Oldalak

2009. október 16., péntek

Ír gombócleves


Hideg van, ilyenkor jól esik már egy tányér tartalmas, forró leves. Fűszeres Eszternél olvastam a receptjét, gyakran készül, bár némi változtatással, de ezt legalább mindenki szereti így.

Kicsi lányom kérdezte mikor először főztem, hogy milyen leves ez? Mondom ír gombócleves, erre ő: ja, irgum-burgum leves! (ennek legalább van valami értelme:))

Hozzávalók:

50 dkg hús (csirkecomb filé / pulykacomb filé / disznóhús)

1 nagy fej hagyma felkockázva

5 dkg vaj

30-40 dkg brokkoli

1 tk.pirospaprika

só, bors, szerecsendió

4 db. babérlevél

3 dl tejszín

1 citrom leve

3 ek. ír whiskey ( ha nincs, nem dráma,nevezzük csak gombóclevesnek)

aprított petrezselyemzöld

a gombócokhoz:

30 dkg főtt, áttört krumpli

1 tojás

10 dkg liszt

só,bors


A hagymát a vajon megdinsztelem, rádobom a kockára vágott húst. Zsírjára sütöm, majd hozzáadom a fűszereket és felöntöm 3 liter vízzel. Lassú tűzön főzöm, míg a hús megpuhul, kb. 1 óráig.

Ezalatt elkészítem a gombócokat, a hozzávalókat összegyúrom és diónyi gömbökké formázom.

Amikor a hús puha lesz, beledobom a levesbe őket és mehet a brokkoli is utána. Ha a gombócok feljönnek a tetejére, beleöntöm a tejszínt, hozzákeverem a whiskey-t és beleteszem a petrezselyemzöldet is.

Elzárom a lángot alatta, kész is. Utána bőven elég valami süti másodiknak.




5 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, ki fogom próbálni! Jó az irgum-burgum elnevezés :)

    VálaszTörlés
  2. Most épp diétán vagyok, ezért aztán nyelek, csak nyelek.De ki fogom próbálni! Nagyon jól néz ki! Ügyike vagy, mint mindig!

    VálaszTörlés
  3. Jól néz ki! :) Küldtem neked egy kérdést! :)

    VálaszTörlés
  4. Szia Moha!
    Én is küldtem neked egy kérdést.:)

    VálaszTörlés
  5. Lúdanyó éredemes!

    Nelly azért ez nem hízlaló,ha nem eszel kenyeret hozzá!

    Limara, Vali nézem mindjárt!

    VálaszTörlés