Oldalak

2010. január 10., vasárnap

Fitness croissant...


...ahogyan Sajtkukac Niki képzelte.  Bár megosztotta a családot, de azt kell mondanom, hogy Niki jól képzelte! Nekem nagyon ízlik, nagylánynak mérsékelten, a kicsi nem eszi. Férfinép még nem kóstolta.

Legközelebb ki fogom próbálni sósan, sajttal a tetején, esetleg benne is. Természetesen akkor csak 1 kk.cukor és 1 púpos tk. só kell bele.

Hozzávalók:  16 kisebb croissanthoz

175 gr fehér liszt

125 gr teljeskiőrlésű búzaliszt

50 gr teljeskiőrlésű rozsliszt

50-50-50 gr lenmag, szezámmag, aprított tökmag

80 gr joghurt

1 dl tej  (nekem még kellett bele kb. 30-40 ml)

csipet só

2 ek.cukor ( én 4-et tettem)

1 tojás

2,5 dkg élesztő

rétegzéshez: 125 gr puha vaj

töltéshez: sűrű szatmári  szilvalekvár


A hozzávalókat bedagasztom, figyelem közben, lehet, hogy kell még plusz folyadék,ne legyen kőkemény a tészta!  A hűvös konyhában letakarva hagyom kelni duplájára. (1,5 óra)

A vajat 7 egyforma részre osztom, a tésztát pedig 8 részre. Minden tésztadarabot kinyújtok kb. 15 cm átmérőjű körlappá, megkenem az elsőt egy rész vajjal, rá tészta, újra vaj, míg el nem fogy.

A tetején levő tésztát már nem kenem meg. Óvatosan elkezdem nyújtani, hogy ne nyomjam ki a vajat, legalább 40 cm átmérőjű körré. 16 körcikkre vágom fel, mindegyikre teszek egy teáskanál szilvalekvárt és feltekerem kiflivé.

Két sütőpapíros tepsire teszem őket és vagy rögtön hagyom duplára kelni, vagy mennek a hűtőbe letakarva nylonnal 6-8 órára. Én most ez utóbbit választottam.

Másnap reggel kiveszem és hagyom őket szobahőmérsékleten még 1 órát kelni, megkenem kevés vízzel kevert tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon sütöm 30 percig.

Rácson hagyom hűlni. A tészta a vajas rétegzéstől finom, leveles lesz, persze nem annyira mint csak fehér lisztes rokona, de nagyon jó!


11 megjegyzés:

  1. Szia :)
    Néha eszem a Lipóti féléből (kevés benne a lekvár), de a tied szerintem százszor finomabb lehet :))))
    Szépségesek!

    VálaszTörlés
  2. Azta mindenit de guszta! Nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  3. Lekvároskukta én nem sajnáltam belőle a lekvárt, finom lett.

    Andi köszönöm, az ötlet Nikit dícséri!

    VálaszTörlés
  4. Én biztos megkóstolnám, nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  5. Jól néz ki! Ennék hozzá kolbászt, meg lilahagymát, meg esetleg vajat, és mondjuk egy kis szalonnát.:)))))

    VálaszTörlés
  6. Ezzel a recepttel én is szemezek, egyszer biztos hozzá is látok, a tied is nagyon tetszik:)

    Játékra hívlak, légyszi nézz be hozzám:
    http://katakonyha.blogspot.com/2010/01/kedvenc-filmjeim.html

    VálaszTörlés
  7. Nóra küldöm fénypost:)

    Szepy adunk a fitnessnek:)))

    Katakonyha benézek!

    VálaszTörlés