2009. október 11., vasárnap
Daramorzsa, császármorzsa
Nálunk ez fut császármorzsaként, bár tudom, az eredetiben nincs dara. Ez nagyon finom, nem száraz, fojtós, csak egyetlen aranyszabályt kell betartani, nem szabad túlsütni! Néha én is elkövettem, aztán rájöttem, hogy még hűlés közben is tömörödik, morzsásodik, tehát időben abba kell hagyni a sütését.
Ez az adag átlagos mennyiség, a nagycsaládos éheskamaszos ennek duplája!
Hozzávalók:
4 dl búzadara
2 dl rétesliszt
1,5 dl cukor
1 liter tej
2 tojás
csipet só
1 tk. vaníliakivonat, reszelt citromhéj
1 marék mazsola
sütéshez 10 dkg vaj
A tojásokat elkeverem a cukorral, hozzáadom a többi belevalót, alaposan összekeverem.
A hűtőben hagyom állni legalább 1 órát, de mehet egész éjszaka is.
Sütéshez egy kanál vajat olvasztok a 30 cm átmérőjű teflon lábasban és az alaposan felkevert tésztából 3 nagy levesmerőkanálnyit teszek bele.
Falapáttal kevergetve sütöm, előbb nagyobb darabokra tépkedve-forgatva, majd kisebbekre.
Akkor jó, ha itt-ott picit pirult, de még nem száraz! Ekkor kiöntöm egy másik lábasba és lefedem.
Újabb kanál vaj + 3 merőkanál tészta, míg tart a nyersanyag. Nem kell többet tenni egyszerre, ez a mennyiség viszonylag gyorsan átsül, könnyen forgatható, morzsásítható.
Mazsolát a készhez szoktam keverni, csak egy kevéshez, mert nem szereti mindenki benne.
Tálalásnál adok mellé baracklekvárt, málnaszörpöt, ki mit kér.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
7 megjegyzés:
Nálunk nagy kedvenc, mindig dupla adagot kell sütnöm.
Nálunk grízsmarni a neve. Minden gyerekek kedvence, természetesen az elmaradhatatlan sárgabarack lekvárral.
Tetszik ez a módszer, nem kell habot verni :) Sütőben nem próbáltad még megsütni?
Az egyik nagy-nagy kedvencem. Nem szeretem a mazsolát, azt kipiszkálnám belőle, de a többit nem adnám semmiért. Egy bográcsnyi mennyiséget is meg tudnék enni, ha készítenék bográcsban. Persze, egy hatalmas bográcsra gondoltam ám!:))
Vali nálunk is dupla készül:)
Jókaja ezt tényleg minden gyerek szereti nálunk is.
Lúdanyó egyszer az őskorban talán, de ez így egyszerűbb és gyorsabb,csak nem szabad sokat tenni bele egyszerre.
Szepy nálunk is csak én vagyok mazsolás.
Nagyon jó recept. Finom lett :-D
Köszönöm a visszajelzést! Örülök, hogy ízlett :)
Megjegyzés küldése