Oldalak
▼
2009. október 5., hétfő
Fekete-erdő torta
Azt hiszem Kiskukta írta, ha az ember sok tortát készít egyébként, akkor a saját születésnapját igyekszik egyszerűbben megúszni. Így volt ez velem is, nézegettem a sok tortás könyvemet, tetszett is sok különleges torta, aztán mégis maradt ez a bevált Fekete-erdő.
Az én tésztareceptemmel nem voltam elégedett, körülnéztem egy kicsit, végül Okostojásnál láttam egy jót. Nem is csalódtam, valóban nagyon szép lett, nem púpos, nem horpadt, nem száraz-morzsálódós, szóval tökéletes. Legközelebb egy kicsivel több kakaót teszek bele, de máson nem változtatok.
Hozzávalók: 26 cm-es tortaformához
tésztához:
8 tojás
20 dkg sötét nádcukor
3,5 dkg vaj
15 dkg liszt
5 dkg étkezési keményítő
2,5 dkg holland kakaópor
töltelékhez:
1 kg meggy (nekem saját fagyasztás) vagy két üveg meggybefőtt / rumos meggybefőtt
5 dkg étkezési keményítő
ízlés szerint cukor, őrölt fahéj
esetleg kiegészítésként 1 doboz meggylé (ez most nekem Sió volt)
4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor,
1 tk.vaníliakivonat
rum / meggylikőr
bevonáshoz, díszítéshez:
4 dl tejszín
5 gr zselatin / 2 zacskó habfixáló
cukor
vaníliakivonat
16 meggyszem
10 dkg étcsokoládé
A tojások fehérjét kemény habbá verem. A lisztet, keményítőt, kakaóport egy tálba szitálom.
A sárgákat 8 evőkanál meleg vízzel és a cukorral legalább 10 percig habosítom a robotgéppel.
Belekeverem az olvasztott vajat, majd kézi habverővel a fehérjehabot és a lisztes egyveleget felváltva, kis részletekben, óvatosan, hogy ne törjem össze.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, a 26 cm-es tortaforma aljába egy sütőpapírkorongot teszek, erre öntöm a tésztát. Nekem nincs légkeverésem, így kb. 45- 50 perc alatt sül meg, ebből az utolsó 15 percben egy hurkapálcával kitámasztom a sütőajtót.
A kikapcsolt sütőben hagyom 15 percet, majd kiveszem és egy rácson a tortaformában hűtöm ki teljesen. (A lapot én előző nap sütöttem meg.)
Töltés előtt 3 részre vágom.
A töltelékhez a meggyből félreteszek 16 szép szemet, és lemérem mennyi levet engedett, míg kiolvadt.
4 dl kell, ha nincs ennyi, akkor kiegészítem a dobozos meggyléből. Elkeverem az 5 dkg keményítővel, cukorral, fahéjjal és kis lángon kevergetve besűrítem, végén beleteszem a meggyet is, hűlni hagyom.
A tejszínt habbá verem cukorral, vaníliakivonattal. Ha habfixálót használok, azt is beleteszem.
Ha zselatinnal dolgozom, akkor azt 2 ek. vízzel elkeverem, felmelegítem (nem forralom!), kevés tejszínhabot vegyítek bele, majd az egészhez adom.
A lapok locsolásához lehet egy kis szirupot készíteni, bele meggylikőr/rum, vagy a rumos meggy leve. Ha gyerek verzió készül, mint most nálunk is, akkor csak meggylére van szükség.
Az alsó lapot tortatálra teszem, meglocsolom egy kicsit, és innen két lehetőség van:
A habot habzsákba szedem, koncentrikus köröket nyomok a lapra, a közöket pedig kitöltöm a meggyes krémmel.
Egyszerűbben: ( ha így készül,akkor a tortakarimát visszateszem a lap köré!) a lapra kenem a meggykrém felét, rá a tejszínhab felét. Következik a második lap, locsolás, meggykrém, hab, majd a felső lapot is ráteszem, locsolom. Lefóliázom, megy a hűtőbe legalább egy-két órára.
Díszítéshez a tejszínt habbá verem, ugyanúgy mint a krémhez, ( zselatin, vagy habfix bele) habzsákba szedek kb. 16 teáskanálnyi habot, a többivel bevonom a torta tetejét és oldalát.
Az étcsokoládéból egy zöldséghámozóval forgácsot készítek, ezt tapasztom a torta oldalára és hagyok belőle a tetejére is.
A habból rózsákat nyomok a szélére körben, mindegyikre egy meggyszemet teszek, a közepét pedig beszórom a maradék csokival. Lefedem és mehet vissza a hűtőbe. Lehet előre dekorálni, nem folyik el, nem lesz csúnya.
gyönyörű!!! köazi a részletes leírást. és boldog szülinapot:)
VálaszTörlésHát, ez milyen szép lett! Gratulálok, mint mindig nagyon ügyes vagy!:)
VálaszTörlésNagyon szép lett a tortád! Boldog születésnapot!
VálaszTörlésCsincsilla köszönöm! Leírni hosszabb volt, mint elkészíteni:)
VálaszTörlésSzepy köszönöm!
Lúdanyó köszönöm!
VálaszTörlésIsten eltessen es legy boldog meg nagyon sokaig csaladod koreben!A tortad (mint mindig) cukraszati mestermu lett.
VálaszTörlésGyönyörű... Tátom a számat!
VálaszTörlésIsten éltessen!
Csodálatossss!
VálaszTörlésBoldog Szülinapot kívánok!! :-))
VálaszTörlésGyonyoruseges! Boldog Szuletesnapot!
VálaszTörlésIsten éltessen sokáig! Gyönyörű a tortád! :) Nekem is a kedvencem! :)
VálaszTörlésIsten éltessen sokáig!
VálaszTörlésGyönyörűséges!
Nagyon köszönöm mindenkinek!
VálaszTörlésNagyon jókor jött ez a szépség,éppen aktuális lesz a családban.Kedvence a szülinapos unokaöcsikémnek.Ilyet fog kapni.Gyönyörűűű!!
VálaszTörlésNagyon sok boldogságot kívánok szeretettel!
Hűha! Ha Neked ez csak egyszerű, akkor milyen lehet a bonyolult???? Nekem már ez is az! De ettől még csodaszép! És persze nagyon boldog szülinapot! A jó Istenke éltessen nagyon sokáig!
VálaszTörlésNagyon sok boldog születésnapot ! Húúú hát nekem is igen bonyolult már ez a torta, de ez csodálatos. Ügyes vagy !
VálaszTörlésNagyon boldog szülinapot neked!
VálaszTörlésÉs eggyetértek az előttem szólókkal, mestermű. Tipikusan Mohás alkotás!
Boldog szülinapot! Látom, te a koncentrikus körös töltelékre voksoltál, így talán még dekoratívabb. Ennyi holland kakaóval közel koromfekete lesz, szerintem nem érdemes tovább "keseríteni" a tésztát. Egyébként van egy másik kedvenc tortalapom, egy diós-kakaós, az is fent van vhol a blogon.
VálaszTörlésSzivből gratulálok és nagyon sok boldog születésnapot kivánok. S ez a tortád is, -mint megannyi alkotásod- gyönyörü.
VálaszTörlésBrigi köszi, jó dolga lesz az unokaöcsinek:)
VálaszTörlésNelly tényleg egyszerű, csak azért írtam ilyen részletesen,hogy bárkinek legyen mersze hozzákezdeni.
Julika köszönöm!
Kiskukta köszönöm,és igyekeztem:)
t3v köszönöm, megnézem a másik lapodat is!
Viki aranyos vagy, nagyon köszönöm!
Sok boldog szülinapot kívánok én is!
VálaszTörlésCsodás a torta ;-)
Lekvároskukta köszönöm!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm! A mai napig a legkedveltebb tortám :)
VálaszTörlésMelinda szívesen, nálam is kedvenc!
VálaszTörlésTanácsot szeretnék kérni:
VálaszTörlés1. Ha nádcukor helyett barna cukrot teszek a tésztához, akkor változtassak az arányokon?
2. Felezzem vagy harmadoljam a mennyiséget, ha a kisebb (kb. 16 cm) tortaformában csinálom?
Málna a barnacukor ugyanolyan jó lesz. Én felezném a hozzávalókat,bár még sosem sütöttem ilyen kicsi tortát.
VálaszTörlésMég én sem :D
VálaszTörlésMálna majd írd meg,hogy sikerült!
VálaszTörlésMajd megírom, h milyen lett, de nem húsvétra sütöm, hanem a papám április végi szülinapjára néztem ki.
VálaszTörlésKellemes húsvétot!
Szia!
VálaszTörlésMost akadtam a blogodra, és ezt a receptet kölcsön is vettem, ha nem baj :)
Persze közel sem ilyen szép, de nagyon örült neki az ünnepelt! :)
Kedves Gelvia örülök,hogy vitted és jól sikerült!
VálaszTörlésAz ünnepeltnek sok boldogságot kívánok!
Szia!azt szeretném kérdezni hogy hol lehet venni vaniliakivonatot?
VálaszTörlésKedves Névtelen! Én nem veszem, itthon készül:
VálaszTörlésEgy fél literes vodkásüvegbe beleteszek 4-6 szál vaníliarudat kettéhasítva, ez 2 hét állásidő után már teljesen jó, használható. Minél tovább áll, annál jobb lesz.
Szia Moha!
VálaszTörlésA hétvégén én is szeretném megsütni ezt a tortát(kicsit félek is ugyan sikerülni fog-e).
A tortalapokat miért kell meglocsolni?
Remélem jól értelmeztem,hogy elég csak a meggy levével?
Üdv.:Jutka
Jutka azért locsoltam, hogy szaftosabb legyen, ne legyen száraz a végeredmény. Elég a meggylé, illetve mehet bele alkohol, ha nem eszik belőle gyerek.
VálaszTörlésBiztosan sikerülni fog, remélem ízlik is!
Kedves Moha,
VálaszTörlésMár régota gondolkodom ezen a tortán és ma meg is sütöttem. Isteni és gyönyörű lett. Édesanyám a hétvégére tervezi. A rákoczi turosat is megcsináltam, sikerélmény ismét.
Szerencsére van nálunk Magyar Pékség, ahol mindent belehet szerezni (London).
Nagyon köszönöm
Kedves Timi! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett a torta , meg a túrós is! Így legalább odacsempészed az asztalra a magyar ízeket is:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésMegsütöttem ezt a finom tortát.
Bár nem lett olyan gyönyörűséges,mint a Tiéd,de azért nagyon jól sikerült.
Szavakkal nem lehet leírni mennyire finom,ezt kóstolni és érezni kell!
Legalábbis nálunk nagy sikert aratott!
Ezer hála és köszönet érte!
Üdvözlettel:Mártus
Kedves Mártus, nagyon köszönöm a visszajelzést, örülök, hogy sikert aratott nálatok is a torta!
VálaszTörlésKedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki
VálaszTörlésKedves Moha :) azt szeretném kérdezni, hogy nem kell a tésztába sütőpor, vagy azt helyettesíti a keményítő? Köszi a választ! Niki
VálaszTörlésKedves Nikoleta, nem kell bele sütőpor, és a keményítő sem azt helyettesíti. Piskótáknál a liszt egy részét lehet helyettesíteni keményítővel.
VálaszTörlésSzia! Azt hiszem, ez volt az első torta, amit a blogodról készítettem, és azóta már legalább tizedszer sütöttem a Feketeerdő-tortádat. A férjem csak ezt hajlandó szülinapi tortájának elfogadni. :) Egy megjegyzést tennék csak: a bevonáshoz, ill. a habrózsákhoz használt tejszínhabot felhasználás előtt egy kicsit érdemes a hűtőben dermeszteni, és akkor sokkal szebben lehet vele dolgozni- legalábbis az én csekélyke kézügyességemhez ez a kitétel szükségeltetik.
VálaszTörlésMásik dolog: amióta rátaláltam a blogodra, első körben itt keresgélek, ha tortareceptre van szükségem, és általában itt szoktam megtalálni a befutót. (A csokitorta rumos meggyel és a baracktorta a kekszes alappal a fentivel együtt nálunk a tortaszentháromság. :) )
Szia Orsi, örülök a visszajelzésnek, hogy ennyi torta ízlik a családnak és sikert arattál velük!
VálaszTörlésA tejszínhez próbáld ki a Dr. Oetker Zselatin fixet, ha azzal vered habbá, rögtön gyönyörűen lehet vele a habzsákból díszíteni. Ez egy melegítés nélkül használható zselatin, közvetlenül a habbá verésnél kell beleszórni a tejszínbe.
Szia! Tejmentesen és tojásmentesen hogyan tudnám a krémet megcsinálni? Melyik növényi tejszín marad tartósan kemény?
VálaszTörlésAz Aldis kókusztej kemény marad tapasztalat szerint, de a kókusz íze talán ehhez a tortához nem passzolna... Vagy igen? 😁
Szia Eliza, a krémben nincs tojás, állati tejszín helyett én nem használnám a kókusztejszínt ebben az esetben, nagyon elviszi az ízét.
VálaszTörlésIlyenkor a Meggle Creme Patisserie Decor 1 literes növényi habalapot javaslom, ez cukrozott, tehát nem kell édesíteni! Tejmentes, kemény hab lesz belőle, nem kell zselatint vagy habfixálót sem használnod hozzá!
http://www.meggle.hu/site/product?id=68
Szia, köszönöm a választ, nagyon jól sikerült. ☺️
VálaszTörlésNagyon szívesen, örülök a sikernek, és köszönöm a visszajelzést:)
VálaszTörlésKedves Moha! Vajon a Hulala tejszín is használható habfixáló nélkül? Légkeverésen kevesebb, mint 180 fokon kell sütni? :)
VálaszTörlésKedves Suny! Nem szoktam Hulalát használni, az nem tejszín.(ha nincs tejérzékenység, akkor nem rontanám el vele a tortát)
VálaszTörlésValószínűleg használható habfix nélkül, a növényi habok stabilak anélkül is.
Légkeverésen 160 fokon sütném, általános szabályként 20 fokkal kevesebb is elég légkeveréses üzemmódban.