Unokahúgomék jöttek vendégségbe, ez a kedvenc sütijük, meglepetésként elkészítettem nekik.
Régen sütöttem, így újra átnéztem sok receptet, és mindegyikből merítettem valamennyit. A krémet Lajos Maritól vettem, csak zselatin nélkül, szerintem az felesleges bele, hiszen ennek nem kell megállni a saját lábán, tálalásnál így is úgy is elég "romosan" néz ki.
Ez óriási adag, de a tejszínhab és a csokiöntet nélkül alaposan becsomagolva fagyasztható.
Hozzávalók:
a lapokat 30 X 38 cm-es tepsiben sütöm egyenként
sima lap: 3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 15 dkg finomliszt, 1 kk. sütőpor
diós lap: 3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 10 dkg finomliszt, 5 dkg darált dió, 1 kk. sütőpor
kakaós lap: 3 tojás, 15 dkg cukor, 3 ek.olaj, 3 ek. víz, 13 dkg finomliszt, 2 dkg kakaópor, 1 kk. sütőpor
A tojásokat a cukorral robotgéppel habosra keverem legalább 5 percen keresztül, beleöntöm az olajat, a vizet, és kézi habverővel óvatosan belekeverem a lisztet is. Sütőpapírral bélelt tepsibe kenem és előmelegített sütőben 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm.
szirup: 20 dkg cukor, 6 dl víz, 2 citrom és 2 narancs reszelt héja, 1,5 dl rum
A vizet a hozzávalókkal sziruppá főzöm kis lángon, 3-4 perc alatt. Kihűtöm és átszűröm, mert a héjak nem kellenek bele.
vaníliakrém: 1,25 l tej, 10 tojássárga, 5 ek. liszt, 25 dkg cukor, 4 tk. vaníliakivonat
A tojássárgákat kikeverem a cukorral és a liszttel, hozzáadom fokozatosan a tejet, vaníliát és közepes lángon kevergetve besűrítem. Hagyom kihűlni, időnként átkeverem.
összeállításhoz: 20 dkg dió pirítva és durvára darálva/ vágva, 20 dkg mazsola 1 dl rumban felfőzve és kihűtve, kevés baracklekvár, kakaópor
csokoládéöntet: 15 dkg étcsokoládé, 10 dkg cukor, 1-1,5 dl víz, 1/2 dl rum
A vizet felmelegítem a cukorral és a rummal, majd a tűzről levéve beleteszem a csokikockákat és kézi habverővel simára keverem. A víz mennyisége attól függ, ki milyen sűrű öntetet szeretne.
tálaláshoz: tejszínhab és csokoládéöntet
Nagyobb tálcára teszem a sima lapot, alaposan meglocsolom a sziruppal, megkenem a krém felével, megszórom a dió és a rumos mazsola felével. Erre jön a kakaós lap, megint szirup, krém, dió és mazsola következik.Tetejére kerül a diós lap, ezt is alaposan megöntözöm a sziruppal, vékonyan megkenem baracklekvárral, megszórom kakaóporral. Lefedem és pár órára beteszem a hűtőbe. (legjobb egy éjszakára)
Tálalásnál evőkanállal "galuskákat" kanyarítok belőle a tányérokra, tejszínhabot teszek rá és a csokoládéöntettel meglocsolom.
A szirup soknak tűnik, de kell ennyi, mert ez a süti szárazon rémes! Bőségesen kell öntözni a lapokat.
Nekem is nagy kedvencem!Sajnos csak cukraszdait ettem meg,mert olyan macerasnak tunt elkesziteni...pedig isteni finom!
VálaszTörlésA fiamnak nagy kedvence. Ha nagyon jól viselkedik akkor nekiállok én is a sütésének. Van vele dolog. Nagyon jól néz ki a sütid. Jó, hogy távol van tőlem.
VálaszTörlésJaj nekem :-)) Nagyot nyelő smiley :-)))
VálaszTörlésImádom!!!
Edó nem annyira macera, inkább csak idő. De megéri, mert a cukrászdaiban tuti rumaroma, meg diópótló,meg mindenféle egyéb van,aminek nem kéne lennie....
VálaszTörlésVali én is így voltam vele,száz éve nem csináltam, de a fiam is kérte, meg az unokahúgomék is csak egy évben kb.3 szor jönnek Németországból, hát nekiálltam.
Viki küldöm fénypost:))
Nagyon fullos a recepted,én "csak" vaníliapudinggal készítem a vaníliakrémet.
VálaszTörlésSzerintem is kell a szírup. Sima piskótához is szoktam használni én is.
Gratulálok,isteni lehetett! Nekünk is küldhetnél!:-))
Andi tudod, mint dédanyám békebeli receptjei,amik úgy kezdődnek: Végy 12 tojást...
VálaszTörlésViccen kívül,szerintem, ha már ennyit dolgozom vele, akkor legyen igazi, amúgy már sajna elfogyott,de legközelebb küldöm:)
Elcsuklott a hangom, amikor ezt megláttam....
VálaszTörlésMoha, ugye a család már kezdeményezte, hogy utcát nevezzenek el rólad?:)
Szepy jót nevettem megint, de szerintem ebből ők nem látnának semmi előnyt, ettől nem lenne több sütijük:)
VálaszTörlés