2009. október 14., szerda

Meggyes kalács


Ez a fiam kérésére készült, de mindenki nagyon szereti. Bármilyen más gyümölccsel is finom, akár aszalt változattal is.

Hozzávalók:

a szokásos tojásmentes kalácstésztám

2 üveg meggybefőtt, vagy fagyasztott meggy kb. 60 dkg

40 gr étkezési keményítő

cukor ízlés szerint

fahéj, reszelt citromhéj


Amíg kel a tészta elkészítem a tölteléket. A meggy levét lemérem, 4 dl kell, ha nincs ennyi, kiegészítem egy kis vízzel. Elkeverem benne a keményítőt, cukrot, fahéjat, citromhéjat és kis lángon besűrítem. Ha kész hozzáadom a meggyet is, hűlni hagyom.

A tésztát két részre osztom, téglalappá nyújtom. Közepére teszem egy csíkban a meggy felét, a két  szélét kissé rézsútosan bevágom csíkokra és felváltva két oldalról keresztezve a töltelékre hajtom. A két végén behajtom a tésztát, hogy ne jöjjön ki a töltelék sütésnél.

Ugyanezt elvégzem a másik tésztával is. Sütőpapíros tepsire teszem őket egymástól kicsit távolabb és hagyom kelni még fél órát.

Lekenem tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb.30-35 perc alatt megsütöm.

Rácson hagyom kihűlni.

15 megjegyzés:

Mónika írta...

A meggyes jöhet bármilyen formában. Gusztusos!:))

egycsipet írta...

Elképesztően jól néz ki! :)

szepyke írta...

Hu, de még milyen jól néz ki!:)

Süti Bazár írta...

Nagyon gyönyörű!! Nálunk is ízlene! Nagyon gusztusos! :-))

Piszke írta...

Akkor ez olyan hajtogatás, mint a kígyórétesnél, jól értem? Nagyon harapnivalóan néz ki!

Thrini írta...

Nagyon mutatós a kalácsod, biztosan isteni íze van. :))

Moha írta...

Móni nálunk is:)

Egycsipet, Szepy, Yasmine köszönöm!

Piszke igen, úgy kell hajtogatni.

Trinity köszönöm!

Andi/cuki írta...

Szép lett nagyon!:-)) A pitémben hasonló a töltelék,csak ott vanilipudinggal sűrítem, ki kell,hogy próbáljam!

erős ildikó írta...

De csodaszép lett! S mennyire hiányzik már most a meggy íze, pedig nem oly régen volt a szezonja...

Moha írta...

Andi tulajdonképpen a puding is keményítő,némi aromával és színezékkel,ezt spórolod meg,ha csak keményítőt használsz.

Napmátka ne is mondd,az Anyukám már nem engedi,hogy a fagyasztott meggyet dézsmáljuk,azt mondja így nem tart ki tavaszig.

Gasztroboszi írta...

Nagyon gyönyörű, csalogató!! :)

Moha írta...

Boszi köszönöm!

Unknown írta...

Szia .Ennek is 50 dkg lisztből van a tésztája ?

Moha írta...

Igen, ez szerepel a hozzávalók közt is. A tésztát két részre osztom, így lesz belőle két kalács.

Unknown írta...

Köszönöm szépen.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...