Oldalak

2010. január 2., szombat

Lencseleves


Az újév első napján kötelező lencsét mi leves formájában esszük, erre szavazott a család évekkel ezelőtt.

Hozzávalók:

40 dkg lencse

2 fehérrépa

2-3 sárgarépa

1 karalábé

1 kis zeller

2-3 szem közepes krumpli

1 póréhagyma / 1 csomag zöldhagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 nagy fej hagyma

10 dkg füstölt szalonna / bacon

só, bors, babérlevél

füstölt kolbász / virsli

1 nagy doboz tejföl

2 ek.liszt

petrezselyemzöld aprítva


A lencsét előző este hideg vízbe áztatom. Másnap a szalonnát apró kockára vágva kisütöm 1 ek.olajon. Rádobom az apróra vágott hagymát és megdinsztelem.

Beleteszem a préselt fokhagymát, a megtisztított, felvágott leveszöldséget és pórét, valamint a leszűrt lencsét.

Sózom, borsozom, 2 babérlevél is kerül bele és annyi víz, amennyi jócskán ellepi. Addig főzöm, amíg a lencse majdnem teljesen megpuhul, ekkor megy bele a kockára vágott krumpli, a tejfölben elkevert liszt (összekeverve pár kanál forró levessel) és a felkarikázott füstölt kolbász.

Főzöm még kb. 10 percig, aztán kész is. Ha valaki szereti savanykásabban, az tegyen bele citromlét még. 

Tálalásnál frissen vágott petrezselyemzöldet teszek rá.


2 megjegyzés: