2009. október 5., hétfő

Fekete-erdő torta



Azt hiszem Kiskukta írta, ha az ember sok tortát készít egyébként, akkor a saját születésnapját igyekszik egyszerűbben megúszni. Így volt ez velem is, nézegettem a sok tortás könyvemet, tetszett is sok különleges torta, aztán mégis maradt ez a bevált Fekete-erdő.
Az én tésztareceptemmel nem voltam elégedett, körülnéztem egy kicsit, végül Okostojásnál láttam egy jót. Nem is csalódtam, valóban nagyon szép lett, nem púpos, nem horpadt, nem száraz-morzsálódós, szóval tökéletes. Legközelebb egy kicsivel több kakaót teszek bele, de máson nem változtatok.

Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához

tésztához:
8 tojás
20 dkg sötét nádcukor
3,5 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg holland kakaópor

töltelékhez:
1 kg meggy (nekem saját fagyasztás) vagy két üveg meggybefőtt / rumos meggybefőtt
5 dkg étkezési keményítő
ízlés szerint cukor, őrölt fahéj
esetleg kiegészítésként 1 doboz meggylé (ez most nekem Sió volt)

4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor,
1 tk.vaníliakivonat

rum / meggylikőr

bevonáshoz, díszítéshez:
4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor
vaníliakivonat
16 meggyszem
10 dkg étcsokoládé

A tojások fehérjét kemény habbá verem. A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba szitálom.
A sárgákat 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig habosítom a robotgéppel.
Belekeverem az olvasztott vajat, majd kézi habverővel a fehérjehabot és a lisztes egyveleget felváltva, kis részletekben, óvatosan, hogy ne törjem össze.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a 26 cm-es tortaforma aljába egy sütőpapírkorongot teszek, erre öntöm a tésztát. Nekem nincs légkeverésem, így kb. 45- 50 perc alatt sül meg, ebből az utolsó 15 percben egy hurkapálcával kitámasztom a sütőajtót.
A kikapcsolt sütőben hagyom 15 percet, majd kiveszem és egy rácson a tortaformában hűtöm ki teljesen. (A lapot én előző nap sütöttem meg.)
Töltés előtt 3 részre vágom.
A töltelékhez a meggyből félreteszek 16 szép szemet, és lemérem mennyi levet engedett, míg kiolvadt.
4 dl kell, ha nincs ennyi, akkor kiegészítem a dobozos meggyléből. Elkeverem az 5 dkg keményítővel, cukorral, fahéjjal és kis lángon kevergetve besűrítem, végén beleteszem a meggyet is, hűlni hagyom.
A tejszínt habbá verem cukorral, vaníliakivonattal. Ha habfixálót használok, azt is beleteszem.
Ha zselatinnal dolgozom, akkor azt 2 ek. vízzel elkeverem, felmelegítem (nem forralom!), kevés tejszínhabot vegyítek bele, majd az egészhez adom.
A lapok locsolásához lehet egy kis szirupot készíteni, bele meggylikőr/rum, vagy a rumos meggy leve. Ha gyerek verzió készül, mint most nálunk is, akkor csak meggylére van szükség.
Az alsó lapot tortatálra teszem, meglocsolom egy kicsit, és innen két lehetőség van:
A habot habzsákba szedem, koncentrikus köröket nyomok a lapra, a közöket pedig kitöltöm a meggyes krémmel.
Egyszerűbben: ( ha így készül,akkor a tortakarimát visszateszem a lap köré!) a lapra kenem a meggykrém felét, rá a tejszínhab felét. Következik a második lap, locsolás, meggykrém, hab, majd a felső lapot is ráteszem, locsolom. Lefóliázom, megy a hűtőbe legalább egy-két órára.
Díszítéshez a tejszínt habbá verem, ugyanúgy mint a krémhez, ( zselatin, vagy habfix bele) habzsákba szedek kb. 16 teáskanálnyi habot, a többivel bevonom a torta tetejét és oldalát.
Az étcsokoládéból egy zöldséghámozóval forgácsot készítek, ezt tapasztom a torta oldalára és hagyok belőle a tetejére is.
A habból rózsákat nyomok a szélére körben, mindegyikre egy meggyszemet teszek, a közepét pedig beszórom a maradék csokival. Lefedem és mehet vissza a hűtőbe. Lehet előre dekorálni, nem folyik el, nem lesz csúnya.

50 megjegyzés:

csincsilla írta...

gyönyörű!!! köazi a részletes leírást. és boldog szülinapot:)

szepyke írta...

Hát, ez milyen szép lett! Gratulálok, mint mindig nagyon ügyes vagy!:)

lúdanyó írta...

Nagyon szép lett a tortád! Boldog születésnapot!

Moha írta...

Csincsilla köszönöm! Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni:)

Szepy köszönöm!

Moha írta...

Lúdanyó köszönöm!

Edó írta...

Isten eltessen es legy boldog meg nagyon sokaig csaladod koreben!A tortad (mint mindig) cukraszati mestermu lett.

Chef Viki írta...

Gyönyörű... Tátom a számat!

Isten éltessen!

Gasztroboszi írta...

Csodálatossss!

Süti Bazár írta...

Boldog Szülinapot kívánok!! :-))

Jade írta...

Gyonyoruseges! Boldog Szuletesnapot!

Limara írta...

Isten éltessen sokáig! Gyönyörű a tortád! :) Nekem is a kedvencem! :)

Andi/cuki írta...

Isten éltessen sokáig!
Gyönyörűséges!

Moha írta...

Nagyon köszönöm mindenkinek!

Brigitta írta...

Nagyon jókor jött ez a szépség,éppen aktuális lesz a családban.Kedvence a szülinapos unokaöcsikémnek.Ilyet fog kapni.Gyönyörűűű!!

Nagyon sok boldogságot kívánok szeretettel!

nelly írta...

Hűha! Ha Neked ez csak egyszerű, akkor milyen lehet a bonyolult???? Nekem már ez is az! De ettől még csodaszép! És persze nagyon boldog szülinapot! A jó Istenke éltessen nagyon sokáig!

Julika írta...

Nagyon sok boldog születésnapot ! Húúú hát nekem is igen bonyolult már ez a torta, de ez csodálatos. Ügyes vagy !

Kiskukta írta...

Nagyon boldog szülinapot neked!
És eggyetértek az előttem szólókkal, mestermű. Tipikusan Mohás alkotás!

t3v, az okostojas írta...

Boldog szülinapot! Látom, te a koncentrikus körös töltelékre voksoltál, így talán még dekoratívabb. Ennyi holland kakaóval közel koromfekete lesz, szerintem nem érdemes tovább "keseríteni" a tésztát. Egyébként van egy másik kedvenc tortalapom, egy diós-kakaós, az is fent van vhol a blogon.

Viki írta...

Szivből gratulálok és nagyon sok boldog születésnapot kivánok. S ez a tortád is, -mint megannyi alkotásod- gyönyörü.

Moha írta...

Brigi köszi, jó dolga lesz az unokaöcsinek:)

Nelly tényleg egyszerű, csak azért írtam ilyen részletesen,hogy bárkinek legyen mersze hozzákezdeni.

Julika köszönöm!

Kiskukta köszönöm,és igyekeztem:)

t3v köszönöm, megnézem a másik lapodat is!

Viki aranyos vagy, nagyon köszönöm!

Lekvároskukta írta...

Sok boldog szülinapot kívánok én is!
Csodás a torta ;-)

Moha írta...

Lekvároskukta köszönöm!

Melinda írta...

Nagyon szépen köszönöm! A mai napig a legkedveltebb tortám :)

Moha írta...

Melinda szívesen, nálam is kedvenc!

miniMálna írta...

Tanácsot szeretnék kérni:
1. Ha nádcukor helyett barna cukrot teszek a tésztához, akkor változtassak az arányokon?
2. Felezzem vagy harmadoljam a mennyiséget, ha a kisebb (kb. 16 cm) tortaformában csinálom?

Moha írta...

Málna a barnacukor ugyanolyan jó lesz. Én felezném a hozzávalókat,bár még sosem sütöttem ilyen kicsi tortát.

miniMálna írta...

Még én sem :D

Moha írta...

Málna majd írd meg,hogy sikerült!

miniMálna írta...

Majd megírom, h milyen lett, de nem húsvétra sütöm, hanem a papám április végi szülinapjára néztem ki.

Kellemes húsvétot!

Gelvia írta...

Szia!
Most akadtam a blogodra, és ezt a receptet kölcsön is vettem, ha nem baj :)
Persze közel sem ilyen szép, de nagyon örült neki az ünnepelt! :)

Moha írta...

Kedves Gelvia örülök,hogy vitted és jól sikerült!
Az ünnepeltnek sok boldogságot kívánok!

Névtelen írta...

Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet venni vaniliakivonatot?

Moha írta...

Kedves Névtelen! Én nem veszem, itthon készül:
Egy fél literes vodkásüvegbe beleteszek 4-6 szál vaníliarudat kettéhasítva, ez 2 hét állásidő után már teljesen jó, használható. Minél tovább áll, annál jobb lesz.

Unknown írta...

Szia Moha!

A hétvégén én is szeretném megsütni ezt a tortát(kicsit félek is ugyan sikerülni fog-e).
A tortalapokat miért kell meglocsolni?
Remélem jól értelmeztem,hogy elég csak a meggy levével?
Üdv.:Jutka

Moha írta...

Jutka azért locsoltam, hogy szaftosabb legyen, ne legyen száraz a végeredmény. Elég a meggylé, illetve mehet bele alkohol, ha nem eszik belőle gyerek.
Biztosan sikerülni fog, remélem ízlik is!

Timi1978 írta...

Kedves Moha,

Már régota gondolkodom ezen a tortán és ma meg is sütöttem. Isteni és gyönyörű lett. Édesanyám a hétvégére tervezi. A rákoczi turosat is megcsináltam, sikerélmény ismét.

Szerencsére van nálunk Magyar Pékség, ahol mindent belehet szerezni (London).

Nagyon köszönöm

Moha írta...

Kedves Timi! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett a torta , meg a túrós is! Így legalább odacsempészed az asztalra a magyar ízeket is:)

Mártus írta...

Kedves Moha!

Megsütöttem ezt a finom tortát.
Bár nem lett olyan gyönyörűséges,mint a Tiéd,de azért nagyon jól sikerült.
Szavakkal nem lehet leírni mennyire finom,ezt kóstolni és érezni kell!
Legalábbis nálunk nagy sikert aratott!
Ezer hála és köszönet érte!

Üdvözlettel:Mártus

Moha írta...

Kedves Mártus, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikert aratott nálatok is a torta!

Nikoleta Némethová írta...

Kedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki

Nikoleta Némethová írta...

Kedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki

Moha írta...

Kedves Nikoleta, nem kell bele sütőpor, és a keményítő sem azt helyettesíti. Piskótáknál a liszt egy részét lehet helyettesíteni keményítővel.

Orsi írta...

Szia! Azt hiszem, ez volt az első torta, amit a blogodról készítettem, és azóta már legalább tizedszer sütöttem a Feketeerdő-tortádat. A férjem csak ezt hajlandó szülinapi tortájának elfogadni. :) Egy megjegyzést tennék csak: a bevonáshoz, ill. a habrózsákhoz használt tejszínhabot felhasználás előtt egy kicsit érdemes a hűtőben dermeszteni, és akkor sokkal szebben lehet vele dolgozni- legalábbis az én csekélyke kézügyességemhez ez a kitétel szükségeltetik.
Másik dolog: amióta rátaláltam a blogodra, első körben itt keresgélek, ha tortareceptre van szükségem, és általában itt szoktam megtalálni a befutót. (A csokitorta rumos meggyel és a baracktorta a kekszes alappal a fentivel együtt nálunk a tortaszentháromság. :) )

Moha írta...

Szia Orsi, örülök a visszajelzésnek, hogy ennyi torta ízlik a családnak és sikert arattál velük!

A tejszínhez próbáld ki a Dr. Oetker Zselatin fixet, ha azzal vered habbá, rögtön gyönyörűen lehet vele a habzsákból díszíteni. Ez egy melegítés nélkül használható zselatin, közvetlenül a habbá verésnél kell beleszórni a tejszínbe.

Eliza írta...

Szia! Tejmentesen és tojásmentesen hogyan tudnám a krémet megcsinálni? Melyik növényi tejszín marad tartósan kemény?
Az Aldis kókusztej kemény marad tapasztalat szerint, de a kókusz íze talán ehhez a tortához nem passzolna... Vagy igen? 😁

Moha írta...

Szia Eliza, a krémben nincs tojás, állati tejszín helyett én nem használnám a kókusztejszínt ebben az esetben, nagyon elviszi az ízét.
Ilyenkor a Meggle Creme Patisserie Decor 1 literes növényi habalapot javaslom, ez cukrozott, tehát nem kell édesíteni! Tejmentes, kemény hab lesz belőle, nem kell zselatint vagy habfixálót sem használnod hozzá!
http://www.meggle.hu/site/product?id=68

Eliza írta...

Szia, köszönöm a választ, nagyon jól sikerült. ☺️

Moha írta...

Nagyon szívesen, örülök a sikernek, és köszönöm a visszajelzést:)

Suny írta...

Kedves Moha! Vajon a Hulala tejszín is használható habfixáló nélkül? Légkeverésen kevesebb, mint 180 fokon kell sütni? :)

Moha írta...

Kedves Suny! Nem szoktam Hulalát használni, az nem tejszín.(ha nincs tejérzékenység, akkor nem rontanám el vele a tortát)
Valószínűleg használható habfix nélkül, a növényi habok stabilak anélkül is.
Légkeverésen 160 fokon sütném, általános szabályként 20 fokkal kevesebb is elég légkeveréses üzemmódban.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...