Ez a péksüti főleg a férjem kedvéért készült, ő nagyon szereti a mazsolás dolgokat, és megértően elfogadja, hogy a gyerekek miatt szinte semmibe nem kerül mazsola. Ők is szeretik a mazsolát, de csak magában, nem sütiben.
Kiindulás a bukta tésztája volt, picit kevesebb tejjel, hogy formázható legyen.
Mazsolának ajánlom a Lidl-ben kaphatót, nem kénezett, nagyon finom, jó minőségű! (Sirius a neve)
Hozzávalók:
25 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
3 csipet só
7 dkg cukor
300- 320 ml tej
3 dkg friss élesztő ( kell ennyi, mert a mazsola nehezebbé teszi a tésztát)
1 dl olaj / 7 dkg olvasztott vaj
1 tojás
25 dkg mazsola
kenéshez 1 tojás sárgája
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok, kiborítom a lisztezett deszkára és kézzel belegyúrom a megmosott, leszárított mazsolát. Hagyom duplára kelni(kb. 1 óra), majd 12 részre osztom és zsemléket formázok belőlük.
Sütőpapíros tepsin kelesztem megint duplájára ( ez is volt 1 óra) lekenem tojássárgával és az előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 - 25 perc alatt megsütöm. Rácson hűtöm ki.
Finom magában is, de egy kis vajjal, lekvárral mennyei!
A kívánatos zsemléket látva, úgy gondolom jó az ízlése Moha Úrnak is!!
VálaszTörlésÉn nem szeretem a mazsolát, meghagyom Moha úrnak!:))))
VálaszTörlésNaqyon jól néz ki. Mentem már is.:))
VálaszTörlésErika igen, de ő szegény az elnyomott kisebbség:)
VálaszTörlésMóni ez a tészta nagyon jó alap, már kattog az agyam, mi mindent lehet még belőle sütni.
Szepy mazsola nélkül is jó kis foszlós édes zsemle lesz belőle!
VálaszTörlés