Oldalak

2009. október 26., hétfő

Mazsolás zsemle



Ez a péksüti főleg a férjem kedvéért készült, ő nagyon szereti a mazsolás dolgokat, és megértően elfogadja, hogy a gyerekek miatt szinte semmibe nem kerül mazsola. Ők is szeretik a mazsolát, de csak magában, nem sütiben.

Kiindulás a bukta tésztája volt, picit kevesebb tejjel, hogy formázható legyen.

Mazsolának ajánlom a Lidl-ben kaphatót, nem kénezett, nagyon finom, jó minőségű! (Sirius a neve)

Hozzávalók:

25 dkg rétesliszt

25 dkg finomliszt

3 csipet só

7 dkg cukor

300- 320 ml tej

3 dkg friss élesztő  ( kell ennyi, mert a mazsola nehezebbé teszi a tésztát)

1 dl olaj / 7 dkg olvasztott vaj

1 tojás

25 dkg mazsola

kenéshez 1 tojás sárgája


A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, kiborítom a lisztezett deszkára és kézzel belegyúrom a megmosott, leszárított mazsolát. Hagyom duplára kelni(kb. 1 óra), majd  12 részre osztom és zsemléket formázok belőlük.

Sütőpapíros tepsin kelesztem megint duplájára ( ez is volt 1 óra) lekenem tojássárgával és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 25 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm ki.

Finom magában is, de egy kis vajjal, lekvárral mennyei!



5 megjegyzés:

  1. A kívánatos zsemléket látva, úgy gondolom jó az ízlése Moha Úrnak is!!

    VálaszTörlés
  2. Én nem szeretem a mazsolát, meghagyom Moha úrnak!:))))

    VálaszTörlés
  3. Naqyon jól néz ki. Mentem már is.:))

    VálaszTörlés
  4. Erika igen, de ő szegény az elnyomott kisebbség:)

    Móni ez a tészta nagyon jó alap, már kattog az agyam, mi mindent lehet még belőle sütni.

    VálaszTörlés
  5. Szepy mazsola nélkül is jó kis foszlós édes zsemle lesz belőle!

    VálaszTörlés