2009. december 30., szerda

Sacher torta


Anna barátnőm másik kedvence a máktorta mellett, ezért megsütöttem neki. Sok recept átolvasása után Mammáé lett a befutó, nem bántam meg, tökéletes! Köszönet érte!
Hozzávalók: 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
150 gr jó minőségű étcsokoládé (legalább 60 %-os)
125 gr vaj
6 tojássárga
6 tojásfehérje
125 gr cukor
lisztes keverék: 50 gr búzaliszt, 50 gr étkezési keményítő, 50 gr őrölt mandula
1 tk. sütőpor
csipet só
1 ek. vaníliakivonat
rétegzéshez:
400 gr baracklekvár
1 ek. rum
csokoládémázhoz: (eredetileg)
4 ek.forró víz
120 gr étcsokoládé
120-150 gr porcukor
1 ek. vaj
Ez nálam így alakult: 200 gr étcsokoládé, 7 dkg vaj, pár csepp étolaj


A vajat felmelegítem egy kis lábosban, a tűzről levéve beleteszem az apróra tördelt csokoládét és kézi habverővel keverve felolvasztom benne.
A tojásfehérjéket habbá verem egy csipet sóval.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sütőporos lisztes keveréket, a vaníliát és az olvadt vajas csokoládét. Kézi habverővel óvatosan belevegyítem a tojáshabot is.
Kikent, morzsázott 26 cm-es tortaformába töltöm.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-50 perc alatt megsütöm. A kikapcsolt sütőben hagyom még 15 percig (ajtónyitás nélkül), majd kiveszem és a formában hagyom kihűlni.
A lekvárt botmixerrel pürésítem és belekeverem a rumot. A tortalapot megfordítom, így a tükörsima alja lesz a teteje, és félbevágom. A lekvár felével megkenem, visszateszem a felső lapot, azt is bekenem.  ( Én az oldalát is bekentem vékonyan és hagytam pár órát hűvös helyen szikkadni, aztán a felesleges lekvárt lesimítottam róla.)
A csokoládémázhoz a vajat kis lábosban felmelegítem, leveszem és beledobom a felaprított csokoládét, pár csepp olajat, kézi habverővel keverve felolvasztom benne.
A rácsra állított torta tetejére öntöm, elsimítom egy kenőkéssel úgy, hogy az oldalán is lecsurogjon és bevonja azt. (Ez most nekem nem lett szép, mert sokat vakolgattam az oldalát, közben megszilárdult a csoki.)
Ez a csokoládémennyiség több, mint amennyi kell, de a lecsurgó maradékot összeszedem és elteszem máskorra.
Hűvös helyen hagyom megszilárdulni a bevonatot pár óra alatt.
A felirathoz pár kocka csokoládét megolvasztok, belekanalazom egy zacskóba, pici lyukat vágok rajta és írok vele a már szilárd bevonatra.

2009. december 29., kedd

Diós linzer


Ezt a receptet E.Margit oldalán tanultam, azóta állandó szereplő nálunk, főként karácsony táján.
Josef Zauner Bad Ischl-beli cukrászmestertől származik.
Nem az a porzósan száraz linzerféle, másnapra a tölteléktől finoman megpuhul.

Hozzávalók:
80 dkg liszt
30 dkg porcukor
20 dkg darált dió
60 dkg  vaj
1 tojássárga
2 ek.hideg víz
1 kk.fahéj
reszelt citromhéj
1 tk.vaníliakivonat
töltelék: baracklekvár, lemon curd

A lisztet és a vajat késes robotban összemorzsásítom és egy tálba öntöm. A többi hozzávalót is beleteszem, a tojássárgát elkeverve a vízzel a közepébe öntöm és összegyúrom.
Folpackban a hűtőbe kerül legalább 2 órára, de lehet egész éjszaka is.
Másnap 3-4 mm vékonyra nyújtom lisztezett deszkán, kiszúrom a formákat belőle. Sütőpapíros tepsin előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütöm.
Ha kihűlt, kettesével valamilyen pikáns lekvárral összeragasztom és jól záródó dobozba teszem másnapig.
A sima korongokat lemon curddel ragasztom össze, nagyon jól megy a citrom íze a diós tésztához.
Lemon curd:
2 egész tojás, 2 tojássárgája, 2 vegyszermentes citrom reszelt héja, 2 dl citromlé, 15 dkg cukor, 8 dkg vaj

Kis lábosban kézi habverővel összekeverjük a hozzávalókat a vaj kivételével, és takarék lángon besűrítjük. A tűzről levéve belekeverjük a vajat és hűlni hagyjuk. Ha nem szeretjük benne a citromhéjat, akkor még melegen szitán áttörjük a krémet. Üvegbe töltve hűtőben tároljuk.


2009. december 27., vasárnap

Mákos sós rudak



Hozzávalók:

25 dkg vaj

40 dkg liszt (felesben finom és rétes)

10 dkg reszelt sajt

5 dkg mák egészben

fél csomag sütőpor

1-2 ek. tejföl

1 tk.só

csipet frissen őrölt bors

tetejére 1 tojás, magvak


A hozzávalókat összegyúrom, lisztezett deszkán 1/2 cm vastagra nyújtom, lekenem a felvert tojással, megszórom szezámmaggal és csíkokra vágom.

Sütőpapíros tepsin előmelegített sütőben 200 fokon kb. 10-15 perc alatt megsütöm. 

Ropogós, finom!


 

2009. december 26., szombat

Mandulás csokoládétorta


Ez a torta a mi családunkban a hagyományos karácsonyi torta, receptje a Nagyikámtól van, én csak a nutellát csempésztem bele. Liszt nélküli lapok, nagyon csokis krém, szóval nem egy könnyű darab, de mennyei finom!

Hozzávalók:

tésztához:

10 tojás fehérje

30 dkg finom kristálycukor

40 dkg darált mandula (lehet a vékony barna héjával együtt)

krémhez:

10 tojás sárgája

8-10 ek. cukor

3 ek.liszt

3 dl tej

4-5 ek. kakaópor

20 dkg puha vaj

kb. 30 dkg nutella


Sütőpapírból 4 db 26 cm átmérőjű korongot vágok ki.

A fehérjéket kőkemény habbá verem, majd kanalanként adagolom bele a cukrot és tovább verem azzal együtt.

A darált mandulát fakanállal óvatosan forgatom bele, hogy ne törjön a hab. 

Szétosztom a 4 papírkorongra egyformán a habot és elsimítom, kb. 2 cm magas lesz. A papír alá nyúlok egy hosszú pengéjű késsel és ügyesen ráhúzom a tepsire az első korongot.

Előmelegített sütőben 180 fokon egy lap kb. 20 percig sül. Amikor kiveszem az asztalra csúsztatom és hagyom teljesen kihűlni. Egymás után kisütöm a 4 lapot.

Ha valaki tart attól, hogy a sütések alatt a többi lap összeesik, akkor két részletben készítse el, a hozzávalókat felezve. A második lap sütése alatt kell a következő 2 lap tésztáját összeállítani,így biztosan nem esik össze.

Amíg a lapok hűlnek elkészítem a krémet. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, liszttel és a tejjel, kis lángon, folyton keverve sűrűre főzöm. Amikor leveszem a tűzről hozzákeverek 5 ek. kakaóport és a nutellát, hagyom kihűlni.

A puha vajat habosra keverem a robotgéppel és kanalanként hozzáadom a kihűlt főzött krémet.

A tortalapokat óvatosan megfordítom,  lehúzom a sütőpapírt a hátukról. A krémmel betöltöm a tortát, úgy gazdálkodom vele, hogy kívülről is be tudjam vonni az egészet.

Lefedve hűtőbe teszem, legalább egy éjszaka kell neki, hogy a lapok megpuhuljanak és összeérjen a torta.

Másnap dekorálom tetszés szerint, most marcipánból kiszúrt díszek kerültek rá.



2009. december 23., szerda

Borleves


Ezzel az ünnepi levessel szeretnék mindenkinek sok szeretettel
                               békés, boldog Karácsonyt kívánni!

Hozzávalók:

7,5 dl muskotályos fehér bor

2,5 dl víz
szegfűszeg, fahéj, vanília, citromhéj, narancshéj ízlés szerint
4 tojássárga
5 ek. cukor
3,5 - 4 dl tejszín

A bort a vízzel és a fűszerekkel kis lángon felforrósítom, elzárom és fedő alatt hagyom állni.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, beleöntöm a tejszínt is. Folyamatos keverés közben apránként hozzáöntöm a forró bort, majd kis lángra visszatéve kevergetve átforrósítom a levest. Óvatosan, nehogy a tojássárga kicsapódjon benne!
Átszűröm, és máris tálalom.

Ha marad belőle, hűtőben tárolom, és másnap is folytonos keveréssel, kis lángon melegítem meg.

2009. december 21., hétfő

Tojáslikőr és limoncello


A limoncello Szepyke folytatásos likőrregénye nyomán készült, csak nálam vodkával.

A tojáslikőr viszont a Nagyikám receptje alapján, de én "hőkezelem", mert így vagyok nyugodt, hogy biztos nem fog megromlani.

Limoncello:

5 dl vodka

1 rúd fahéj

3 szegfűszeg

4 citrom

1 lime

5 dl víz

40 dkg cukor

Egy befőttesüvegben a vodkába teszem a zöldséghámozóval vékonyan lehántott héjakat és a fűszereket.  A tetőt rácsavarom és megy a hűtőbe 1-2 hétre.

Amikor késznek ítélem, a vízből és cukorból szirupot főzök és teljesen kihűtöm, egy éjszakára hűtőbe teszem.

Másnap átszűröm a vodkát és összekeverem a sziruppal. Üvegekbe töltöm és mehet a hűtőbe, vagy a mélyhűtőbe.

A pucér citrusokból  lekvár készül.

Tojáslikőr:

6 tojássárga

30 dkg porcukor

5 dl tejszín

3 dl vodka / konyak

1 rúd vanília

A tojássárgákat a porcukorral fehéredésig keverem a robotgéppel, hozzáadok 1 dl tejszínt is.

Közben a maradék 4 dl tejszínt a vaníliarúd kikapart belsejével és a félbevágott rúddal felteszem főni.

A forró tejszínt apránként hozzáöntöm folytonos keverés közben a tojássárgás masszához, majd az egészet visszatéve a tűzre, kis lángon a kézi habverővel keverve besűrítem. (sodó állaga lesz)

Ha valaki tart ettől, az gőz fölött készítse, így nem lesz rántotta belőle. 

Hideg vízben lehűtöm és hozzáadom a vodkát, ekkor kiszedem a vaníliarudat belőle. Üvegekbe töltöm és hűtőben tárolom.



2009. december 19., szombat

Répatorta


Ez a torta közkívánatra készült, a köz jelen esetben a fiam volt osztálya, akikkel osztálykarácsonyt tartanak maguknak és a volt osztálytanítójuknak.

A fiam készített egy szavazós oldalt,amin az időpontot egyeztették, erre írta oda viccből, hogy répatortára is lehet szavazni. A többiek fellelkesültek, nem volt más hátra, meg kellett sütnöm.

A recept Nigellától van, annyi a változás, hogy megemeltem 5 dkg-val a tésztában a cukrot, mert tudtam, hogy a tetejére kerülő krémsajtos mázban nálam nem lesz 25 dkg (!) porcukor,tehát lehet édesebb a tészta.

Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:

15 dkg sötét nádcukor

150 ml olaj

2 nagy tojás

10 dkg teljesőrlésű liszt

12,5 dkg finomliszt

3/4 tk. szódabikarbóna

1 tk. fahéj  (nálam mézesfűszer)

csipet só

1 narancs reszelt héja és leve

15 dkg reszelt sárgarépa

10 dkg dió durvára vágva

Mázhoz:

25 dkg házi krémsajt  / mascarpone

1 -1,5 dl tejszín habbá verve

3-4 ek. porcukor

fél citrom leve

1 narancs héja reszelve

10 gr zselatin ( dr.Oetker)


A cukrot és az olajat a robotgéppel kikeverem, egyenként hozzáadom a tojásokat is, majd a lisztet, fűszereket, végül a diót és a répát is.

Sütőpapírral alul kibélelt tortaformába öntöm és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm.

A krémsajtot a cukorral habbá vert tejszínhez adom, a citromlével és a narancshéjjal együtt. A zselatint 4 ek.vízben feloldom, felmelegítem kevergetve, majd néhány kanál krémmel elvegyítem és a többihez adom. Ezt kenem a torta tetejére, és marcipánrépákkal díszítem.

Ha nem kell szállítani a tortát elhagyható a zselatin.

2009. december 18., péntek

Kicsi mézes adventi koszorú


Most már megmutathatom ezt is, mert akinek készült megkapta, így nem rontottam el a meglepetést.

Tészta a szokásos, a formáját pedig valahol a neten nézelődve láttam meg, nagyon megtetszett a "csupaszív" koszorú.

Megtaláltam, Vimizo oldalán láttam az eredetit, egy általa összegyűjtött karácsonyi "ötletadó" fotósorozatban a 8-ik kép.

2009. december 17., csütörtök

Citrom-narancs-lime lekvár


A limoncello készítés mellékterméke lett ez a lekvár. Volt 4 pucér citrom és egy lime, ezeket a 3 napi váltott vízben ázás után kifiléztem, mellé facsartam még citrom és narancslét, kb. 9 dl lett összesen.

Belereszeltem 1-1 narancs, citrom és lime héját, tettem bele 40 dkg cukrot és egy Oetker 3:1-es dzsemfixet.

Felforrástól számítva 3 percig főztem, majd ment a kiforrázott üvegekbe. 5 percig fejen álltak, utána visszafordítva hagytam kihűlni.

Két evőkanálnyi maradt ki, így meg tudtam kóstolni, finom, kicsit fanyar lekvár lett belőle.

2009. december 16., szerda

Citromos diós sütemény


Lúdanyó juttatta eszembe ezt a süteményt, előástam az Anyukám régi receptjét, és megsütöttem.
Finom és gyorsan megvan.
Hozzávalók:
3 tojásfehérje
12 dkg porcukor
15 dkg darált dió
15 dkg liszt
1 tk.vaníliakivonat
csipet fahéj
1 citrom reszelt héja
15 dkg olvasztott vaj
5 ek.tej
1 sütőpor
mázhoz: 3 tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 citrom reszelt héja, fél citrom leve

A fehérjéket habbá verem a porcukorral, majd fakanállal belekeverem a sütőporos lisztet, diót, vajat, tejet, fűszereket. Kikent, lisztezett közepes méretű tepsiben 180 fokon kb.15 perc alatt megsütöm.
Közben elkészítem a mázat, a 3 tojássárgát habosra keverem a cukorral, citromhéjjal és lével.
A sütőből kivett forró sütemény tetejére kenem és hagyom teljesen kihűlni, utána vágom fel.

2009. december 13., vasárnap

Nálam járt az Angyalkám!


Kinga és egyik barátnője meglátogattak tegnap és megkaptam az ajándékomat, mivel Kingának nem jó a GBT új időpontja.

Nagyon örültem neki, hogy azért így is találkozhattunk személyesen. 

Kaptam kétféle likőrt dióból és meggyből, csipkebogyólekvárt, sütőtöklekvárt és egy Fehér Karácsony névre hallgató teakeveréket. Ha már igazi hó nem esik,legalább ez kéznél lesz!

Nagyon köszönöm a saját készítésű finomságokat,ahogy megkóstoljuk beszámolok róluk!

2009. december 10., csütörtök

Retrósüti Kicsi Vútól


Biztosan számos recept kering erről a sütiről is, de nekünk Kicsi Vúé ízlik.
Ha vágyunk valami csokis- édesre, és nincs sok időnk, akkor ez a megoldás. Elkészíteni kb. 15 perc, hűtésre mondjuk kell idő, de lehet a fagyasztóba téve ezt is gyorsítani.
Hozzávalók:
2 dl víz
25 dkg vaj
fél dl rum
reszelt narancshéj
20-25 dkg porcukor (nekem 5 dkg elég)
5 dkg kakaópor
25 dkg darált háztartási keksz
25 dkg apróra tört háztartási keksz

Az első 4 hozzávalót felteszem kis lángon melegedni és keverem, míg felforr. Ekkor elzárom alatta a gázt és belekeverem a többi hozzávalót.
Folpackkal bélelt őzgerincbe nyomkodom, tetejére visszahajtom a fóliát és kihűlés után a hűtőbe teszem legalább 2 órára.

2009. december 8., kedd

Mécsestartók mézeskalácsból



Ezek készültek míg a Mikulásra vártunk....  Tésztája a szokásos, ebből a papírból kivágott forma alapján készült 4 oldalfal és egy négyzet alapnak.

A sütőpapíros tepsin apró kiszúrókkal ablakokat nyitottam a mécses fényének és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöttem őket.

Amikor kihűlt, az oldalak közül kettőnek a széleiből vékonyan lehántottam egy zöldséghámozóval 2-3 mm-es szeleteket, így lesz pont négyzet alapú, mikor összeillesztem, ezek lesznek a befoglalt falak.

Írókával ragasztottam össze, majd száradás után díszítettem.

2009. december 6., vasárnap

Nálunk is járt a Mikulás....


Hajnali 8-kor a kicsilány már izgatottan szemlézte, hogy mit hozott a Mikulás. Képes volt este 11-ig fent kuvikolni és még akkor is közölte, hogy ő bizony az idén biztosan meglesi a Mikulást....

Láttam sötét jövőmet, hogy én előbb alszom el, mint ő, ezért elmentem inkább néhány tepsi mézest kisütni és az újabb adag tésztát begyúrni. Az eredményt is megmutatom majd.

2009. december 5., szombat

Könnyű citromos sütemény


Kicsi Vúnál találtam még régen a receptet, azóta családi és iskolai kedvenc lett belőle. Készült őzgerincben, dobozformában és közepes méretű tepsiben is már. Mindenhogyan nagyon finom!

Hozzávalók:

4 tojás

13 dkg kristálycukor

8 dkg olvasztott vaj

12 dkg liszt

1 cs. sütőpor  (12 gr.)

1 citrom leve és héja  ( nálam 2 citromé)

1 tk. vaníliakivonat   ( ez nincs az eredetiben, de jó bele!)

máz: 15 dkg porcukor, citromlé, reszelt citromhéj

díszítés: cukrozott citrushéj


A tojásokat szétválasztom és a fehérjéket kemény habbá verem fokozatosan a fele cukorral.

A sárgákat a cukor másik felével fehéredésig keverem, hozzáadom a citromlét, héjat, vaníliát, olvasztott vajat és a sütőporos lisztet. Végül óvatosan fakanállal beleforgatom a habot is.

A tésztát kivajazott lisztezett formába öntöm. Ez jelen esetben egy közepes méretű tepsi, előmelegített sütőben 175 fokon kb. 20-25 percig sütöm.

Amíg sül elkészítem a mázat, a porcukrot annyi citromlével keverem el, hogy sűrűn folyós legyen és belereszelem 1 citrom héját.

A sütőből kivett, még forró tésztára kenem a mázat, a felét megszórom cukrozott citromhéjjal.

Ha kihűlt, lehet kockára vágni.

2009. december 3., csütörtök

Kaptam egy díjat


Viki készítette nagy szeretettel ezt a kedvességet, de megkaptam még Kiskuktától, Edótól, Palócprovencetól is.

Nagyon köszönöm mindenkinek, hogy rám is gondolt és örömet szerzek nekik a blogommal.

Szeretném továbbadni Limarának és Margitkának, akik elindítottak a kenyérsütés rögös útján, minden kérdésemre válaszolnak, és teszik ezt szeretettel ,türelemmel sok-sok embernek!

Napmátkának, mert a jó kis receptek mellé mindig kapunk egy elgondolkodtató olvasnivalót is, hogy ne csak a testünket tápláljuk...

Mézestálka



Andi biztatására készült a  mézestál, ő ezen az oldalon látta az ötletet. Férjem és a fiam hazajött, meglátták az asztalon és kérdezték, hogy mi van, jurtát sütöttem?

Hát ennyit az alkotás öröméről:)

Tésztája a szokásos, kétféle színű mézestészta.

Egy fémtálat beborítok kívülről alufóliával, jól lesimítva a ráncokat. Egy kört szaggatok, ami illik a tál alapjára, majd elkezdem a különböző figurákat körben elrendezni. Mielőtt a fóliára teszem, vékonyan bevizezem az ujjammal a hátukat, így jobban tapadnak a helyükre.

180 fokon kb. 20 percet sütöm, hagyom teljesen kihűlni, csak akkor veszem le a tálról.

Óvatosan lehúzom belülről az alufóliát, és utána írókával díszítem.

2009. december 2., szerda

Meggyes zselés süti


Ezt a sütit itt találtam, már képen nagyon tetszett, megsütöttem. Finom is, csak legközelebb elősütöm egy picit a tésztát, mert úgy nem lesz ennyire tömör.

Hozzávalók:

tésztához:

10 dkg vaj

20 dkg liszt

8 dkg porcukor

egy csipet sütőpor

1 tojás

töltelék:

2 csomag vaníliapuding

6 dl tej

5-6 ek.cukor

4 pohár tejföl  ( nekem ez 560 gr tejfölt jelent)

1 üveg meggybefőtt

öntet a tetejére:

5 dl meggybefőttlé  (ha nincs ennyi, kiegészítem vízzel)

2 csomag Oetker piros tortazselé

(én tettem hozzá fél citrom levét is)


A lisztet elkeverem a sütőporral, cukorral, elmorzsolom a vajjal, beleütöm a tojást és összegyúrom. Hűtőbe teszem fél órára, majd kinyújtom és egy 24 X 32 cm-es tepsibe rakom.

(legközelebb elősütöm 10 percet 180 fokon, sütőpapírral és szárazbabbal a tetején)

A krémhez a pudingot megfőzöm, hozzákeverem a tejfölt és ráöntöm a tésztára. A leszűrt meggyekkel megszórom a tetejét és 175 fokon kb. 25 percig sütöm.

Hagyom hűlni kicsit, ezalatt elkészül a zselé a tetejére a zacskón lévő leírás szerint, még melegen a tésztára öntöm. Kihűlés után megy a hűtőbe egy éjszakára, másnap szépen lehet vágni.


AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...