Nálunk így készül, a Nagyi receptje szerint, persze ez az étel is ahány ház, annyiféle.
Nagy adagot írok le, a munka vele így is ugyanannyi, viszont 2 napi ebéd megvan, vagy lehet fagyasztani belőle.
Hozzávalók:
1,5 kg marha / sertés hús
4 nagyobb sárgarépa
2 fehérrépa
1 kis zeller
2 nagy fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
bors, 2 babérlevél, 4-5 borókabogyó, fél citrom héja
1 citrom leve
1 dl fehérbor
kevés füstölt szalonna
2 ek. cukor
1 ek.mustár
2 dl tejszín
2 púpos ek.liszt
zsemlegombóchoz:
4 száraz zsemle
50 dkg liszt
2,5 dl tej
2,5 dl víz
1 tk.só
petrezselyemzöld
A tisztított zöldségeket karikára, kockára vágom, a hagymát vastagabb szeletekre, a fokhagymát csak megtisztítom. Egy nagyobb lábosba teszem, hozzáadom a babérlevelet, borókabogyót, frissen őrölt borsot, a citrom vékonyan lehántolt héját és annyi vizet, ami bőven ellepi.
Felforralom és félreteszem hűlni.
A húst felszeletelem, a kihűlt pácléhez adom a citrom levét és a hússzeleteket is. Lefedve áll egy éjszakát a hűtőben.
Másnap a hússzeleteket kiveszem, lecsöpögtetem, sózom, borsozom és egy serpenyőben átsütöm a szalonnazsíron. Visszateszem a páclébe, teszek bele egy ek. sót, hozzáöntöm a bort és puhára főzöm.
Kiszedem a húst és a babért, borókabogyókat, citromhéjat kidobom a léből. Botmixerrel pürésítem a zöldségeket benne.
A cukrot egy evőkanál vízzel karamellizálom, ráöntöm a zöldséges lét. A lisztet elkeverem a tejszínnel és a mustárral, kevés forró lével hígítom, majd az egészhez öntöm és összeforralom. Megkóstolom és ha kell, igazítok az ízén egy kis citromlével, sóval. Visszateszem bele a hússzeleteket.
A zsemlegombóchoz kockára vágom a zsemléket és pici olajon megpirítom, vágott petrezselyemzöldet teszek hozzá. A lisztből a tejjel, vízzel, sóval nokedlitésztát keverek, hozzáadom a zsemlekockákat is. Vizes kézzel gombócokat formázok és forrásban lévő vízbe teszem őket. 5-8 percig főzöm, kiszedve fedeles tálban melegen tartom, míg az összes elkészül.