Oldalak

2009. november 18., szerda

Mákos marcipános kalács


Ennek a kalácsnak a tésztája a tejszínes kalácstészta, töltelékként került bele mák és marcipán.

A marcipán nem látszik, viszont krémessé teszi a mákos részt és isteni íze lesz tőle.

Hozzávalók a töltelékhez:

20 dkg darált mák

4-5 ek.cukor

kb.fél dl tej

1 tk. vaníliakivonat

1 citrom reszelt héja

5 dkg vaj

20 dkg marcipán reszelve


A mákot a hozzávalókkal ( a marcipánt kivéve)  kis lángon összefőzöm, annyi tej kell bele, hogy sűrűn kenhető legyen. Hagyom kihűlni.

A marcipánt egy nagylyukú reszelőn lereszelem, ha hűtőben volt előtte, akkor ez könnyebb.

A megkelt tésztát kétfelé veszem, egyenként téglalapra nyújtom, megkenem a mák felével, rászórom a marcipán felét és feltekerem. Így teszek a másik tésztával is.

A két hengert a sütőpapírral bélelt nagy dobozformába teszem egymás mellé hosszában. (majdnem teljesen széthúzva ez olyan 36 cm hosszúságot jelent, ha valakinek csak kis dobozformái vannak, akkor 1 hengert tegyen bele egybe)

Hagyom kelni még 40 percet, lekenem egy tojássárgával és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt megsütöm.

Az egész kalács nem lett túl szép így, lehetne inkább 3 felé venni és 3-as fonatot készíteni a töltés után. 

7 megjegyzés:

  1. Hu, én vagyok az első!
    Az egészet kérem csomagolni, elvinném...

    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  2. Hééé hahóóó Szepy!!! Velünk mi lesz??? :DDD
    Én is kérek szépen, gyönyörűséges!! :))

    VálaszTörlés
  3. Szepy, megmondalak!

    Egy szeletet én is kérek szépen! Mákot is, marcipánt is egyaránt imáááááádom!

    VálaszTörlés
  4. Én is itt vagyok! :) Mindent ami marcipános és mákos... ha maradt még egy kis csücsök... :)
    Off: gyönyörű lett a mézes adventi koszorúd! Szinte megszólal.... :))

    VálaszTörlés
  5. Nincs!
    Én voltam itt legkorábban, enyém minden.
    Uff!
    :)

    VálaszTörlés
  6. Akkor majd sütök magamnak... ;o)

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm szépen mindenkinek, de inkább finom lett, mint szép...

    VálaszTörlés