Kicsi lányom meglátta Limaránál, és azt kérte süssek ilyet. Volt két tojásfehérjém elöl, hát legyen.
A tészta a tojás nélküli kalácstésztám lett, ennek a feléből készült a habos kalács, másik feléből lekváros kiflik lettek.
Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 ek. burgonyapehely
7 dkg cukor
csipet aszkorbin
5 dkg vaj
3-3,5 dl tej (nekem most elég volt 3 dl)
2,5 dkg élesztő
töltelék:
2 fehérje
10 dkg porcukor
aszalt barack apróra vágva
őrölt fahéj
A tészta hozzávalóiból( először csak 3 dl tejjel, ha kell még adok hozzá) kicsit keményebb kalácstésztát dagasztok. Hagyom duplára kelni, ketté vágom. Az egyik felét hosszú téglalappá nyújtom.
A fehérjéket habbá verem, kanalanként hozzáadom a cukrot is, tovább verve. Ezzel kenem meg a tésztát, megszórom fahéjjal és a barackkal, feltekerem, kört formálok belőle.
Néhány helyen bevágom egy éles késsel és kelni hagyom kb. 30 percet még.
A tészta másik felét körré nyújtom, 16 cikkre vágom, lekvárral töltöm és kiflit tekerek belőlük.
A kalács tetejét megkenem felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. A kifliknek elég 15-20 perc sülés.
Nagyon dekoratív...de finom is?
VálaszTörlésÚgy értem a "töltelék", mert a kalácstésztád biztosan az, csak nekem olyan fura ez a töltet!;-)
Én is arra lennék kíváncsi, hogy ízlett-e nektek? Mert szépnek nagyon szép :)
VálaszTörlésLatsia, Lúdanyó ízlett! Én is furcsának találtam elsőre, de finom volt. A habcsók csak a bevágásoknál alakul ropogóssá, belül szinte "eltűnik" beleolvad a tésztába, de könnyebb és ízesebb lesz tőle. Nem marad meg krémként benne, bár nyilván a hab mennyiségével lehet játszani, ennél többet tennék legközelebb bele.
VálaszTörlésGyönyörűűűű!!
VálaszTörlésNagyon szép lett! :)) Mint mindig! :))
VálaszTörlésAndi köszönöm!
VálaszTörlésLimara köszönöm, aranyos vagy!
Te Moha, nem nyitunk egy pékséget? Mondjuk, összeálltok Limarával, Yasminenal, és még mondhatok pár nevet, és nálunk a sarkon csináltok egy kisboltot, és naponta süttök nekem ilyet, meg bármilyet!:) Nah???
VálaszTörlésSzepy benne vagyok! Te leszel az előkóstoló:)
VálaszTörlés