2009. december 26., szombat

Mandulás csokoládétorta


Ez a torta a mi családunkban a hagyományos karácsonyi torta, receptje a Nagyikámtól van, én csak a nutellát csempésztem bele. Liszt nélküli lapok, nagyon csokis krém, szóval nem egy könnyű darab, de mennyei finom!

Hozzávalók:

tésztához:

10 tojás fehérje

30 dkg finom kristálycukor

40 dkg darált mandula (lehet a vékony barna héjával együtt)

krémhez:

10 tojás sárgája

8-10 ek. cukor

3 ek.liszt

3 dl tej

4-5 ek. kakaópor

20 dkg puha vaj

kb. 30 dkg nutella


Sütőpapírból 4 db 26 cm átmérőjű korongot vágok ki.

A fehérjéket kőkemény habbá verem, majd kanalanként adagolom bele a cukrot és tovább verem azzal együtt.

A darált mandulát fakanállal óvatosan forgatom bele, hogy ne törjön a hab. 

Szétosztom a 4 papírkorongra egyformán a habot és elsimítom, kb. 2 cm magas lesz. A papír alá nyúlok egy hosszú pengéjű késsel és ügyesen ráhúzom a tepsire az első korongot.

Előmelegített sütőben 180 fokon egy lap kb. 20 percig sül. Amikor kiveszem az asztalra csúsztatom és hagyom teljesen kihűlni. Egymás után kisütöm a 4 lapot.

Ha valaki tart attól, hogy a sütések alatt a többi lap összeesik, akkor két részletben készítse el, a hozzávalókat felezve. A második lap sütése alatt kell a következő 2 lap tésztáját összeállítani,így biztosan nem esik össze.

Amíg a lapok hűlnek elkészítem a krémet. A tojássárgákat habosra keverem a cukorral, liszttel és a tejjel, kis lángon, folyton keverve sűrűre főzöm. Amikor leveszem a tűzről hozzákeverek 5 ek. kakaóport és a nutellát, hagyom kihűlni.

A puha vajat habosra keverem a robotgéppel és kanalanként hozzáadom a kihűlt főzött krémet.

A tortalapokat óvatosan megfordítom,  lehúzom a sütőpapírt a hátukról. A krémmel betöltöm a tortát, úgy gazdálkodom vele, hogy kívülről is be tudjam vonni az egészet.

Lefedve hűtőbe teszem, legalább egy éjszaka kell neki, hogy a lapok megpuhuljanak és összeérjen a torta.

Másnap dekorálom tetszés szerint, most marcipánból kiszúrt díszek kerültek rá.



12 megjegyzés:

szepyke írta...

Nah, ez pont imádnivalóan jól néz ki!
Mandula, marcipán, remek darab lehet!:)

Tinkmara írta...

Nagyon finom lehetett, már a kép is olyan gyönyörű és íncsiklandozó. Ki kell próbálnom egyszer. Hamarosan.

Andi/cuki írta...

Nagggyon guszta,el is mentem:-))))

Moha írta...

Szepy nagyon finom is,nem csak jól néz ki!

Tinkmara írd meg hogy sikerül!

Andi köszi, sütésre fel!

Andi írta...

De gyönyörűűűűűű!!!!!

Moha írta...

Andi köszönöm!

Névtelen írta...

Szia,

Ha mindenből fele mennyiséget használok, akkor szerinted mekkora lesz a torta? Én úgy 18 cm-esre gondoltam, de nem vagyok benne biztos.
Köszi, Zita

Moha írta...

Zita bajban vagyok, még sosem készítettem felezve. Egyáltalán még soha nem sütöttem ilyen kicsi tortát, lévén nagy a család:)) Szóval semmi összehasonlítási alapom sincs, bocsánat, de nem mondok rá semmit, mert nem lenne helyes.

Névtelen írta...

Elkészítettem, 20 cm-es lett belőle.
Nagyon finom lett, már alig van belőle, nem tudtunk várni vele 4 óránál többet:) Köszönöm a receptet Zita

Moha írta...

Hú Zita ez gyorsan ment, nagyon szívesen! Pedig jót tesz neki egy éjszaka a hűtőben, összeérnek az ízei.

TiMi írta...

Szervusz drága Adrienn!

Először is Boldog Karácsonyt Kívánok!

Idén nekünk is ez a csodád volt a karácsonyi asztal éke. Szeretném megköszönni nagymamádnak, és természetesen a mohásításodnak ezt a remek tortát!
Egyszerűen isteni!! Nálunk étcsokoládé szivar és virág ellensúlyozta édességét.
Tökéletes! Hihetetlenül finom!
Köszönet érte!!!
Üdvözlettel
Timi

Moha írta...

Timi nagyon köszönöm, és igazán örülök, hogy nálatok is ez a torta került az ünnepi asztalra! Annak főleg, hogy ízlett is!

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...