Hideg van, ilyenkor jól esik már egy tányér tartalmas, forró leves. Fűszeres Eszternél olvastam a receptjét, gyakran készül, bár némi változtatással, de ezt legalább mindenki szereti így.
Kicsi lányom kérdezte mikor először főztem, hogy milyen leves ez? Mondom ír gombócleves, erre ő: ja, irgum-burgum leves! (ennek legalább van valami értelme:))
Hozzávalók:
50 dkg hús (csirkecomb filé / pulykacomb filé / disznóhús)
1 nagy fej hagyma felkockázva
5 dkg vaj
30-40 dkg brokkoli
1 tk.pirospaprika
só, bors, szerecsendió
4 db. babérlevél
3 dl tejszín
1 citrom leve
3 ek. ír whiskey ( ha nincs, nem dráma,nevezzük csak gombóclevesnek)
aprított petrezselyemzöld
a gombócokhoz:
30 dkg főtt, áttört krumpli
1 tojás
10 dkg liszt
só,bors
A hagymát a vajon megdinsztelem, rádobom a kockára vágott húst. Zsírjára sütöm, majd hozzáadom a fűszereket és felöntöm 3 liter vízzel. Lassú tűzön főzöm, míg a hús megpuhul, kb. 1 óráig.
Ezalatt elkészítem a gombócokat, a hozzávalókat összegyúrom és diónyi gömbökké formázom.
Amikor a hús puha lesz, beledobom a levesbe őket és mehet a brokkoli is utána. Ha a gombócok feljönnek a tetejére, beleöntöm a tejszínt, hozzákeverem a whiskey-t és beleteszem a petrezselyemzöldet is.
Elzárom a lángot alatta, kész is. Utána bőven elég valami süti másodiknak.
5 megjegyzés:
Ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni! Jó az irgum-burgum elnevezés :)
Most épp diétán vagyok, ezért aztán nyelek, csak nyelek.De ki fogom próbálni! Nagyon jól néz ki! Ügyike vagy, mint mindig!
Jól néz ki! :) Küldtem neked egy kérdést! :)
Szia Moha!
Én is küldtem neked egy kérdést.:)
Lúdanyó éredemes!
Nelly azért ez nem hízlaló,ha nem eszel kenyeret hozzá!
Limara, Vali nézem mindjárt!
Megjegyzés küldése