2010. február 5., péntek

Aranygaluska vaníliasodóval


Arra gondoltam, hogy lecserélem az eddigi receptemet a bukta tésztájára, hátha akkor igazán könnyű, foszlós, pihe-puha lesz a végeredmény. Jól tettem, megint győzött ez a tészta!
Hozzávalók:
tészta:


  • 25 dkg rétesliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 3 csipet só
  • 6 evőkanál cukor (nálam 7 dkg)
  • 350 ml tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl olaj
  • 1 tojás

hempergetni:

  • 30 dkg darált dió
  • 20 dkg finom kristálycukor
  • reszelt citromhéj
  • házi vaníliás cukor
  • 20 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg mazsola

vaníliamártáshoz:

  • 4 tojás sárgája
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd vanília


A  hozzávalókból a géppel tésztát dagasztok, nem kell megijedni, szinte galuskaszerű lesz.
Egy tálba kotrom és letakarva hagyom duplára kelni.
Közben a darált diót összekeverem a cukrokkal, citromhéjjal. A vajat felolvasztom és hagyom hűlni.
A vaníliamártást is megfőzöm, hogy ki tudjon hűlni.  2 dl tejet és 2 dl tejszínt a kettéhasított vaníliarúddal felteszek főni. A maradék 2 dl tejjel elkeverem a tojássárgákat, keményítőt, cukrot és a lábosba öntöm a többihez, kézi habverővel kevergetve kis lángon besűrítem. Hűlni hagyom, és kidobom belőle a rudat. (népes és sodókedvelő családban ennek a duplája kell)
A megkelt tésztát lisztezett deszkán a kezemmel ujjnyi vastagra lapítom, közepes pogácsaszaggatóval galuskákat szabok belőle.
Egyenként az olvasztott vajba mártom, meghempergetem a cukros dióban és lerakom egy nagyobb tűzálló tálba. Mazsolát szórok közé. Így folytatom, míg tart a tészta, a maradék diót is közé szórom, a maradék vajjal meglocsolom a tetejét és hagyom kelni 20 percet még. Előmelegített sütőben 180 fokon 30-35 percig sütöm.
Nekem két emelet galuska került egymásra, ennél szerintem nem érdemes több réteget képezni, mert nyers maradhat a közepe, ha pedig hosszabb a sütési idő,  akkor kiszáradhat.
A tálban teszem az asztalra, mellé kínálom a hideg vaníliasodót.



10 megjegyzés:

Andi írta...

Jaj de szép....annyira szerettem valamikor, de nem bírom a diót sajna....
Gyönyörű..

Zsiri írta...

Nagyon jól néz ki! KB 2 hete szeretnék már aranygalust sütni, nagyon sok helyen előbukkan.

Mary írta...

Régen fiaim nem szerették ezért nem csinálok lehet, hogy kéne egy próbát tennem! Nagyon guszta!

Piszke írta...

A horvátilonában kifejezetten úgy kezdődik az aranygaluska receptje, hogy alap a bukta, és egy kicsit gyengébb tésztát készítünk. Én mindig innen csinálom.

Viki írta...

Nagyon guszta. Biztos jót tett neki a receptcsere. Sajnos én sem tudom enni a diót, s mindíg sajnálom magam, amikor dejót kell használni. Micsoda minősége hanyatlás ez nálunk :)) (hát ez van, meg kellett barátkozni vele) Most gyüjtögetem a recepteket, s ahogy kiegyeneseik a derekam ezt tuti megsütöm. Köszi.

Moha írta...

Andi sajnálom,hogy fájdítom a szívedet!

Zsiri köszönöm, itt az alkalom,rajta!

Mary tegyél egy próbát, legfeljebb a pároddal eszitek meg:)

Piszke ez jó gyenge, de így másnap sem nyögvenyelős,nagyon jó lett.

Viki próbáld ki mákkal, vagy dejóval,szerintem úgy is finom lesz! Azért pihenj egy kicsit mielőtt nekiállsz!

Pilchard írta...

Moha! Én meg azt gondoltam lecserélem az eddigi receptemet a Tiédre!Milyen jól tettem!!!!!Eszméletlen puha és foszlós lett a galuska.Kimaradt pár kiszagatott tésztadarab,amit úgy sütöttem meg hogy vajba mártottam,de dióba nem.Aztán elkeveredett a pulton,és reggel találtam meg.Vajpuha volt.Nagyon ledöbbentem ám.Szóval a recept jött és győzött!!!

Moha írta...

Pilchard ugye milyen jó lett! Férjem is azt mondta,az a jó benne,hogy másnap sem lett szívós,száraz. Örülök,hogy nektek is ízlett!

Névtelen írta...

Elkészült életem első aranygaluskája, hű de nagyon jó lett, köszi a receptet, szomszédba is jutott, szomszéd bácsi szerint kár ennyi diót pazarolni bele, de szerintem meg meg szomszéd néni szerint kell az oda. Most ebből a tésztából készülök túrós buktát sütni. Elég bele fél kg túró?
Lidi

Moha írta...

Szia Lidi, örülök a sikerednek, szomszéd néninek van igaza :)))

Szerintem legalább 1 kg túró kell hozzá, mondjuk nálunk a töltelékben gazdag bukta a kedvenc. Ha így formázod, mint ezt:
http://mohakonyha.blogspot.hu/2013/02/buktalabdak-szatmari-szilvalekvarral.html
akkor labdánként jó púpozott teáskanál töltelékkel számolj.

AddThis

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...