2009. december 30., szerda
Sacher torta
Anna barátnőm másik kedvence a máktorta mellett, ezért megsütöttem neki. Sok recept átolvasása után Mammáé lett a befutó, nem bántam meg, tökéletes! Köszönet érte!
Hozzávalók: 26 cm átmérőjű tortaformához
a tésztához:
150 gr jó minőségű étcsokoládé (legalább 60 %-os)
125 gr vaj
6 tojássárga
6 tojásfehérje
125 gr cukor
lisztes keverék: 50 gr búzaliszt, 50 gr étkezési keményítő, 50 gr őrölt mandula
1 tk. sütőpor
csipet só
1 ek. vaníliakivonat
rétegzéshez:
400 gr baracklekvár
1 ek. rum
csokoládémázhoz: (eredetileg)
4 ek.forró víz
120 gr étcsokoládé
120-150 gr porcukor
1 ek. vaj
Ez nálam így alakult: 200 gr étcsokoládé, 7 dkg vaj, pár csepp étolaj
A vajat felmelegítem egy kis lábosban, a tűzről levéve beleteszem az apróra tördelt csokoládét és kézi habverővel keverve felolvasztom benne.
A tojásfehérjéket habbá verem egy csipet sóval.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sütőporos lisztes keveréket, a vaníliát és az olvadt vajas csokoládét. Kézi habverővel óvatosan belevegyítem a tojáshabot is.
Kikent, morzsázott 26 cm-es tortaformába töltöm.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 45-50 perc alatt megsütöm. A kikapcsolt sütőben hagyom még 15 percig (ajtónyitás nélkül), majd kiveszem és a formában hagyom kihűlni.
A lekvárt botmixerrel pürésítem és belekeverem a rumot. A tortalapot megfordítom, így a tükörsima alja lesz a teteje, és félbevágom. A lekvár felével megkenem, visszateszem a felső lapot, azt is bekenem. ( Én az oldalát is bekentem vékonyan és hagytam pár órát hűvös helyen szikkadni, aztán a felesleges lekvárt lesimítottam róla.)
A csokoládémázhoz a vajat kis lábosban felmelegítem, leveszem és beledobom a felaprított csokoládét, pár csepp olajat, kézi habverővel keverve felolvasztom benne.
A rácsra állított torta tetejére öntöm, elsimítom egy kenőkéssel úgy, hogy az oldalán is lecsurogjon és bevonja azt. (Ez most nekem nem lett szép, mert sokat vakolgattam az oldalát, közben megszilárdult a csoki.)
Ez a csokoládémennyiség több, mint amennyi kell, de a lecsurgó maradékot összeszedem és elteszem máskorra.
Hűvös helyen hagyom megszilárdulni a bevonatot pár óra alatt.
A felirathoz pár kocka csokoládét megolvasztok, belekanalazom egy zacskóba, pici lyukat vágok rajta és írok vele a már szilárd bevonatra.
Címkék:
baracklekvár,
csokoládé,
mandula,
tojás
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
38 megjegyzés:
Gyönyörű és milyen finom lehet. Én is készítettem egyszer a klasszikus Lajos Mari-féle recepttel. Nem bntam meg, felséges torta.
csodálatos lett! én is készülök régóta készíteni, de még nem mertem neki állni.
Moha ez fantasztikusan néz ki! Gratulálok hozzá!
Én is Mamma receptje alapján csinálom harmadik éve, és a gyerekeim ezt kérik szülinapi tortának is!! És minden karácsonykor is van, ezt reggeliznek az ünnepek alatt :)
Ja és nekem még soha ilyen szép nem lett a bevonat...úgyhogy menni fog a macaron is, hidd el!
Moha, én tollal is rondábban írok!
De komolyan, hát, miket tudsz te???:))))
Azt majdnem elfelejtettem, hogy:
Békés, boldog új esztendőt Neked és a szeretteidnek!:)
:)) Nahát, mekkora utat jár be ez a Sacher-torta!:) Örülök, ha Nálatok is sikere lett!
Moha, azóta én is változtattam kicsit a mázon, egy kanálka olajat teszek bele, pl. narancsosat vagy mogyorót. Rémes, de nekem nem szokott sok lenni....:)
Ez a máz pedig! Korcsolyázni lehetne rajta:)
Boldog új évet!
Hogyan lehet ilyen szabályos írott betűket írókázni? Moha, neked sose remegett meg a kezed közben?
Boldog új évet kívánok Neked és a családodnak!
Megint gyönyörűt alkottál! Ez a felirat egészen elképesztő :)
Nagyon boldog új évet kívánok nektek!
Gyönyörűsé! Igazán nagyon tehetséges vagy!
BUÉK!
Az új évben én is megpróbálom ezt a tortát!
BÚÉK!
Hű de gyönyörű!nagyon jó lett a bevonás.Én eddig még sosem csináltam Sachert,lehet ,hogy itt lenne az ideje...
BUÉK!
A tortád fantasztikus :)))
Olyan Boldog Új Évet Kívánok amilyet csak szeretnél:)) neked és szeretteidnek !!!!!!!!!!
Jövőre is jövök nézegetni , csodákat amik a kezeidből kikerülnek !!!!!!
A torta mesés, gyönyörűséges!!
Nagyon boldog Újévet Nektek!! :)
fantasztikus, gyönyörű, mammának is neked is nagy riszpekt!!
és boldog új évet Nektek!
Tinkmara köszönöm!
Nokedli hajrá, nem olyan nagy varázslat!
Mary köszönöm!
Piszke látom a gyerekeidnek is sanyarú gyermekkora van:)) lehet, hogy nekiállok a macaronnak egyszer, csak a kihívás miatt:)
Szepy köszönöm! Én lassan már mindennel tudok írni:)
Mamma ma olyanok mondták,akik ettek eredetit,hogy ez finomabb volt!!!!
Egyébként nekem a 200 gr csokival lett egy kicsit sok, de direkt ennyit készítettem,hogy kényelmesen lehessen bevonni.
Bodzazsuzsa az én kezemben ezek a betűk már úgy benne vannak,hogy álmomban is leírom őket.
Egyébként szokott néha remegni a kezem,a fáradtságtól,de olyankor abbahagyom.
Andi köszönöm!
Lúdanyó köszönöm!
Ági köszönöm!
Vesta remélem ízleni fog és köszönöm!
Orsi köszönöm! Próbáld ki,érdemes!
L.Krisztina köszönöm,várlak szeretettel jövőre is!
Yasmine köszönöm!
Doki köszönöm, Mamma nevében is!
Nagyon boldog, békés, áldott Új Esztendőt!
Nagyon boldog új esztendőt kívánok neked és szeretteidnek!
UI: csodás a torta! :))
Békés, boldog új esztendőt kívánok!
Boldog új évet kívánok! :)
Boldog új évet kívánok az egész családodnak,és Neked!
Nagyon boldog új esztendőt neked és egész családodnak!
Boldog új évet kívánok!
Boldog új évet! :)
Nagyon köszönöm a jó kívánságokat mindenkinek!
Elájultam,gyönyörűűűűűűűűűű!:-))
Boldog Új Évet kívánok Neked és szeretteidnek is!:-))
Ez is gyönyörű lett!! BUÉK!!!
Andi köszönöm!
Trinity köszönöm!
Megcsináltam a barátom szülinapjára,mert ez a kedvence, tökéletes lett, köszönöm!
Kedves Névtelen! Nagyon szívesen, örülök, hogy jól sikerült! Boldog születésnapot az ünnepeltnek utólag is!
Szia!
Nagyon szép lett a tortád!
Én hétvégére fogok sütni egyik rokonom születésnapjára, mert ez a kedvence. Tervezem fondanttal beborítani.
Neked milyen magas lett a torta? Elég egy adag tésztát elkészíteni, ha azt szeretném, hogy mutasson is valahogy?
Bogyó köszönöm! Szerintem elég ez az adag, 26-os formában készült, elég magas lett.
A fondantborítást gondold át, szerintem ehhez nem nagyon illik, itt pont a csokoládébevonat adja a torta lényegét.
Igazad van! Lehet, hogy ezt még átgondolom néhányszor az elkövetkezendő napokban.
Köszönöm a segítséget! :-)
Bogyó, nagyon szívesen!
hello!
rátaláltam a tortádra, érdeklődnék h kb hány cm magas lesz?
nagyon szeretnék magas sachert, de mindig csak 3-5 cm magas lett. ez magasabb lesz? köszi, Heni
Kedves Heni,nem emlékszem rá, hogy milyen magas volt, de szerintem próbáld meg ezt a receptet 22-24 cm átmérőjű tortaformában megsütni, akkor biztosan elég magas lesz.
Megjegyzés küldése