Oldalak
▼
2010. február 7., vasárnap
Dagasztás nélküli kenyér
Ezt gondolom már mindenki ismeri, de beírom, mert szeretném ha meglenne itt is, nemcsak a millió cédulám egyikén.
Hozzávalók:
50 dkg BL 80 liszt
1 púpos tk. só
1/2 tk. száraz élesztő
4 dl langyos víz
Egy nagy fedeles tálban elkeverem a lisztet a sóval és az élesztővel. Hozzáöntöm a vizet és egy fakanállal néhány mozdulattal összekeverem. Lefedem a tálat és a konyhaasztalon hagyom 12 órát kelni.
A tálban egy lapáttal áthajtogatom, közben a tálat körbelisztezem és a tészta tetejét is, hogy utána könnyen ki tudjam borítani. Hagyom pihenni 30 percig letakarva.
Ha ízesítem, akkor azt a hajtogatásnál teszem, mehet bele olívabogyó / aszalt paradicsom/ kevés vajon pirított hagyma / friss rozmaring aprítva / dió, stb......
A sütőt előmelegítem 240 fokra (nálam ennyi a maximum), benne egy kerek fedeles jénai edénnyel.
( az edény átmérője 21 cm, mélysége fedél nélkül 7,5 cm)
A jénait kiveszem, kevés lisztet szórok az aljába és ügyesen beleborítom a tésztát, lefedem és 35 percig sütöm fedővel.
Ezután leveszem a fedőt és még 15-20 percig sütöm. Rácson hagyom kihűlni. Finom ropogós héjú, sűrűbb bélzetű kenyérke lesz.
Lehet 1/3 arányban teljes őrlésű lisztet is tenni bele, de akkor a víz mennyiségét kicsit emelni kell.
Nálam is megvan ez a recept, én azt hiszem Felhőlánytól vettem át, és azóta többször is megsütöttem - főleg amikor a csuklóm rendetlenkedik :)Én is feltettem a blogomra, nem baj, ha több helyen is olvasható!
VálaszTörlésSzia MOHAM!
VálaszTörlésNezzel csak az eg fele! OTT ropul a kismadar!
Neeem talaltad???
ES megvan meg a kenyered??? Niiiincs? Nem ertem! KI/?/ csoorhatta el! Nahaaat! pedig nagyon pazar volt.
Szia: ILDIKO
Imádom!Csodás lett a kenyered:D Hetente egyszer biztos megsütöm:) Imádom, hogy olyan jó ropogós a héja:)
VálaszTörlésPont tegnap tettem fel ennek a gyorsabb változatát:)
http://krisztina-kerekerdkzepn.blogspot.com/2010/02/90-perces-zsemlek.html
Bodzazsuzsa így igaz, lehet,hogy valakinek újdonság,és kipróbálja!
VálaszTörlésIldikóm nem kell csórni küldöm!!!
Krisztina nálunk is gyakran van, nagylányom kedvence. Szoktam a gyors zsemlét is készíteni!
Nagyon szép kenyér lett! :) Nálam csak ez készül, igyekszem mindenféle extra "belevalóval" tuningolni és szerintem is óriási recept! :))
VálaszTörlésFelhőlány köszönöm! Nálunk csak nasinak van, mindig készül mellé egy öregtésztás "sima" is.
VálaszTörlésTetszik ez a nasi... :) Tény, hogy a ropogós héja miatt tökéletes "rágcsának"! :))
VálaszTörlésIgen, frissen mindenki rájár,és mindenki csücsköt szeretne kapni:))
VálaszTörlésHoztam májkrémet, eszünk szendvicset?
VálaszTörlés:)
Szepyke igen, gyere:)
VálaszTörlésÉn is meghivatom magam ha lehet,viszek hozzá az Alpról svájci sajtot,a nyári legelésűből,és az alpesi szélben szárított füstölt sonkát
VálaszTörlésMoha sajnálom,de csak névtelen profilban megy el,nem tudom miért?
Éva
Éva sebaj, gyere lakomázunk!
VálaszTörlésKöszönöm,szombat reggelre Budapesten vagyok,addigra süssél újra,mert ez gondolom nem tart addig
VálaszTörlésÉva
Éva már morzsa sincs belőle:))
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésÍrtad a hozzászólások között, hogy szoktál gyors zsömlét is készíteni. Ez fent van a blogodon? Vagy hogyan készíted?
Ma készült el nálunk ez a kenyér, de az a baja, hogy nem lehet belőle akkorát készíteni, hogy 7 embernek elég legyen, a csücskére a lefoglalásokat pedig egy hétre előre be kell táblázni, hogy ne legyen vérre menő harc érte:)
(és talán most sikerül nem Névtelenként írjak..)
Zsozsó
Zsozsó írj egy emilt nekem, megírom a receptet!
VálaszTörlésmohakonyha@gmail.com címre!
szia.azt szeretném kérdezni hogy ha rendes élesztőt használok akkor felfuttassam vizbe vagy csak rakjam bele?gyors válaszod előre is köszönöm.ÜDV!
VálaszTörlésNem kell futtatni, elég ha csak belekevered a vízbe a sóval és a liszttel együtt!
VálaszTörlésnagyon jó recept!5*!ÜDV
VálaszTörlésKedves Névtelen örülök, hogy jól sikerült! Az érdem nem az enyém, a recept Amerikából indult hódító útjára.
VálaszTörlésKöszönjük a receptet. Nagyon oda vagyok érte. Feleségem nagy örömet szerzett vele.
VálaszTörléshttp://www.flickr.com/photos/24328746@N08/5445121877/
Kedves Zsolt, nagyon szívesen, bár nem én találtam ki, de örülök, hogy ízlik! Megnéztem a képet, nagyon jól sikerült!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésSegítséget szeretnék kérni, mert már rengetegszer megsütöttem ezt a kenyeret, de valahogy mindig ragacsos marad a közepe, pedig mindent úgy csinálok, ahogy le van írva. Mit ronthatok el? Már próbáltam tovább sütni, de úgy meg megégett. Mit ronthatok el?
Kedves Névtelen! Próbáld a fedett és fedetlen sütés idejét variálni, esetleg a fedett sütés csökkenjen, legyen csak 25-30 perc, és a fedő levétele utáni idő legyen több. Ha úgy látod, nagyon pirul, akkor csökkentsd a hőfokot egy kicsit.
VálaszTörlésEgyébként ennek a kenyérnek a belseje tapintásra mindig is kicsit nedvesebb lesz, mint a hagyományosan készülő kenyéré. Ha nem bízol abban hogy ez így jól átsül, megpróbálhatod ezt a tésztamennyiséget 3-4 felé osztva sütőlemezen megsütni, így kisebb bucik lesznek, és csak fedetlenül sül, tehát a sütési idő rövidebb lesz, de biztosan átsülnek.
Kedves Moha!
VálaszTörlésKöszönöm, megpróbálom akkor így.
Ildi
Nagyon szívesen!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésNagyon szép és finom kenyeret sütöttem a kandallónk sütőjében:
http://morokandallo.5mp.eu/honlapkepek2/morokandallo/BYmcgudqv0/eredeti/kenyer_sutes_kandalloban.jpg
Köszönöm a receptet!
Erika
Kedves Erika! A kenyér gyönyörű lett, én meg kicsit irigykedek a sütőre:))))
VálaszTörlésSzia Moha! Ma sütöttem meg először ezt a nagyon fini kenyeret. Ha megengeded, én is megosztom a tapasztalatomat. Mivel nincs fedeles jénaim, így Pataki tálban sütöttem. Kívül-belül átsült. A szokásos módon negyed órát áztattam a tálat vízben, majd szárazra töröltem és sütőpapírral kibéleltem és rá a kenyértészta. A tészta tetejét bevagdostam, a kezemmel bevizeztem. Ezután került fel a tál teteje és hideg sütőbe tettem. Egy óra sütés után ismét bevizeztem a kenyér tetejét, de ezúttal tető nélkül sütöttem további 10 percig, majd kikapcsoltam a sütőt és még 10 percet pirulgatott a még forró tűzhelyben. Mivel régi gázsütőm van, fokozatot nem tudok mondani, de én a lehető legnagyobb fokozaton hagytam mindvégig. Remélem, ez az ötlet is hasznos lehet annak, akinek van Pataki tálja is otthon. Én nagyon szeretem, hálás jószág a konyhában és a benne készült ételek is ízletesebbek lesznek.
VálaszTörlésÜdvözlettel: Rita:-)
Rita köszi a tapasztalatokat, remélem a Pataki tálasoknak segítség lesz!
VálaszTörlésKedves Moha..annyira guszta ez a kenyér..én most szemezek vele, de segítenél nekem abban, hogy a száraz élesztő az az instant élesztőt jelenti, a tasakos változatát?
VálaszTörlésKöszönöm a segítséget és további sok sikert gyönyörű alkotásaidhoz!
Orsi
Kedves Orsi, igen, az instant élesztőt jelenti! Köszönöm a jókívánságot!
VálaszTörlésKedves Moha!
VálaszTörlésJól sikerül-e, ha jénai nélkül sütöm (mert ugyan van jénaim, de nincs meg a teteje :( , valamint légkeveréssel? (a villanysütőmön nincs klasszikus alul-felül sütés funcióm).
Üdvözlettel,
Melinda
Kedves Melinda, nem tudom légkeveréssel milyen lenne, szerintem az nagyon kiszáríthatja, én nem szoktam kenyeret azzal sütni.
VálaszTörlésJénai nélkül nem sütném, ennek a lényege pont az, hogy egy fedett edényben sül jó ideig, és fedő nélkül csak a végén, kevesebb ideig. Talán egy lábosban is ki lehet próbálni, aminek van fedele.