Ezt a kuglófot egy régi Príma Konyhában olvastam, az ottani receptet kissé át kellett formálni, mert rengeteg folyadékot adott meg hozzá. Limara is megsütötte, nálam kicsit mások az arányok, de a végeredmény ugyanolyan finom.
Ez várta ma reggel az ébredőket a kakaó / kávé mellé.
Hozzávalók:
60 dkg liszt
12 dkg porcukor
15 dkg olvasztott vaj
2 tojás
3 dkg élesztő
2 dl tej
1 tk. vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
2 ek.kakaópor ( a tészta felébe)
A hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, kettéveszem és a felébe beledagasztom a két kanál kakaóport 2 ek. plusz tejjel együtt.
Duplára kelesztem a két tésztát, ez kb. 1-1,5 óra a hőmérséklettől függően.
Lisztezett deszkán kinyújtom mindkét tésztát és a fehérre teszem a kakaóst. Együtt feltekerem, mint a beiglit, és a kivajazott, morzsázott kuglófsütőbe teszem.
Ismét hagyom kelni legalább 1 órát, majd előmelegített sütőben 180 fokon 50-55 perc alatt megsütöm. Ha a teteje nagyon barnulna, letakarom egy darab alufóliával.
A formában hagyom kihűlni, másnap porcukorral megszórom.
ezzel fogom avatni a kuglóf formámat :)
VálaszTörlésGyönyörűszép csíkoska! Azt hiszem, megvan a vasárnapi desszert! :-)
VálaszTörlésJajj, de gyonyoru!!!!
VálaszTörlésTaláltunk anyuval a padláson egy régi,cserép kuglófsütőt.Van vagy 50 éves. Ezzel lesz általam felavatva. Nagyon szép!:-))
VálaszTörlésMandy remélem ízlik majd!
VálaszTörlésGasztroboszi a délutáni habos kávéhoz jó lesz!
Judith köszönöm!
Andi az nagyon jó!!!
Ez már megint tökéletes..., és a Rákóczi-túrósod is teljesen levett a lábamról...
VálaszTörlésNapmátka köszönöm! A Rákóczi tényleg nagyon finom, sűrűbben fogom sütni, nem is olyan nagy munka,mint ahogyan emlékeztem rá.
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésHol szerezted be ezt a gyönyörűséges formát?
Köszi, ha publikussá tehető!
Edina ez egy SIMAX márkájú (cseh gyártmány) üveg kuglófsütő forma, jóval nagyobb, mint az átlag, a ráírás szerint 1,2 kg tészta fér bele.
VálaszTörlésSógornőmtől kaptam sok évvel ezelőtt,tudta, hogy minden vágyam egy ilyen nagy forma volt. Szerintem Vasedényben vehette.
Kedves Moha, csodálód vagyok, a mézeskalácsoknak különösen. Nehéz elképzelni, hogy sikerüljön ilyen díszítéseket készítenem valaha is, de buzgón gyakorlok. Mindenesetre ma kipróbáltuk ezt a kuglófot és fantasztikusan sikerült. Köszönjük ezt a receptet, máris beraktam a sütiskönyvünkbe. :)
VálaszTörlésZsanett
Kedves Zsanett örülök, hogy ízlett a kuglóf, a mézeseket pedig írókázd szorgosan, a sok gyakorlástól lesznek szépek!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNagyon tetszik a blogod...már többször jártam nálad...a mézeskalácsok pedig egyszerűen gyönyörűek...nagyon örülök ennek a kuglóf receptnek...még nem készítettem kuglófot csak nemrég óta sütögetek...de azt hiszem ezzel fogom felavatni a kuglófformámat én is...:):)
Kata
Kedves Kata!
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik a blog és szívesen böngészel nálam! Ez nagyon finom avatósüti lesz!
Kedves Moha! Megsütöttem, meseszép, illatos, nagyon finom lett. Még a szomszédból is átjöttek, és lefényképezték :D Persze kaptak is belőle. Köszönöm a receptet.
VálaszTörlésKedves Panka! Nagyon örülök, hogy ízlett és ilyen jól sikerült, jó a szomszédoknak:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésElkészítettem ezt a mennyei kuglófot!
Könnyű a tésztával dolgozni,tényleg szép és finom!Nagy sikere volt nálunk!
Nagyon köszönöm ezt a kitűnő receptet!
Tudsz róla,hogy felhasználták a fotódat egy másik recepthez?:(
http://www.receptfalu.hu/kuglof/
Nagyon Boldog Új évet Kívánok Neked és kedves Családodnak!
Kedves Mártus! Örülök, hogy nálatok is sikere volt a kuglófnak! Köszönöm a jelzést, írtam az adott oldalnak.
VálaszTörlésBoldog új évet kívánok nektek is sok szeretettel!
Sziasztok. Látom régebbiek a bejegyzések, még sem tudom megállni, hogy ne nyomjak ide egy figyelmeztetést, elsö sorban Andinak, aki talált a padláson egy 50 éves kuglóformát. Andi - és a többiek is - a régi zománcozott cserépformákban a zománcban ólom van ami egyenesen súlyosan mérgezö, úgy hogy ezeket a régi formákat csak dísznek használjátok. Minden oldja az olmot, de leg jobban a zománcos kancsók vannak kitéve ennek, ha valamit tartunk benne a savanyú vagy savanykás. Régen senki nem tudott erröl, de ma már vigyáznunk kell a régi, szép zománcos edényekkel és jó meg nézni - kérdezni ha újat veszünk, akkor is.
VálaszTörlésNagyon örülök a receptnek. Édesanyámat juttatja eszembe. Mindig Ő szokott kelt kuglófot sütni.Köszönöm.
VálaszTörlésNagyon szívesen, olyan jó, amikor egy süti előhozza az emlékeket!
VálaszTörlés