Oldalak

2010. január 21., csütörtök

Tojáshabos kalács


Kicsi lányom meglátta Limaránál, és azt kérte süssek ilyet. Volt két tojásfehérjém elöl, hát legyen.

A tészta a tojás nélküli kalácstésztám lett, ennek a feléből készült a habos kalács, másik feléből lekváros kiflik lettek.

Hozzávalók:

50 dkg liszt

2 ek. burgonyapehely

7 dkg cukor

csipet aszkorbin

5 dkg vaj

3-3,5 dl tej (nekem most elég volt 3 dl)

2,5 dkg élesztő

töltelék:

2 fehérje

10 dkg porcukor

aszalt barack apróra vágva 

őrölt fahéj


A tészta hozzávalóiból( először csak 3 dl tejjel, ha kell még adok hozzá) kicsit keményebb kalácstésztát dagasztok. Hagyom duplára kelni, ketté vágom. Az egyik felét hosszú téglalappá nyújtom.

A fehérjéket habbá verem, kanalanként hozzáadom a cukrot is, tovább verve. Ezzel kenem meg a tésztát, megszórom fahéjjal és a barackkal, feltekerem, kört formálok belőle.

Néhány helyen bevágom egy éles késsel és kelni hagyom kb. 30 percet még.

A tészta másik felét körré nyújtom, 16 cikkre vágom, lekvárral töltöm és kiflit tekerek belőlük.

A kalács tetejét megkenem felvert tojással és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm. A kifliknek elég 15-20 perc sülés.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon dekoratív...de finom is?
    Úgy értem a "töltelék", mert a kalácstésztád biztosan az, csak nekem olyan fura ez a töltet!;-)

    VálaszTörlés
  2. Én is arra lennék kíváncsi, hogy ízlett-e nektek? Mert szépnek nagyon szép :)

    VálaszTörlés
  3. Latsia, Lúdanyó ízlett! Én is furcsának találtam elsőre, de finom volt. A habcsók csak a bevágásoknál alakul ropogóssá, belül szinte "eltűnik" beleolvad a tésztába, de könnyebb és ízesebb lesz tőle. Nem marad meg krémként benne, bár nyilván a hab mennyiségével lehet játszani, ennél többet tennék legközelebb bele.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szép lett! :)) Mint mindig! :))

    VálaszTörlés
  5. Andi köszönöm!

    Limara köszönöm, aranyos vagy!

    VálaszTörlés
  6. Te Moha, nem nyitunk egy pékséget? Mondjuk, összeálltok Limarával, Yasminenal, és még mondhatok pár nevet, és nálunk a sarkon csináltok egy kisboltot, és naponta süttök nekem ilyet, meg bármilyet!:) Nah???

    VálaszTörlés
  7. Szepy benne vagyok! Te leszel az előkóstoló:)

    VálaszTörlés