Lúdanyó és Mónika kérésére íme a sütőostya egyik felhasználási módja. Receptet Macinál találtam hozzá, ez tetszett a legjobban, nem is bántam meg! Csak halkan megsúgom, ez nekem megközelíti az eredetit, amit minden karácsonykor kapunk a Düsseldorfban lakó unokahúgoméktól.
Moha úrnál le is pipálta, neki ez jobban ízlett. Próbaként csak fél adagot készítettem, ezt fogom beírni, és nekem nem került bele kandírozott gyömbér.
A fűszereknél is egyszerűsítettem, mézesfűszerkeverékre.(ez volt itthon)
Hozzávalók: 50 db 4 cm átmérőjű ostyalaphoz
10 dkg barna héjas mandula
10 dkg dió / mogyoró darálva
5 dkg marcipánmassza reszelve
2 tojás
15 dkg porcukor
10 dkg kandírozott citrom és narancshéj vegyesen
5 dkg mazsola
fél citrom és fél narancs reszelt héja
1 tk. mézesfűszerkeverék
1 púpos kk. fahéj
50 db 4 cm átmérőjű ostyalap
A kandírozott héjakat és a mazsolát a mandulával együtt beteszem az aprítógépbe és megdarálom, hozzászórom a nagylyukú reszelőn megreszelt marcipánt is, pörgetek még rajta párat.
A tojásokat a cukorral, fűszerekkel, reszelt héjakkal habosra keverem, hozzáadom a darált diót, mandulás keveréket, alaposan eldolgozom és egy tálban lefedve másnapig a hűtőbe teszem.
Az ostyalapokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom és egy csapott teáskanálnyi masszát teszek rájuk. A kanalat mindig vizezem, és a halmokat vizes kézzel lelapítom egy kicsit.
150 fokos sütőben kb. 20 percig sütöm.
Elkészítem a mázakat:
puncsos: 1 ek.vörösbor, 1 ek. rum, annyi porcukorral keverve, hogy méz sűrűségű legyen.
citromos: 1 ek.citromlé porcukorral kenhetőre keverve
olvasztott étcsokoládé
olvasztott tejcsokoládé
A kihűlt korongokat bekentem a mázakkal és hagytam teljesen megszáradni. Némi dobozban töltött pihenő után az igazi, mert összeérnek az ízei, de nálunk csak egy napot ért meg...
Maradt natúran is, nekem az és az étcsokis volt a legjobb.
18 megjegyzés:
De jó!! Köszönöm :)
Nagyon szépek lettek, és a recept is jól hangzik! :)
Épp ma nézegettem az aldiban, hogy azok micsodák. Most legalább tudom, és azt is, hogy holnap mehetek vissza, hogy megvegyem, annyira jól hangzik! :-)
De jó már kerestem receptet, de most megtaláltam::))))))
Elmentettem! Köszi!!
Épp kérdezni akartam, hogy hol lehet kapni. Nagyon jók, akár ajándéknak is. Köszi!:))
Na, én is húzok az Aldiba...
Tudnám, hogy hol van itt a környéken?
Moha, ez nagyon jó lett!
Ki kell próbálnom,nagyon tetszik!Díjat érdemelsz nálam:-))
Uh... Ez szuperjól hangzik! Itt korog a gyomrom hangosan :-))
Lúdanyó szívesen!
Egycsipet köszönöm!
Nóra érdemes venni, mert anélkül elég nehéz lenne megsütni, nagyon ragacsos dolog.
Krisztina, Mónika szívesen!
Szepy nagyon az,tömör Karácsony!
Andi köszönöm !
Viki ha ebből megennél 3-4 darabot másnapig nem korogna:))
Kedves Moha!
Kaptam az aldiban az ostyákból, nagy örömömre. Vettem hozzá kandírozott citrom és narancshéjat is. Hadd kérdezzem meg, mielőtt nekilátok, hogy jól értem, hogy amikor az ostyára rakod a tésztát, akkor nem ügyelsz rá, hogy teljesen betakarja? A sütőben szétterül?
Nóra kissé lenyomom laposra, korongszerűre, de nem törekszem a teljes takarásra, mert egy picit terül magától is. Sütési időt és hőfokot igazítsd a saját sütődhöz,lehet, hogy elég 140 fok is, ne barnuljon meg!
Elkészültem, nagyon finom lett! :-)
Nóra örülök neki, és külön köszönöm a visszajelzést!
Kedves Moha A rezept az ugy majdnem jo. Természetesen az originált hét lakattal örzik. -A probléma ebben a rezeptben csupán a marcipán. Ugyanis az Elisen-Lébkuchen-t azért hivják igy mert nincs benne egy gramm marcipán sem. Na nem is baj. Nem kritika , csupán megjegyzés. Szivélyesen Libelle
Kedves Libelle tudom, az eredetiben nincs marcipán, ezt Macikonyha írta is, hogy ő találta ki bele, én meg bennehagytam,mert nagyon szeretjük. Nem rontott rajta:))
Bocsánat, én baromi figyelmetlen vagyok és felületes, valószínű ezért nem tudom, hogy milyen ostyáról is van szó? Egyszerű, mezei, vagy ez a bizonyos ostya kapható naturan az Aldiban? És utána kell elkövetni, amit leírtál? Mert nagyon izgatna!:-)))Köszi!
Kedves névtelen! A sütőostya az Aldiban volt kapható, nem tudom van-e még?
Írtam egy bejegyzést is róla, ott a képe, okt.9-én, sütőostya címmel.
http://mohakonyha.blogspot.com/2009/10/sutoostya.html
Köszönöm, nagyon kedves vagy! Rájöttem közben...:-)) Remélem még kapható, mert nagyon guszta, karácsonyra kipróbálnám!
Megjegyzés küldése