Megint krémes, a keretes tepsiben. Sorban próbálom a különböző recepteket, nem ez lesz az első helyezett. Egyetlen előnye, hogy egy csomó tojásfehérjét elhasználtam a fagyasztóból hozzá.
Most a lapokat magam készítettem, az jó lett, kiváltható a bolti levelestészta vele.
Hozzávalók: egy 38 X 25 cm-es tepsihez
tészta:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
1 tojás
csipet só
1 evőkanál ecet
1 dl tejföl
krém:
160 gr étkezési keményítő ( vagy 4 csomag főzős vaníliapuding)
1 rúd vanília
1 liter tej
30 dkg cukor
9 tojásfehérje
máz a felső lapra: 1/2 kk. neszkávé, 5 ek.tej, 20 dkg porcukor, 7 dkg vaj
A tésztához a vajat összemorzsásítom a liszttel, hozzáteszem a tejfölben elkevert tojást, ecetet és összegyúrom. Fóliában hűtőbe teszem legalább két órára, de maradhat egy éjszaka is.
Kétfelé veszem, nagyon vékony lapokat nyújtok belőle( nagyobbakat, mint a keretes tepsi alja,mert sütés közben összeugrik!). Sütőpapíros tepsin, alaposan megszurkálva 200 fokon kb. 10-15 perc alatt egyenként megsütöm. Hagyom hűlni őket, majd mindkettőt a tepsi méretére szabom. Az egyik megy bele alulra.
Elkészítem a krémet:
A fehérjéket kemény habbá verem, a végén adagolom bele a 20 dkg cukrot is, tovább verve.
A tejből kiveszek 3 dl-t és ebben elkeverem a keményítőt és 10 dkg cukrot.
A többi tejet felforralom a kettévágott vaníliarúd kikapart belsejével és a rudakkal. Ha felforrt, eltávolítom belőle a vaníliarudakat, hozzákeverem a keményítős tejet és kézi habverővel kavargatva besűrítem.
Három részletben teszem hozzá a fehérjehabot, mindig alaposan elkeverve a kézi habverővel. Kis időre visszateszem a tűzre és átkeverem. Ráöntöm az alsó tésztalapra elsimítom a tetejét és félreteszem hűlni.
Közben a felső lapra elkészítem a mázat: A kávét feloldom a tejben és a 20 dkg porcukrot hozzáadva kis lángon keverem, míg feloldódik. Ha már sűrűsödik, leveszem a tűzről,belekeverem a vajat és gyorsan a másik lap alsó, simább felére kenem.
Fűrészes élű késsel felkockázom és hagyom kihűlni.
Ha a krém már kihűlt, rárakom a felkockázott tetőt és a hűtőbe teszem.
A tető maradhat máz nélkül is, akkor felkockázva ráteszem és csak porcukorral szórom tálalás előtt.
Szimpatikus, hogy nem a műízű vaniliapudingot használtad (nekem már rontott el sütit).Mi nem nyerte el a tetszésedet? Nagyon guszta lett különben.(Én is magam készítem a leveles tésztát, szerintem finomabb - jó időhiány miatt néha kivételt teszek.)
VálaszTörlésA családnak eddig finomabb a tojássárgás főzött krémmel. De még variálok tovább, mondjuk a kiindulás azoknál is a sárgás főzött krém lesz... Krémes folytatásokban:)
VálaszTörlésJajj, jajj nekem!
VálaszTörlésMar az elozo kremesed ota - azt hiszem az unnepekkor sutotted - ennem mar, de a Dragam mindig lebeszelt rola, eppen mast evett volna szivesebben. Egyedul meg nem tudnek megbirkozni egy adaggal :(
Pedig nagyon jól néz ki Moha ;-)
VálaszTörlésSzió!
VálaszTörlésKukucs be hozzám kedvesem!:))
Krémesssssssssss imádom. Hétvégén lehet, hogy én is nekiállok.
VálaszTörlésNézz be hozzám kérlek.
Mindegy hányadik helyezett ez a krémes, akkor is irtó guszta!!!
VálaszTörlésJudith ha rászánod magad,akkor a másikat próbáld ki! (esetleg a kedves szomszédok is kaphatnak)
VálaszTörlésLekvároskukta azért megesszük:)
Brigi megyek:)
Vali neked is azt mondom inkább a másikat!
Thrini köszönöm!
Így már értem... hogy a tojássárgájából főzött krém jobban ízlik a családnak (azt én is imádom:)
VálaszTörlésÉn már nem is mondok semmit..
VálaszTörlésVagy, de! Ilyet is kérek majd egyszer!:)
Tündér nálunk az a nyerő,aztán tudod ízlések és pofonok:)
VálaszTörlésSzepy inkább a franciakrémesből készítek újra!
A krémbe nem megy bele a tojas sarga is? Tehat, a fazis ahol a tejet, kemenyitot es cukrot osszekeverem es fozom, a sargajat kihagyom? A franciakremes kremjebe kell, itt nem? Ha nincs benne tojas sarga, akkor a krem az feher lesz a vegen. Tojas feherje, tej, kemenyito...mind feher.
VálaszTörlésSusanna ez a recept kimondottan a fagyasztóban felhalmozódott tojásfehérjék csökkentésére van, és eredetileg bolti vaníliapudinggal készül. Ha azzal készíted,akkor sárga is lesz. Én azt nem szeretem,ezért készült keményítővel és valódi vaníliával.
VálaszTörlésMint írtam is,próbálom sorban a recepteket,ez is egy volt a sok közül,nekünk nem jött be.Maradok a sárgájával készülő krémnél.