Oldalak

2009. október 5., hétfő

Fekete-erdő torta



Azt hiszem Kiskukta írta, ha az ember sok tortát készít egyébként, akkor a saját születésnapját igyekszik egyszerűbben megúszni. Így volt ez velem is, nézegettem a sok tortás könyvemet, tetszett is sok különleges torta, aztán mégis maradt ez a bevált Fekete-erdő.
Az én tésztareceptemmel nem voltam elégedett, körülnéztem egy kicsit, végül Okostojásnál láttam egy jót. Nem is csalódtam, valóban nagyon szép lett, nem púpos, nem horpadt, nem száraz-morzsálódós, szóval tökéletes. Legközelebb egy kicsivel több kakaót teszek bele, de máson nem változtatok.

Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához

tésztához:
8 tojás
20 dkg sötét nádcukor
3,5 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg holland kakaópor

töltelékhez:
1 kg meggy (nekem saját fagyasztás) vagy két üveg meggybefőtt / rumos meggybefőtt
5 dkg étkezési keményítő
ízlés szerint cukor, őrölt fahéj
esetleg kiegészítésként 1 doboz meggylé (ez most nekem Sió volt)

4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor,
1 tk.vaníliakivonat

rum / meggylikőr

bevonáshoz, díszítéshez:
4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor
vaníliakivonat
16 meggyszem
10 dkg étcsokoládé

A tojások fehérjét kemény habbá verem. A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba szitálom.
A sárgákat 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig habosítom a robotgéppel.
Belekeverem az olvasztott vajat, majd kézi habverővel a fehérjehabot és a lisztes egyveleget felváltva, kis részletekben, óvatosan, hogy ne törjem össze.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a 26 cm-es tortaforma aljába egy sütőpapírkorongot teszek, erre öntöm a tésztát. Nekem nincs légkeverésem, így kb. 45- 50 perc alatt sül meg, ebből az utolsó 15 percben egy hurkapálcával kitámasztom a sütőajtót.
A kikapcsolt sütőben hagyom 15 percet, majd kiveszem és egy rácson a tortaformában hűtöm ki teljesen. (A lapot én előző nap sütöttem meg.)
Töltés előtt 3 részre vágom.
A töltelékhez a meggyből félreteszek 16 szép szemet, és lemérem mennyi levet engedett, míg kiolvadt.
4 dl kell, ha nincs ennyi, akkor kiegészítem a dobozos meggyléből. Elkeverem az 5 dkg keményítővel, cukorral, fahéjjal és kis lángon kevergetve besűrítem, végén beleteszem a meggyet is, hűlni hagyom.
A tejszínt habbá verem cukorral, vaníliakivonattal. Ha habfixálót használok, azt is beleteszem.
Ha zselatinnal dolgozom, akkor azt 2 ek. vízzel elkeverem, felmelegítem (nem forralom!), kevés tejszínhabot vegyítek bele, majd az egészhez adom.
A lapok locsolásához lehet egy kis szirupot készíteni, bele meggylikőr/rum, vagy a rumos meggy leve. Ha gyerek verzió készül, mint most nálunk is, akkor csak meggylére van szükség.
Az alsó lapot tortatálra teszem, meglocsolom egy kicsit, és innen két lehetőség van:
A habot habzsákba szedem, koncentrikus köröket nyomok a lapra, a közöket pedig kitöltöm a meggyes krémmel.
Egyszerűbben: ( ha így készül,akkor a tortakarimát visszateszem a lap köré!) a lapra kenem a meggykrém felét, rá a tejszínhab felét. Következik a második lap, locsolás, meggykrém, hab, majd a felső lapot is ráteszem, locsolom. Lefóliázom, megy a hűtőbe legalább egy-két órára.
Díszítéshez a tejszínt habbá verem, ugyanúgy mint a krémhez, ( zselatin, vagy habfix bele) habzsákba szedek kb. 16 teáskanálnyi habot, a többivel bevonom a torta tetejét és oldalát.
Az étcsokoládéból egy zöldséghámozóval forgácsot készítek, ezt tapasztom a torta oldalára és hagyok belőle a tetejére is.
A habból rózsákat nyomok a szélére körben, mindegyikre egy meggyszemet teszek, a közepét pedig beszórom a maradék csokival. Lefedem és mehet vissza a hűtőbe. Lehet előre dekorálni, nem folyik el, nem lesz csúnya.

50 megjegyzés:

  1. gyönyörű!!! köazi a részletes leírást. és boldog szülinapot:)

    VálaszTörlés
  2. Hát, ez milyen szép lett! Gratulálok, mint mindig nagyon ügyes vagy!:)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép lett a tortád! Boldog születésnapot!

    VálaszTörlés
  4. Csincsilla köszönöm! Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni:)

    Szepy köszönöm!

    VálaszTörlés
  5. Isten eltessen es legy boldog meg nagyon sokaig csaladod koreben!A tortad (mint mindig) cukraszati mestermu lett.

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörű... Tátom a számat!

    Isten éltessen!

    VálaszTörlés
  7. Boldog Szülinapot kívánok!! :-))

    VálaszTörlés
  8. Gyonyoruseges! Boldog Szuletesnapot!

    VálaszTörlés
  9. Isten éltessen sokáig! Gyönyörű a tortád! :) Nekem is a kedvencem! :)

    VálaszTörlés
  10. Isten éltessen sokáig!
    Gyönyörűséges!

    VálaszTörlés
  11. Nagyon köszönöm mindenkinek!

    VálaszTörlés
  12. Nagyon jókor jött ez a szépség,éppen aktuális lesz a családban.Kedvence a szülinapos unokaöcsikémnek.Ilyet fog kapni.Gyönyörűűű!!

    Nagyon sok boldogságot kívánok szeretettel!

    VálaszTörlés
  13. Hűha! Ha Neked ez csak egyszerű, akkor milyen lehet a bonyolult???? Nekem már ez is az! De ettől még csodaszép! És persze nagyon boldog szülinapot! A jó Istenke éltessen nagyon sokáig!

    VálaszTörlés
  14. Nagyon sok boldog születésnapot ! Húúú hát nekem is igen bonyolult már ez a torta, de ez csodálatos. Ügyes vagy !

    VálaszTörlés
  15. Nagyon boldog szülinapot neked!
    És eggyetértek az előttem szólókkal, mestermű. Tipikusan Mohás alkotás!

    VálaszTörlés
  16. Boldog szülinapot! Látom, te a koncentrikus körös töltelékre voksoltál, így talán még dekoratívabb. Ennyi holland kakaóval közel koromfekete lesz, szerintem nem érdemes tovább "keseríteni" a tésztát. Egyébként van egy másik kedvenc tortalapom, egy diós-kakaós, az is fent van vhol a blogon.

    VálaszTörlés
  17. Szivből gratulálok és nagyon sok boldog születésnapot kivánok. S ez a tortád is, -mint megannyi alkotásod- gyönyörü.

    VálaszTörlés
  18. Brigi köszi, jó dolga lesz az unokaöcsinek:)

    Nelly tényleg egyszerű, csak azért írtam ilyen részletesen,hogy bárkinek legyen mersze hozzákezdeni.

    Julika köszönöm!

    Kiskukta köszönöm,és igyekeztem:)

    t3v köszönöm, megnézem a másik lapodat is!

    Viki aranyos vagy, nagyon köszönöm!

    VálaszTörlés
  19. Sok boldog szülinapot kívánok én is!
    Csodás a torta ;-)

    VálaszTörlés
  20. Nagyon szépen köszönöm! A mai napig a legkedveltebb tortám :)

    VálaszTörlés
  21. Melinda szívesen, nálam is kedvenc!

    VálaszTörlés
  22. Tanácsot szeretnék kérni:
    1. Ha nádcukor helyett barna cukrot teszek a tésztához, akkor változtassak az arányokon?
    2. Felezzem vagy harmadoljam a mennyiséget, ha a kisebb (kb. 16 cm) tortaformában csinálom?

    VálaszTörlés
  23. Málna a barnacukor ugyanolyan jó lesz. Én felezném a hozzávalókat,bár még sosem sütöttem ilyen kicsi tortát.

    VálaszTörlés
  24. Málna majd írd meg,hogy sikerült!

    VálaszTörlés
  25. Majd megírom, h milyen lett, de nem húsvétra sütöm, hanem a papám április végi szülinapjára néztem ki.

    Kellemes húsvétot!

    VálaszTörlés
  26. Szia!
    Most akadtam a blogodra, és ezt a receptet kölcsön is vettem, ha nem baj :)
    Persze közel sem ilyen szép, de nagyon örült neki az ünnepelt! :)

    VálaszTörlés
  27. Kedves Gelvia örülök,hogy vitted és jól sikerült!
    Az ünnepeltnek sok boldogságot kívánok!

    VálaszTörlés
  28. Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet venni vaniliakivonatot?

    VálaszTörlés
  29. Kedves Névtelen! Én nem veszem, itthon készül:
    Egy fél literes vodkásüvegbe beleteszek 4-6 szál vaníliarudat kettéhasítva, ez 2 hét állásidő után már teljesen jó, használható. Minél tovább áll, annál jobb lesz.

    VálaszTörlés
  30. Szia Moha!

    A hétvégén én is szeretném megsütni ezt a tortát(kicsit félek is ugyan sikerülni fog-e).
    A tortalapokat miért kell meglocsolni?
    Remélem jól értelmeztem,hogy elég csak a meggy levével?
    Üdv.:Jutka

    VálaszTörlés
  31. Jutka azért locsoltam, hogy szaftosabb legyen, ne legyen száraz a végeredmény. Elég a meggylé, illetve mehet bele alkohol, ha nem eszik belőle gyerek.
    Biztosan sikerülni fog, remélem ízlik is!

    VálaszTörlés
  32. Kedves Moha,

    Már régota gondolkodom ezen a tortán és ma meg is sütöttem. Isteni és gyönyörű lett. Édesanyám a hétvégére tervezi. A rákoczi turosat is megcsináltam, sikerélmény ismét.

    Szerencsére van nálunk Magyar Pékség, ahol mindent belehet szerezni (London).

    Nagyon köszönöm

    VálaszTörlés
  33. Kedves Timi! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett a torta , meg a túrós is! Így legalább odacsempészed az asztalra a magyar ízeket is:)

    VálaszTörlés
  34. Kedves Moha!

    Megsütöttem ezt a finom tortát.
    Bár nem lett olyan gyönyörűséges,mint a Tiéd,de azért nagyon jól sikerült.
    Szavakkal nem lehet leírni mennyire finom,ezt kóstolni és érezni kell!
    Legalábbis nálunk nagy sikert aratott!
    Ezer hála és köszönet érte!

    Üdvözlettel:Mártus

    VálaszTörlés
  35. Kedves Mártus, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikert aratott nálatok is a torta!

    VálaszTörlés
  36. Kedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki

    VálaszTörlés
  37. Kedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki

    VálaszTörlés
  38. Kedves Nikoleta, nem kell bele sütőpor, és a keményítő sem azt helyettesíti. Piskótáknál a liszt egy részét lehet helyettesíteni keményítővel.

    VálaszTörlés
  39. Szia! Azt hiszem, ez volt az első torta, amit a blogodról készítettem, és azóta már legalább tizedszer sütöttem a Feketeerdő-tortádat. A férjem csak ezt hajlandó szülinapi tortájának elfogadni. :) Egy megjegyzést tennék csak: a bevonáshoz, ill. a habrózsákhoz használt tejszínhabot felhasználás előtt egy kicsit érdemes a hűtőben dermeszteni, és akkor sokkal szebben lehet vele dolgozni- legalábbis az én csekélyke kézügyességemhez ez a kitétel szükségeltetik.
    Másik dolog: amióta rátaláltam a blogodra, első körben itt keresgélek, ha tortareceptre van szükségem, és általában itt szoktam megtalálni a befutót. (A csokitorta rumos meggyel és a baracktorta a kekszes alappal a fentivel együtt nálunk a tortaszentháromság. :) )

    VálaszTörlés
  40. Szia Orsi, örülök a visszajelzésnek, hogy ennyi torta ízlik a családnak és sikert arattál velük!

    A tejszínhez próbáld ki a Dr. Oetker Zselatin fixet, ha azzal vered habbá, rögtön gyönyörűen lehet vele a habzsákból díszíteni. Ez egy melegítés nélkül használható zselatin, közvetlenül a habbá verésnél kell beleszórni a tejszínbe.

    VálaszTörlés
  41. Szia! Tejmentesen és tojásmentesen hogyan tudnám a krémet megcsinálni? Melyik növényi tejszín marad tartósan kemény?
    Az Aldis kókusztej kemény marad tapasztalat szerint, de a kókusz íze talán ehhez a tortához nem passzolna... Vagy igen? 😁

    VálaszTörlés
  42. Szia Eliza, a krémben nincs tojás, állati tejszín helyett én nem használnám a kókusztejszínt ebben az esetben, nagyon elviszi az ízét.
    Ilyenkor a Meggle Creme Patisserie Decor 1 literes növényi habalapot javaslom, ez cukrozott, tehát nem kell édesíteni! Tejmentes, kemény hab lesz belőle, nem kell zselatint vagy habfixálót sem használnod hozzá!
    http://www.meggle.hu/site/product?id=68

    VálaszTörlés
  43. Szia, köszönöm a választ, nagyon jól sikerült. ☺️

    VálaszTörlés
  44. Nagyon szívesen, örülök a sikernek, és köszönöm a visszajelzést:)

    VálaszTörlés
  45. Kedves Moha! Vajon a Hulala tejszín is használható habfixáló nélkül? Légkeverésen kevesebb, mint 180 fokon kell sütni? :)

    VálaszTörlés
  46. Kedves Suny! Nem szoktam Hulalát használni, az nem tejszín.(ha nincs tejérzékenység, akkor nem rontanám el vele a tortát)
    Valószínűleg használható habfix nélkül, a növényi habok stabilak anélkül is.
    Légkeverésen 160 fokon sütném, általános szabályként 20 fokkal kevesebb is elég légkeveréses üzemmódban.

    VálaszTörlés