Mióta Macinál rátaláltam gyakran sütöm, saját ízlésünkre formálva. Az eredeti a sós ízvilág felé billen inkább, én édesre hangoltam, és kevesebb az olaj és a tej benne.
Gyerekeim nevezték el, mikor mondtam nekik, hogy ez török zsemle, rávágták, hogy persze, mert turbán alakú.
Hozzávalók: 16 kis zsemléhez
50 dkg finomliszt
1 tk.sütőpor
8 dkg cukor
1 tojás
150 ml joghurt
100 ml tej
100 ml olaj
csipet só
2,5 dkg élesztő
1 tk.vaníliakivonat
1 citrom reszelt héja
kenéshez 1 tojás sárgája
szóráshoz szezámmag
A hozzávalókból tésztát dagasztok és hagyom duplára kelni. Lisztezett deszkán 16 db-ra vágom, egyenként hosszú vékony rudakat sodrok, félbehajtom, két végét ellenkező irányban megtekerem, majd csiga alakúra formázom.
A tepsin még fél órát hagyom kelni, lekenem pici vízzel elkevert tojássárgával, megszórom szezámmaggal és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm.
Nagyon szépséges!
VálaszTörlésCsodálatosan néznek ki!
VálaszTörlésTényleg nagyon jól néznek ki, mint minden, ami kikerül a kezed alól.
VálaszTörlésKedves, helyes zsemlék!Reggelente megenném!
VálaszTörlésVan felvétel a gyerekek közé?:)
VálaszTörlésÉn mosok magamra, sőt főzni is főzök, csak néha beállok a sorba az ilyenekért...
Nah?:)
Kiskukta, Andi köszönöm!
VálaszTörlésÁgi nagyon kedves vagy, köszönöm!
Erika eszperente köszönetet sajna nem tudok, de gyere, helyed mellettem reggelente:)
Szepy neked van, cserébe a remek útleírásokért mindig!