Ezt a Nagyikám minden ősszel megsütötte, a család már alig várta, hogy az otelló szőlő megjelenjen a piacon.
Réteslapot a Lidl-ben vettem hozzá, csak ajánlani tudom, friss volt, tökéletesen szétváltak a lapok, jó volt vele dolgozni. (és bónuszként még magyar termék is)
A tölteléket elszámoltam, 3 rúdra lett elég a mákos, így készült 1 rúd almás is, mivel el akartam használni az összes lapot.
Hozzávalók:
2 csomag 6 lapos réteslap
5 tojás fehérje
15 dkg cukor
20 dkg darált mák
kb. 1,5 kg otelló szőlő
kenéshez olaj (nekem most szőlőmagolaj)
Egy rúdhoz 3 lapot használok.
A fehérjéket kemény habbá verem a robottal, hozzáadom a cukrot is, tovább verem vele, majd kézi habverővel beleforgatom a mákot.
Egy nedves konyharuhát kiterítek az asztalon, erre jön az első lap, ecsettel itt-ott vékonyan megkenem a szőlőmagolajjal. Ráterítem a második lapot, kenés, majd a harmadik lap, kenés.
Ennek felém eső végére ráhalmozom egy csíkban a mákos hab 1/3-át, rászórom a megmosott, leszemezett szőlő 1/3 -át.
A konyharuha segítségével feltekerem és a sütőpapíros tepsibe teszem. A többi rudat ugyanígy elkészítem, nekem a negyedikbe most reszelt alma került, némi kekszmorzsával.
Az összes rúd tetejét lekenem az olajjal és forró sütőben (200 fok) kb. 15-20 perc alatt megsütöm. Még forrón egy fűrészes késsel felvágom.
A szőlőmagolaj nagyon jó volt hozzá, nem kentem sokat, finom ropogós lett a lap ,de nem érződött az olaj íze és nem lett túl "zsíros" tőle.
A fehérjehabos töltelék előnye, hogy még a sütés után 2 órával is ropogós volt a rétes, nem ázott el, ugyanígy lehet diós, mandulás töltést is készíteni.
Ha valakinek sok ideje és faxnis családtagjai vannak, kimagozhatja a szőlőt, én erre nem vagyok hajlandó:)
8 megjegyzés:
Sose hallottam még ilyen kombinációt. Az is érdekes, hogy tojásfehérjét használ a töltelékhez. Nagyon finom lehet :)
Nem vagyok egy nagy mákos, de ez nagyon finom lehet :)
Lúdanyó tegyél egy próbát, nagyon finom,laza lesz a töltelék így, szoktam pitét is sütni ilyen módon. A feketeszőlő meg pikánssá teszi, persze lehet meggyel is:)
Lekvároskukta finom bizony, próbáld ki!
Jaj kerem, ez igazi orgia!Imadom a makot, ez olyan tomor gyonyornek nez ki,szerintem hamarosan kiprobalom!
Jaj,már megint mit sütöttél kedveském??!!!!Imádom a szőlőt és a mákot is! De szép lett!!!
Ma megcsinálom, de birsalmával, mert abból van sok, de már teszeteltem jól megy a birsalma és a mák, de dióval is finom, úgy hogy lehet felesbe készítem.
Nagyon jól néz ki a tiéd!
Fantasztikusan jól néz ki!
Nelly köszönöm!
Kiskukta a birsalma szerintem mindenhez megy, én nagyon szeretem,kivéve a birsalmasajtot.
Gasztroboszi köszönöm!
Megjegyzés küldése