Oldalak
▼
2010. január 20., szerda
Rákóczi-túrós
Ez nagyon finom sütemény, de előre szólok, hogy el lehet rontani, ha kiszárítja az ember. A megadott sütési idők sima gáztűzhelyre vonatkoznak, mindenki alakítsa a saját tűzhelyéhez!
Recept eredetije Lajos Marinál, de a tölteléknél felülírtam, mert nekem kevésnek tűnt ekkora mérethez a fél kiló túró. Kell hozzá 2 elfekvő fehérje, mert a tésztánál csak egy marad ki és a rácshoz 3-ra van szükség.
Hozzávalók egy 37 X 24 cm-es tepsihez:
tészta:
24 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárga
1 dl tejföl
1 sütőpor
1 citrom reszelt héja
töltelék:
75 dkg túró
10-12 dkg cukor
3 tojás
5-10 dkg mazsola (nálam ez kimarad,nem szeretik)
1 tk.vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja
zsemlemorzsa
habrács:
3 tojásfehérje
15 dkg porcukor
baracklekvár
A cukros sütőporos lisztet elmorzsolom a felkockázott hideg vajjal és a tejföllel, tojássárgával omlós tésztát gyúrok belőle. Mehet a hűtőbe 30 percre, ezalatt elkészül a töltelék.
A túrót kikeverem a cukorral, tojássárgákkal, ízesítőkkel, (hozzáadom a megáztatott lecsepegtetett mazsolát), végül belekeverem a habbá vert fehérjéket is óvatosan.
A tésztát vajazott lisztezett tepsibe nyújtom, megszurkálom és 180 fokon 10 percig elősütöm.
Kiveszem és megszórom egy kanál zsemlemorzsával, majd rásimítom a túrókrémet. Tovább sütöm 25 percig.
Közben kemény habbá verem a 3 fehérjét, majd apránként hozzáadom a cukrot is, tovább verve a habot. Ezután habzsákba szedem és a kivett tészta tetejét berácsozom vele. Visszateszem sülni még kb. 10-15 percre, míg egy kicsit színesedik a hab.
Ezalatt a baracklekvárt botmixerrel pürésítem és egy nylonzacskóba szedem, lukat vágok a csücskére.
A kész sütemény rácsközeibe nyomom a lekvárt és a tepsiben hagyom kihűlni. Vízbe mártott késsel vágom kockákra.
Sütés elektromos sütőben:
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.
Nagyon szép lett Moha! :-)
VálaszTörlésÁáááááá Moha, a kedvencem :)))))))))
VálaszTörlésGyönyörű!
Szóhoz se jutok ismételten.....gyönyörűűűűűű!!!!!!
VálaszTörlésCsodaszép!
VálaszTörlésTökéletes!
Nekem is az egyik kedvencem és milyen régen ettem már! Gyönyörű!
VálaszTörlésGyönyörű!! Mindég szerettem volna enni egy igazit, de csak a cukrászdáig jutottam érte. Lehet, hogy meg kellene próbálnom?
VálaszTörlésCsurog a nyalam! De most komolyan!!!!!
VálaszTörlésNagyon szép Moha ! Megkóstolnám!
VálaszTörlésGyönyörű! Ezek a hullámok!! Mesések!
VálaszTörlésGyönyörűűűűűű-üzeni az uram!:-))
VálaszTörlésPersze szerintem is csodaszép!:-)))
Azt hiszem megvan mit sütök hétvégén, már ha szépen kérik:-))
Én eddig csak a tömör cukros fehérje tetejű változatot ismertem, ez sokkal szimpatikusabb és nagyon-nagyon szép!!!
VálaszTörlésReceptgyűjtő, Lekvároskukta, Andi, Raindrop, Lúdanyó köszönöm!
VálaszTörlésDaisy próbáld ki, nem olyan nagy munka elkészíteni!
Judith:)
Mary ,Gasztroboszi köszönöm!
Andi köszönöm, biztos szépen fogja kérni!
Kata én úgy tudom ez az eredeti, és bőven elég rá ennyi hab!
Moha az eredetét nem ismerem, de a hab ilyen mértékű mennyiségével teljesen egyetértek; nekem egyébként is ha valami túl édes, akkor csiklandozza a szájpadlásomat, nem is nagyon tudok belőle enni:)
VálaszTörlésJó napot! Négyet vinnék, és valami kókuszosat is vinnék, ha van! Megnézné?:)))
VálaszTörlésKata ez,ha betartod a cukormennyiségeket,nem lesz nagyon édes. (Férjem szerint kissé "édestelen" lett,de azért jó)
VálaszTörlésSzepy lehet jönni, kókuszos tervben van...
Ma megsütöttem és tényleg nagyon finom és mutatós. A recept tökéletes, köszönöm!
VálaszTörlésR.mama nagyon szívesen, én köszönöm a visszajelzést!
VálaszTörlésez a süti nagyon de nagyon finom.
VálaszTörlésKedves Névtelen, köszönöm!
VálaszTörlésSzerintem az egyik legfinomabb sütemény!:-)
VálaszTörlésNelli ebben egyetértünk:)
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésAzt szeretném kérdezni, hogy milyen trükköt vetsz be, hogy a hab ne folyjon? Nekem nagyon folyós lett a hab+cukor keverék, megpróbáltam gőz fölött besűríteni, de még úgy is folyt, nem tudtam ilyen szép csillag keresztmetszetű csíkokat nyomni.
Köszönöm!
Kedves Névtelen!
VálaszTörlésNincs trükk, friss legyen a tojás és akkor kőkemény habot lehet verni belőle! A porcukrot a már keményre vert habba adagolom és tovább verem vele, ezután megy a habzsákba.
Így biztosan sikerül ilyen csíkokat nyomni belőle.
Lehet, hogy nem volt egyértelmű a receptből, hogy előbb csak a fehérjét kell habbá verni még a cukor nélkül, most beleírtam! Ha ez volt a kudarc oka, akkor bocsánat érte!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésKöszönöm, legközelebb így próbálom.
Amúgy nagyon finom lett, és a családom nem tudta, hogy is akart kinézni, így pillanatok alatt eltüntették :)
Na ennek örülök, akkor végül is sikert arattál vele, nem is kell mutogatni a képeket előre:))
VálaszTörlésGyönyörű!
VálaszTörlésElektromos, alul-felül sütős, légkeverős meg minden kutyafülés sütőre hogy hangolnád át?
Kedves Barackmag! Egy ideje nekem is ilyen a sütőm már, itt az erre hangolt változat:
VálaszTörlés(végig légkeverés nélkül sütök!)
tészta elősütése:
180 fok, alsó-felső sütés, a tepsi a legalsó sínben, 10 perc.
túróval együtt sütés:
ugyanaz a sütésmód és hőfok marad, 25 perc sütés, de egy sínnel feljebb teszem a tepsit.
habráccsal együtt sütés:
csökkenteni a hőfokot 120 fokra, marad az alsó-felső sütésmód,alulról a második sín, kb. 10 perc sütés.
De mindezzel együtt minden sütő más, tehát figyeld a tésztát, főleg a habbal sütésnél, ne barnuljon meg nagyon a teteje!
Kedves Moha!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönöm a részletes és gyors választ, ki fogom próbálni.
A Fekete-erdő tortáddal már nagy sikert arattam, most azt is megköszönöm :)
Kedves Barackmag nagyon szívesen, remélem sikerül a süti!
VálaszTörlésSikerült :)
VálaszTörlésNem lett olyan szép, mint a Tiéd, de olyan sem, amit csak sötétben lehet tálalni, az íze viszont tökéletes, nem égett meg és nem száradt ki, hála a pontos instrukcióknak, amiket megint csak köszönök!
Jaj de jóóó! Köszönöm a visszajelzést, és jó étvágyat a sütihez!
VálaszTörlésÉn is megsütöttem, isssteni finom lett, köszönöm a receptet!
VálaszTörlés(Remlélem nem gond, de bemásoltam a receptedet a link megjelölésével a www.gastroglobe.blogspot.com blogra)
:)
Kedves JuditAu! Nagyon örülök, hogy jól sikerült és ízlett is! A link jelölésével természetesen nyugodtan bemásolható a recept, köszi!
VálaszTörlésEgy ismerös kép...: http://milesandmeals.cafeblog.hu/2014/01/30/legismertebb-magyar-desszertek/
VálaszTörlésErika
Erika köszönöm, hogy szóltál!
VálaszTörlésKedves Moha! Ez a kovetkezo kiszemelt a blogodrol :)
VálaszTörlésA tojasfeherje mennyire leehet öreg? :)
Schitzjuc én gyakran előkapok a fagyasztóból egy-egy fehérjét, amikor pluszban van rá szükség. Szóval egészen öreg fehérjék is szokták sütiben végezni :))
VálaszTörlésEz sima hutoben all kb dec eleje ota. Fagyasztora nem gondoltam. De ma is tanultam ;)
VálaszTörlésJuc, akkor azt fürgén dobd ki inkább, jobb a békesség! Ha kimarad fehérje, akkor tedd egyesével egy apró kis pohárba, (kávéscsésze) úgy be a fagyasztóba. Másnap egy pillanatra meleg vízbe mártod, kiszeded és egy kis darab folpackba tekered, majd egy nagyobb műa. dobozban mehet vissza a fagyóba. Így mindig ki tudsz venni belőle, akár egyesével, azt kitekered a folpackból, bele egy tálkába és hagyod kiolvadni a sima hűtőben, vagy szobahőmérsékleten.
VálaszTörlésEz szuper otlet!koszonom!! :)
VálaszTörlésSzívesen:))
VálaszTörlés