglocsolom. A nádcukrot egy evőkanál vízzel karamellizálom, erre dobom rá az almát, mehet bele a citromhéj és a fahéj is.

Kis lángon kevergetve rövid ideig párolom, leve nem nagyon marad. Kihűtöm.

A tejszínt kemény habbá verem 3-4 kanál porcukorral, beleteszem a házi krémsajtot is és tovább habosítom. Meg kell kóstolni, ne legyen nagyon édes, hiszen a keksz is az, és az alma is.

Az üvegtepsimbe lerakom az első réteget kekszből ( 15 db ) erre kenem  a tejszínes krém harmadát és megpöttyözöm  az alma harmadával. Megint keksz jön, krém és alma, majd ugyanez mégegyszer.

Lefedem és megy egy éjszakára a hűtőbe, (vagy legalább 3 órára)

Tálalás előtt szárazon megpirítom a szeletelt mandulát és megszórom a süti tetejét vele.

A kekszek mentén vágom kockára. Nagyon finom, nem túl édes, könnyű süti lett belőle.

Itt előny a kicsurgatott tejföl kissé savanykás íze és alacsonyabb zsírtartalma, érdemes azzal kipróbálni.


2009. október 27., kedd

Elisenlebkuchen


Lúdanyó és Mónika kérésére íme a sütőostya egyik felhasználási módja. Receptet Macinál találtam hozzá, ez tetszett a legjobban, nem is bántam meg! Csak halkan megsúgom, ez nekem megközelíti  az eredetit, amit minden karácsonykor kapunk a Düsseldorfban lakó unokahúgoméktól.

Moha úrnál le is pipálta, neki ez jobban ízlett. Próbaként csak fél adagot készítettem, ezt fogom beírni, és nekem nem került bele kandírozott gyömbér.

A fűszereknél is egyszerűsítettem, mézesfűszerkeverékre.(ez volt itthon)

Hozzávalók:              50 db 4 cm átmérőjű ostyalaphoz

10 dkg barna héjas mandula

10 dkg dió / mogyoró darálva

5 dkg marcipánmassza reszelve

2 tojás

15 dkg porcukor

10 dkg kandírozott citrom és narancshéj vegyesen

5 dkg mazsola

fél citrom és fél narancs reszelt héja

1 tk. mézesfűszerkeverék

1 púpos kk. fahéj

50 db 4 cm átmérőjű ostyalap


A kandírozott héjakat és  a mazsolát a mandulával együtt beteszem az aprítógépbe és megdarálom, hozzászórom a nagylyukú reszelőn megreszelt marcipánt is, pörgetek még rajta párat.

A tojásokat a cukorral, fűszerekkel, reszelt héjakkal habosra keverem, hozzáadom a darált diót, mandulás keveréket, alaposan eldolgozom és egy tálban lefedve másnapig a hűtőbe teszem.

Az ostyalapokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és egy csapott teáskanálnyi masszát teszek rájuk. A kanalat mindig vizezem, és a halmokat vizes kézzel lelapítom egy kicsit.

150 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm.

Elkészítem a mázakat:

puncsos: 1 ek.vörösbor, 1 ek. rum, annyi porcukorral keverve, hogy méz sűrűségű legyen.

citromos: 1 ek.citromlé porcukorral kenhetőre keverve

olvasztott étcsokoládé

olvasztott tejcsokoládé

A kihűlt korongokat bekentem a mázakkal és hagytam teljesen megszáradni. Némi  dobozban töltött pihenő után az igazi, mert összeérnek az ízei, de nálunk csak egy napot ért meg...

Maradt natúran is, nekem az és az étcsokis volt a legjobb.


2009. október 26., hétfő

Mazsolás zsemle



Ez a péksüti főleg a férjem kedvéért készült, ő nagyon szereti a mazsolás dolgokat, és megértően elfogadja, hogy a gyerekek miatt szinte semmibe nem kerül mazsola. Ők is szeretik a mazsolát, de csak magában, nem sütiben.

Kiindulás a bukta tésztája volt, picit kevesebb tejjel, hogy formázható legyen.

Mazsolának ajánlom a Lidl-ben kaphatót, nem kénezett, nagyon finom, jó minőségű! (Sirius a neve)

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

3 csipet só

7 dkg cukor

300- 320 ml tej

3 dkg friss élesztő  ( kell ennyi, mert a mazsola nehezebbé teszi a tésztát)

1 dl olaj / 7 dkg olvasztott vaj

1 tojás

25 dkg mazsola

kenéshez 1 tojás sárgája


A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, kiborítom a lisztezett deszkára és kézzel belegyúrom a megmosott, leszárított mazsolát. Hagyom duplára kelni(kb. 1 óra), majd  12 részre osztom és zsemléket formázok belőlük.

Sütőpapíros tepsin kelesztem megint duplájára ( ez is volt 1 óra) lekenem tojássárgával és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 25 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm ki.

Finom magában is, de egy kis vajjal, lekvárral mennyei!



2009. október 25., vasárnap

Kekszes almás kocka


Ezt a sütit már régen kinéztem magamnak és most végre ki is próbáltam. Finom lett, de nekem valahogy nem kívánkozik rá a csokimáz, legközelebb nem teszek.

Hozzávalók:

50 dkg szögletes háztartási keksz

120 gr étkezési keményítő  (vagy 3 cs. főzős vaníliás puding)

10-15 dkg cukor  (függ az alma édességétől)

8 dl víz

1,5 kg alma

1 citrom leve és reszelt héja

csipet fahéj

máz: 5 ek.kakaópor, 5 ek. cukor, 8 ek. víz, 10 dkg vaj

Az almát hámozva lereszelem a nagylyukú reszelőn és megpárolom 5 dl vízzel, ízlés szerinti cukorral, citromlével, citromhéjjal és fahéjjal. Az étkezési keményítőt elkeverem 3 dl vízzel és az almához öntve besűrítem azt.

A kekszekkel kirakok egy 28 X 23 -as tepsit, rásimítom a meleg almakrémet és a tetejére is kekszeket teszek.

A cukrot és a kakaóport a vízzel felfőzöm, levéve a tűzről belekeverem a vajat és elkenem a süti tetején.

Ha kihűlt, mehet egy éjszakára a hűtőbe, másnap szépen lehet kockára vágni.


2009. október 22., csütörtök

Sonkás virágok



Ezt vitték a gyerekeim ma uzsonnára, Gabojszánál leltem rá, nagyon tetszett,végre megint egy kis változatosság. Az sem utolsó, hogy nem kell reggel félálomban 8 szendvicset készíteni. Este kisült, reggel dobozoltam, kaptak még hozzá csokis muffint és almát is.

Hozzávalók:

60 dkg liszt

240 ml tej (nekem még kellett hozzá legalább 50 ml)

4 dkg élesztő

1 dl olaj

1 tk.só

csipet cukor és aszkorbin

szeletelt sonka

1 tojás kenéshez, magok díszítéshez


A hozzávalókból tésztát dagasztok, hagyom duplára kelni. Kiveszem a tálból és 14 részre osztom. 2 részből golyókat gyúrok, 12 darabot és letakarva félreteszem.

A többi tésztadarabot egyenként oválisra nyújtom, ráteszek két fél szelet sonkát és henger alakúra feltekerem. Két végét összeillesztem és a kapott gyűrűt 6 helyen bevágom egy nagyobb ollóval. Sütőpapíros tepsire rakom a virágokat.

A tojást elválasztom, a fehérjével megkenem a kis golyóbisokat és különböző magokba forgatva kerülnek a virágok közepébe.

A sárgájával lekenem a szirmokat és még pihentetem fél órát.

Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütöm. Rácson hagyom kihűlni.


2009. október 21., szerda

Körtés -kávés -diós pite


A szeptemberi Nők Lapja Konyhában találtam ezt a receptet, eredetileg mogyoróval, de nekem most dióm volt itthon.

Finom lett, de nekem kicsit karakteresebb lehetne a csokis része, legközelebb teszek bele 2 ek. kakaóport is.

Hozzávalók:     egy 30 cm átmérőjű piteformához

tészta:

30 dkg liszt

15 dkg vaj

5 dkg porcukor

3 kanál hideg víz

töltelék:

6-7 db hámozott, felezett körte

3 tojás

10 dkg cukor

10 dkg dió / mogyoró apróra vágva (vagy durvára darálva)

5 dkg étcsokoládé

1/2 dl kávé

1 tk. vaníliakivonat

2 ek. liszt

1 tk. sütőpor

5 dkg olvasztott étcsoki a tetejére dísznek


A tésztához a vajat elmorzsolom a liszttel, cukorral pár kanál hideg vízzel összeállítom és folpackban hűtőbe teszem egy órára.

Amikor kiveszem kinyújtom akkorára, hogy a formát ki tudjam bélelni vele úgy, hogy pereme is legyen. Sütőpapírt teszek bele,  erre nehezéknek rizst szórok. Előmelegített sütőben 180 fokon 15 percig elősütöm. Leszedem a nehezéket és félreteszem.

A töltelékhez a forró kávéban felolvasztom a csokit, a tojásokat habosra verem a cukorral és a kettőt összekeverem.

Beleteszem a vaníliát, a sütőporos lisztet, és a diót is.

A körtéket kevés citromos vízben megpárolom, lecsepegtetem. (ezt kihagytam,mert a körték nagyon érettek voltak,lekvár lett volna belőlük)

A tésztát kirakom a körtékkel, leöntöm a csokis masszával és 140 fokos sütőben kb. 40 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni, majd a megolvasztott csokival megcsíkozom.

2009. október 20., kedd

Tudatos vásárlás

A kérdéseket Valitól és Limarától kaptam, igyekszem alaposan megfelelni rájuk.

1. Írd össze, mire van szükséged!
Csak azt vedd meg, amire ténylegesen szükséged van, ne azt, amit el akarnak neked adni. A nagy bevásárlóközpontok és a reklámok profi módon csábítanak a felesleges pénzköltésre.

Listát mindig írok a bevásárláshoz és általában tartom is magamat hozzá. Ha meglátok kedvező áron olyasmit ami nem gyorsan romló és amúgy is szoktam használni, akkor abból listán kívül is veszek.


2. Menj a piacra vagy helyi boltba!
Így vásárlásoddal a helyi kisvállalkozókat, a helyi gazdaságot támogatod, amitől a te jóléted is függ. A multinacionális üzletláncok profitja kikerül a helyi gazdasági körforgásból.

Piacra szoktunk hetente egyszer járni, illetve van egy jó kezdeményezés nem messze tőlünk, őstermelői piac, de ez nincs minden héten.

Zöldségből gyümölcsből sokat kapunk az Anyukámtól, amit ő termel.

3. Vigyél magaddal táskát, szatyrot!
Ne fogadj el zacskót mindenhol. Egyrészt pénzt adsz érte feleslegesen, másrészt szemét lesz belőle, ami terheli a környezetet, sőt a szemétdíjat is te fizeted.

A piacra mindig viszek kosarakat, szatyrokat is, és az autóban is van állandóan két összecsukható műa.rekesz, ezeket használjuk.

Ha multinál vásárolunk, a kapott zacskókat itthon elhasználom a szemetesbe, illetve a kutyusunk utáni kutyagumigyűjtéshez.


4. Menj gyalog vagy tömegközlekedéssel!
A mozgás egészséges és ingyen van. Ha tömegközlekedéssel utazol, tizenötször kevesebbet szennyezed a környezeted, mintha autóval közlekednél, és jóval olcsóbb is.

Hát ez nem jön össze. A bérletem árából simán elautózom több, mint egy hónapig. Nem mindennap használom a kocsit, a gyerekeim többnyire bkv-val járnak, heti 3 alkalommal megyek a kicsiért és viszem őt még du. máshová a suli után, de ezt bkv-val nem tudnánk megtenni,egyszerűen nem érnénk oda sehova.

Az ötfős család nagybevásárlásait autó nélkül nem tudnám hazacipelni, még az is többfordulós háromemberes menet,amíg a kocsiból felcuccolunk a lakásba.


5. Vegyél helyi termékeket!
Keresd a lakóhelyed közelében készülő dolgokat, ezáltal a helyi gazdaság fenntartásához és fejlődéséhez járulsz hozzá és csökkented a szállítással járó környezetterhelést is. Minnél távolabbról jön, annál többet szennyez.

Miután Anyukám lakik vidéken, inkább az ő közelében adódó dolgokból kapunk. Mézet is termelőtől veszünk.


6. Válaszd az egyszerű, környezetbarát csomagolást!
Ne dőlj be a szép külsőnek. A drága csomagolást Te fizeted meg, holott neked csak a termékre van szükséged. Kettőt fizetsz egyet kapsz! Keresd a visszaváltható, újrahasznosított, egyszerű csomagolást.

Ha valamit veszek,azt biztos nem a szép csomagolás miatt teszem. Törekszem az egyszerűbbeket választani. Az üvegeket visszaváltjuk, eldobható műanyag palackos dolgokat nem veszünk. 


7. Kerüld a vegyszereket!
Kerüld a nem természetes alapanyagokból, gyárilag előállított, vegyszerezett, félkész élelmiszereket. A vegyszerek ártanak az egészségednek!

Nem veszek félkész ételeket, kerülök mindent ami feldolgozott, vagy benne van a fél periódusos rendszer. Amikor nincs friss zöldség, akkor szoktam fagyasztottat venni.


8. Vegyél idényzöldséget és -gyümölcsöt!
Az üvegházi, vegyszerezett, több ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk jelentős környezetterhelést okoznak és csak a szemnek szépek.

Ezt általában betartom, kivétel a citrom és a narancs, banán,ezeket télen szoktam venni.

9. Kerüld az egyszer használatos és felesleges dolgokat!
Az egyszer használatos termékek előállítása majd kidobása energiapazarlással és felesleges környezetterheléssel jár. Elektromos fogkefe, konzervnyitó és kenyérszeletelő? Ugyan már…

Elektromos fogkefénk van,nagyon szeretem,alaposabban és ínykímélőbben tisztít,mint a hagyományos. Konzervnyitóm a férjem kanálgépének a nyele, a kenyérszeletelőm egy jó Fiskars kés.

Papírzsepit, papírtörlőt használunk, (a textilzsepit, törlőruhát mosni kell,ami ugyebár víz,áram,mosószer,ez megint csak terhelése a környezetnek)


10. Olvasd el a címkéket!
Nézd meg: ki állítja elő a terméket, honnan jött, mit tartalmaz, mibe csomagolják, hová kerül? Ha nincs is tökéletes termék, válaszd a lehető legjobbat. Az vagy, amit eszel.

Ezt megtesszük, ezért tart sokáig a bevásárlás:) Ebben partner a férjem is és a két nagyobb gyerek, elég tudatos vásárlók lettek ők is szerencsére.


2009. október 19., hétfő

Otelló-habos torta


Lehet, hogy már unalmas, de én még mindig az otelló szőlő bűvöletében élek. Így született ez a torta is, színe mellett az íze is csodás lett.
Hozzávalók:
tészta:
3 tojás
9 dkg cukor
7 dkg liszt
2 dkg kakaópor
1 ek.olaj
1 ek.rum
krém:
25 dkg házi krémsajt vagy mascarpone
2 dl otelló szőlőlé
2 dl tejszín
15 dkg cukor
1 nagy citrom leve
20 gr zselatin
tetejére díszítéshez: tejszínhab, cukor, otelló szőlőszemek


Az egész tojásokat a cukorral robotgéppel sűrű habbá verem, legalább 10 percig, belecsorgatom az olajat és a rumot,  kézi habverővel beleforgatom a kakaós lisztet majd a sütőpapírral bélelt tortaformába öntöm.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percig sütöm, a formában hagyom kihűlni.
A krémhez a szőlőből levet nyerek, ez történhet gyümölcscentrifugával, vagy a leszemezett szőlőt egy lábosban kis lángon megpárolom, és utána átnyomom egy szűrőn.
A citromlébe teszem a zselatint, kis lángon kevergetve feloldom benne.(nem forralom!)
A tejszínt habbá verem a cukorral, hozzáadom a krémsajtot, ezzel is habosítja tovább a robot még legalább 5 percig, ezután jön bele a szőlőlé.
A zselatinhoz teszek 3 ek.krémet, elvegyítem egy kézi habverővel benne, majd az egészet a többihez forgatom. Beleöntöm a tortaformába a kihűlt tészta tetejére.
Most pár csepp szőlőlét tettem még a tetejére és elhúzogattam egy fogpiszkálóval, így ment egy éjszakára a hűtőbe. (elég neki kb. 3 óra is)
Díszítéshez habbá verem a tejszínt pici porcukorral  (habfixálóval,ha sokáig szépnek kell lennie)
rózsákat nyomok a tortára egy habzsákból, és mindegyikre egy szőlőszemet teszek.

2009. október 16., péntek

Ír gombócleves


Hideg van, ilyenkor jól esik már egy tányér tartalmas, forró leves. Fűszeres Eszternél olvastam a receptjét, gyakran készül, bár némi változtatással, de ezt legalább mindenki szereti így.

Kicsi lányom kérdezte mikor először főztem, hogy milyen leves ez? Mondom ír gombócleves, erre ő: ja, irgum-burgum leves! (ennek legalább van valami értelme:))

Hozzávalók:

50 dkg hús (csirkecomb filé / pulykacomb filé / disznóhús)

1 nagy fej hagyma felkockázva

5 dkg vaj

30-40 dkg brokkoli

1 tk.pirospaprika

só, bors, szerecsendió

4 db. babérlevél

3 dl tejszín

1 citrom leve

3 ek. ír whiskey ( ha nincs, nem dráma,nevezzük csak gombóclevesnek)

aprított petrezselyemzöld

a gombócokhoz:

30 dkg főtt, áttört krumpli

1 tojás

10 dkg liszt

só,bors


A hagymát a vajon megdinsztelem, rádobom a kockára vágott húst. Zsírjára sütöm, majd hozzáadom a fűszereket és felöntöm 3 liter vízzel. Lassú tűzön főzöm, míg a hús megpuhul, kb. 1 óráig.

Ezalatt elkészítem a gombócokat, a hozzávalókat összegyúrom és diónyi gömbökké formázom.

Amikor a hús puha lesz, beledobom a levesbe őket és mehet a brokkoli is utána. Ha a gombócok feljönnek a tetejére, beleöntöm a tejszínt, hozzákeverem a whiskey-t és beleteszem a petrezselyemzöldet is.

Elzárom a lángot alatta, kész is. Utána bőven elég valami süti másodiknak.




2009. október 14., szerda

Meggyes kalács


Ez a fiam kérésére készült, de mindenki nagyon szereti. Bármilyen más gyümölccsel is finom, akár aszalt változattal is.

Hozzávalók:

a szokásos tojásmentes kalácstésztám

2 üveg meggybefőtt, vagy fagyasztott meggy kb. 60 dkg

40 gr étkezési keményítő

cukor ízlés szerint

fahéj, reszelt citromhéj


Amíg kel a tészta elkészítem a tölteléket. A meggy levét lemérem, 4 dl kell, ha nincs ennyi, kiegészítem egy kis vízzel. Elkeverem benne a keményítőt, cukrot, fahéjat, citromhéjat és kis lángon besűrítem. Ha kész hozzáadom a meggyet is, hűlni hagyom.

A tésztát két részre osztom, téglalappá nyújtom. Közepére teszem egy csíkban a meggy felét, a két  szélét kissé rézsútosan bevágom csíkokra és felváltva két oldalról keresztezve a töltelékre hajtom. A két végén behajtom a tésztát, hogy ne jöjjön ki a töltelék sütésnél.

Ugyanezt elvégzem a másik tésztával is. Sütőpapíros tepsire teszem őket egymástól kicsit távolabb és hagyom kelni még fél órát.

Lekenem tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb.30-35 perc alatt megsütöm.

Rácson hagyom kihűlni.

2009. október 12., hétfő

Otelló torta


Hétvégén megint vettünk a piacon otelló szőlőt, ez a "próbatorta" lett részben belőle. Ezért is nincs semmi cicoma rajta, csak tesztelem a családtagokon és Anna barátnőmön, aki szerda reggel jön hozzám, és ilyet is fog kapni a kávéjához.

Finom lett, csak az arányokat kissé eltolom legközelebb a szőlőzselé irányába, most nem tudtam többet tölteni rá, mert sok lett a krém.

Hozzávalók:

tészta:

3 tojás

6 dkg cukor

5 dkg liszt

1 dkg kakaópor

1 ek.rum

1 ek.olaj

krém:

25 dkg házi krémsajt vagy mascarpone

25 dkg tejföl

2 dl tejszín

15-20 dkg porcukor

2 citrom leve

20 gr zselatin

szőlőzselé:

kb.1 kg otelló szőlő

cukor ízlés szerint

10 gr zselatin

1 citrom leve


A tésztához az egész tojásokat a cukorral  robotgéppel habosra verem ( legalább 10 perc), beleöntöm a rumot és az olajat. Kézi habverővel belekeverem a lisztet és a kakaót.

Egy 26 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és 180 fokon  kb. 15 perc alatt megsütöm. Félreteszem hűlni.

A szőlőt megmosom és leszemezem, egy lábosban 1 kanál vízzel odateszem kis lángon főni. 10 perc alatt összeesnek a szemek, kicsit összetöröm őket a krumplitörővel és egy szűrőn átnyomkodom. 4 dl lére lesz szükségem.

Belefacsarom egy citrom levét és ha kell egy pici cukrot is teszek bele. Pár kanál lében elvegyítem a 10 gr zselatint, kis lángon keverve feloldom és a többihez adom. Hagyom kihűlni.

A krémhez a tejszínt habbá verem a cukorral, majd beleteszem a krémsajtot, tejfölt és tovább habosítom. A citromléhez adom a 20 gr. zselatint, kis lángon keverve feloldom, belekeverek 3 evőkanálnyi habos  krémet, majd az egészhez adva alaposan átkeverem. 

A kakaós piskótára öntöm és megy a hűtőbe fél órára. Ezalatt megszilárdul annyira, hogy a szőlőzselét a tetejére tudjam önteni. Erre most pici pöttyöket tettem sima cukormentes sűrített tejből és egy fogpiszkáló hegyével széthúzgáltam. Ment egy éjszakára a hűtőbe.

Másnap lehet díszíteni tejszínhabrózsákkal, szőlőszemekkel.

Legközelebb a krémet  csak 25 dkg krémsajtból és 2 dl tejszínből készítem, 1 citrom levével és kevesebb cukorral, ehhez elég 10 gr. zselatin is.

A szőlőzselé viszont lehet 5 dl szőlőléből, ezt is megfogja a 10 gr. zselatin, nem kell bele több.


2009. október 11., vasárnap

Daramorzsa, császármorzsa


Nálunk ez fut császármorzsaként, bár tudom, az eredetiben nincs dara. Ez nagyon finom, nem száraz, fojtós, csak egyetlen aranyszabályt kell betartani, nem szabad túlsütni! Néha én is elkövettem, aztán rájöttem, hogy még hűlés közben is tömörödik, morzsásodik, tehát időben abba kell hagyni a sütését.
Ez az adag átlagos mennyiség, a nagycsaládos éheskamaszos ennek duplája!
Hozzávalók:   
4 dl búzadara
2 dl rétesliszt
1,5 dl cukor
1 liter tej
2 tojás
csipet só
1 tk. vaníliakivonat, reszelt citromhéj
1 marék mazsola
sütéshez 10 dkg vaj


A tojásokat elkeverem a cukorral,  hozzáadom a többi belevalót, alaposan összekeverem.
A hűtőben hagyom állni legalább 1 órát, de mehet egész éjszaka is.
Sütéshez egy kanál vajat olvasztok a 30 cm átmérőjű teflon lábasban és az alaposan felkevert tésztából 3 nagy levesmerőkanálnyit teszek bele.
Falapáttal kevergetve sütöm, előbb nagyobb darabokra tépkedve-forgatva, majd kisebbekre.
Akkor jó, ha itt-ott picit pirult, de még nem száraz! Ekkor kiöntöm egy másik lábasba és lefedem.
Újabb kanál vaj + 3 merőkanál tészta, míg tart a nyersanyag. Nem kell többet tenni egyszerre, ez a mennyiség viszonylag gyorsan átsül, könnyen forgatható, morzsásítható.
Mazsolát a készhez szoktam keverni, csak egy kevéshez, mert nem szereti mindenki benne.
Tálalásnál adok mellé baracklekvárt, málnaszörpöt, ki mit kér.

2009. október 9., péntek

Sütőostya


Kissé még odébb van, de ha valaki szeretne karácsonyra nürnbergi mézeskalácsot/ kókuszcsókot stb... sütni, most vehet az Aldiban sütőostyát hozzá.

A téglalap 100 X 145 mm-es,(12 db) a kerek alakú 44 mm átmérőjű, (150 db)

2009. október 8., csütörtök

Csokoládés három tej sütemény


Csokiimádóknak kötelező darab. Megláttam Lúdanyónál és tudtam, hogy meg kell sütnöm. Pici változtatásokat eszközöltem, levettem a cukorból egy kicsit és egyszerűsítettem a díszítésen is. (ahol tudtam lemértem a csészés dolgokat, mert nem szeretek csészézni, ezeket zárójelben melléírom)


Hozzávalók:           1 csésze 2,5 dl

tésztához:

9 ek. kakaópor  (9 dkg)

1,5 csésze finomliszt   ( 20 dkg)

csipet só

1 tk.szódabikarbóna

1/4 tk. sütőpor

11 dkg vaj         (én 10-et tettem)

1,5 csésze cukor    ( ez kb.30 dkg lett, én csak 20 dkg sötét nádcukrot tettem)

2 nagy tojás

1/2 csésze erős kávé 

1/2 csésze tej

tetejére:

100 gr magas kakaótartalmú étcsokoládé

1 tubus cukrozott sűrített tej

250 ml nem cukrozott sűrített tej

125 ml tejszín

rum ízlés szerint

tálaláshoz:

1,5 dl tejszín

2 ek.kakaópor

2 ek.porcukor  (ezt nem tettem bele)


A sütőt előmelegítem 175 fokra. Kivajazom a közepes méretű tepsimet ( 38 X 22 cm).

A lisztet elkeverem a sóval, szódabikarbónával, sütőporral, kakaóporral. A puha vajat habosra keverem a cukorral, egyenként adom hozzá a tojásokat, tovább keverem. Mehet bele a liszt fele, a tej és a kávé, majd a maradék liszt is. Alaposan elkeverem és a tepsibe öntöm.

Kb. 20-25 perc alatt megsül.

Ezalatt elkészítem az öntetet. Egy lábosban felmelegítem a háromféle tejet, leveszem és beleteszem az apróra tördelt csokoládét és a rumot. Kézi habverővel kevergetem, míg a csoki elolvad.

A sütőből kivett tésztát kicsit hagyom hűlni, megszurkálom sűrűn egy hurkapálcával és ráöntöm a csokis szószt. Ha kihűlt befedem fóliával és egy éjszakára megy a hűtőbe.

Tálalás előtt habbá kell verni a tejszínt a cukorral, kakaóval, ez kerül a sütikockák tetejére, plusz kakaóporral meg kell szórni.

Nos, ez nekem a tészta megkóstolása után soknak tűnt, ezért natúr tejszínhab ment rá és ezt szórtam a kakaóporral.

Egy kockát ettem a reggeli kávémhoz és délutánig nem voltam éhes :)


2009. október 7., szerda

Feketeszőlős mákos rétes


Ezt a Nagyikám minden ősszel megsütötte, a család már alig várta, hogy az otelló szőlő megjelenjen a piacon.

Réteslapot a Lidl-ben vettem hozzá, csak ajánlani tudom, friss volt, tökéletesen szétváltak a lapok, jó volt vele dolgozni. (és bónuszként még magyar termék is)

A tölteléket elszámoltam, 3 rúdra lett elég a mákos, így készült 1 rúd almás is, mivel el akartam használni az összes lapot.

Hozzávalók:         

2 csomag  6 lapos réteslap

5 tojás fehérje

15 dkg cukor

20 dkg darált mák

kb. 1,5 kg otelló szőlő

kenéshez olaj (nekem most szőlőmagolaj)

Egy rúdhoz 3 lapot használok.

A fehérjéket kemény habbá verem a robottal, hozzáadom a cukrot is, tovább verem vele, majd kézi habverővel beleforgatom a mákot.

Egy nedves konyharuhát kiterítek az asztalon, erre jön az első lap, ecsettel itt-ott vékonyan megkenem a szőlőmagolajjal. Ráterítem a második lapot, kenés, majd a harmadik lap, kenés. 

Ennek felém eső végére ráhalmozom egy csíkban a mákos hab 1/3-át, rászórom a megmosott, leszemezett szőlő 1/3 -át.

A konyharuha segítségével feltekerem és a sütőpapíros tepsibe teszem. A többi rudat ugyanígy elkészítem, nekem a negyedikbe most reszelt alma került, némi kekszmorzsával.

Az összes rúd tetejét lekenem az olajjal és forró sütőben (200 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Még forrón egy fűrészes késsel felvágom.

A szőlőmagolaj nagyon jó volt hozzá, nem kentem sokat, finom ropogós lett a lap ,de nem érződött az olaj íze és nem lett túl "zsíros" tőle.

A fehérjehabos töltelék előnye, hogy még a sütés után 2 órával is ropogós volt a rétes, nem ázott el, ugyanígy lehet diós, mandulás töltést is készíteni.

Ha valakinek sok ideje és faxnis családtagjai vannak, kimagozhatja a szőlőt, én erre nem vagyok hajlandó:)

2009. október 6., kedd

Kukorica krémleves


Megláttam Maxnál és megfőztem, rajtam kívül mindenkinek ízlett:(

Nem baj, van még sok elkészítési módja a kukoricának, maradok azoknál.

Hozzávalók:

kb. 20 dkg kockázott bacon

2 konzerv kukorica

1 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

5 dl húsleves

só, bors, 

2 dl tejszín

tálaláshoz petrezselyemolaj, vagy aprított petrezselyemzöld


A bacont kisütöm, kiszedem az edényből, félreteszem. A zsiradékba beleszórom a hagymát, kicsit pirítom, majd hozzáadom a fokhagymát, lecsöpögtetett kukoricát, sózom, borsozom, felöntöm a húslevessel. 

Kis lángon puhára főzöm, beleöntöm a tejszínt és egy botmixerrel pürésítem. Átszűröm egy szűrőn, visszateszem még egyet forrni, aztán elzárom.

Tálalásnál meglocsolom egy kis petrezselyemolajjal és megszórom a félretett bacondarabokkal.

2009. október 5., hétfő

Fekete-erdő torta



Azt hiszem Kiskukta írta, ha az ember sok tortát készít egyébként, akkor a saját születésnapját igyekszik egyszerűbben megúszni. Így volt ez velem is, nézegettem a sok tortás könyvemet, tetszett is sok különleges torta, aztán mégis maradt ez a bevált Fekete-erdő.
Az én tésztareceptemmel nem voltam elégedett, körülnéztem egy kicsit, végül Okostojásnál láttam egy jót. Nem is csalódtam, valóban nagyon szép lett, nem púpos, nem horpadt, nem száraz-morzsálódós, szóval tökéletes. Legközelebb egy kicsivel több kakaót teszek bele, de máson nem változtatok.

Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához

tésztához:
8 tojás
20 dkg sötét nádcukor
3,5 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg holland kakaópor

töltelékhez:
1 kg meggy (nekem saját fagyasztás) vagy két üveg meggybefőtt / rumos meggybefőtt
5 dkg étkezési keményítő
ízlés szerint cukor, őrölt fahéj
esetleg kiegészítésként 1 doboz meggylé (ez most nekem Sió volt)

4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor,
1 tk.vaníliakivonat

rum / meggylikőr

bevonáshoz, díszítéshez:
4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor
vaníliakivonat
16 meggyszem
10 dkg étcsokoládé

A tojások fehérjét kemény habbá verem. A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba szitálom.
A sárgákat 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig habosítom a robotgéppel.
Belekeverem az olvasztott vajat, majd kézi habverővel a fehérjehabot és a lisztes egyveleget felváltva, kis részletekben, óvatosan, hogy ne törjem össze.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a 26 cm-es tortaforma aljába egy sütőpapírkorongot teszek, erre öntöm a tésztát. Nekem nincs légkeverésem, így kb. 45- 50 perc alatt sül meg, ebből az utolsó 15 percben egy hurkapálcával kitámasztom a sütőajtót.
A kikapcsolt sütőben hagyom 15 percet, majd kiveszem és egy rácson a tortaformában hűtöm ki teljesen. (A lapot én előző nap sütöttem meg.)
Töltés előtt 3 részre vágom.
A töltelékhez a meggyből félreteszek 16 szép szemet, és lemérem mennyi levet engedett, míg kiolvadt.
4 dl kell, ha nincs ennyi, akkor kiegészítem a dobozos meggyléből. Elkeverem az 5 dkg keményítővel, cukorral, fahéjjal és kis lángon kevergetve besűrítem, végén beleteszem a meggyet is, hűlni hagyom.
A tejszínt habbá verem cukorral, vaníliakivonattal. Ha habfixálót használok, azt is beleteszem.
Ha zselatinnal dolgozom, akkor azt 2 ek. vízzel elkeverem, felmelegítem (nem forralom!), kevés tejszínhabot vegyítek bele, majd az egészhez adom.
A lapok locsolásához lehet egy kis szirupot készíteni, bele meggylikőr/rum, vagy a rumos meggy leve. Ha gyerek verzió készül, mint most nálunk is, akkor csak meggylére van szükség.
Az alsó lapot tortatálra teszem, meglocsolom egy kicsit, és innen két lehetőség van:
A habot habzsákba szedem, koncentrikus köröket nyomok a lapra, a közöket pedig kitöltöm a meggyes krémmel.
Egyszerűbben: ( ha így készül,akkor a tortakarimát visszateszem a lap köré!) a lapra kenem a meggykrém felét, rá a tejszínhab felét. Következik a második lap, locsolás, meggykrém, hab, majd a felső lapot is ráteszem, locsolom. Lefóliázom, megy a hűtőbe legalább egy-két órára.
Díszítéshez a tejszínt habbá verem, ugyanúgy mint a krémhez, ( zselatin, vagy habfix bele) habzsákba szedek kb. 16 teáskanálnyi habot, a többivel bevonom a torta tetejét és oldalát.
Az étcsokoládéból egy zöldséghámozóval forgácsot készítek, ezt tapasztom a torta oldalára és hagyok belőle a tetejére is.
A habból rózsákat nyomok a szélére körben, mindegyikre egy meggyszemet teszek, a közepét pedig beszórom a maradék csokival. Lefedem és mehet vissza a hűtőbe. Lehet előre dekorálni, nem folyik el, nem lesz csúnya.

2009. október 2., péntek

Díjat kaptam


Ezt a díjat kaptam nagyon kedves sütő-főző társaimtól: Andi, Gasztroboszi, Jade, Vali köszönöm nektek,hogy rám is gondoltatok!

Igazán rövid ideje van még blogom, de máris sokan megtisztelnek az érdeklődésükkel, figyelmükkel és a kedves hozzászólásokkal. Ez nagyon jól esik, köszönöm!

Én szívesen továbbadnám ezt a díjat sok embernek, de ahogy néztem, már szinte mindannyian megkapták.

2009. október 1., csütörtök

Darakeksz


Piszkénél bukkantam erre a kekszre, csábítóan nézett ki. Az éhező kiscicatekintet is stimmel, már ami a lányokat illeti, jó is volt uzsonnára a kicsinek a néptánc után, a nagynak meg csak úgy:)
Egy baj volt, hogy kevés lett, legközelebb dupla adagból készül. Én tettem bele egy kis tk.lisztet is, finom lett. Nagyon jó alapkeksz, finom ropogós, fogom még variálni tovább.

Hozzávalók:

14 dkg finomliszt

10 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt

3 dkg tönkölybúzadara

1 tk.sütőpor

12 dkg puha vaj

10 dkg nádcukor

1 tojás

1 kk. vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

A szárazakat elvegyítem, a vajat a cukorral robotgéppel habosra keverem.
Beleteszem a tojást, vaníliát, citromhéjat, majd a szárazakat is. Folpackban megy a hűtőbe egy éjszakára. Másnap kinyújtom fél cm vastagra, pogácsaszaggatóval kiszúrom a köröket.
Egy részére szórok étcsokilencsét, kicsit belenyomkodom, másik adag kap egy-egy aszalt meggyet, és marad simán is.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készen vannak.
A simákra kihűlés után vékony csíkokban olvasztott tejcsokit csurgatok.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...