Ez a torta közkívánatra készült, a köz jelen esetben a fiam volt osztálya, akikkel osztálykarácsonyt tartanak maguknak és a volt osztálytanítójuknak.
A fiam készített egy szavazós oldalt,amin az időpontot egyeztették, erre írta oda viccből, hogy répatortára is lehet szavazni. A többiek fellelkesültek, nem volt más hátra, meg kellett sütnöm.
A recept Nigellától van, annyi a változás, hogy megemeltem 5 dkg-val a tésztában a cukrot, mert tudtam, hogy a tetejére kerülő krémsajtos mázban nálam nem lesz 25 dkg (!) porcukor,tehát lehet édesebb a tészta.
Hozzávalók 26 cm-es tortaformához:
15 dkg sötét nádcukor
150 ml olaj
2 nagy tojás
10 dkg teljesőrlésű liszt
12,5 dkg finomliszt
3/4 tk. szódabikarbóna
1 tk. fahéj (nálam mézesfűszer)
csipet só
1 narancs reszelt héja és leve
15 dkg reszelt sárgarépa
10 dkg dió durvára vágva
Mázhoz:
25 dkg házi krémsajt / mascarpone
1 -1,5 dl tejszín habbá verve
3-4 ek. porcukor
fél citrom leve
1 narancs héja reszelve
10 gr zselatin ( dr.Oetker)
A cukrot és az olajat a robotgéppel kikeverem, egyenként hozzáadom a tojásokat is, majd a lisztet, fűszereket, végül a diót és a répát is.
Sütőpapírral alul kibélelt tortaformába öntöm és 180 fokon előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
A krémsajtot a cukorral habbá vert tejszínhez adom, a citromlével és a narancshéjjal együtt. A zselatint 4 ek.vízben feloldom, felmelegítem kevergetve, majd néhány kanál krémmel elvegyítem és a többihez adom. Ezt kenem a torta tetejére, és marcipánrépákkal díszítem.
Ha nem kell szállítani a tortát elhagyható a zselatin.
Ajjaj, lassan már nem tudom, mi is legyen az ünnepi tortánk. :)) Gyönyörű, kívánatos.
VálaszTörlésNagyon szép lett! Én is vittem nem régen a suliba egyet, az egészség napra, imádták a gyerekek! :))
VálaszTörlésTinkmara ez olyan másodtortának megfelel:)
VálaszTörlésLimara ez jó :)) egészségnap! Mondjuk a te gyerekeidnek minden nap az,mert nem esznek műkajákat, de így legalább a többiek is részesültek belőle!