Az eredeti ötletet Lajos Marinál láttam, de tésztában maradtam a szalagos fánk receptjénél.
Nem bonyolult az elkészítése, de csak nagyon sűrű lekvárral érdemes kipróbálni.
Hozzávalók:
70 dkg finomliszt
5 púpos ek.porcukor
1 tk.vaníliakivonat
1 narancs reszelt héja
1 egész tojás
3 tojássárga
7 dkg olvasztott vaj
1/2 dl rum
3 dl tej (esetleg még 1-2 evőkanálnyi, ha kell)
3,5 dkg friss élesztő
tölteléknek sűrű szatmári szilvalekvár
összeragasztáshoz 1 tojásfehérje
A hozzávalókból lágy tésztát dagasztok és duplára kelesztem, ez kb. 40-50 perc.
Lisztezett deszkán fél cm vékonyra nyújtom, jó nagy téglalapot kapok. A felezővonalnál benyomom egy fakanálnyéllel és az egyik felét 20 négyzetre osztom. Az osztásokat is a fakanál nyelével nyomom le. (ezt megtettem a másik fél tésztánál is, de nem kell, elég akkor, ha ráhajtom a lekváros felére)
A kis négyzetekre 1-1 teáskanál szilvalekvárt teszek. A négyzetek széleit lekenem egy kis ecsettel a tojásfehérjével. Ügyesen ráhajtom a másik tésztafelet és lenyomkodom a tenyerem élével a párnák körvonalát.
Éles késsel / derelyevágóval felvágom a fánkokat a benyomott keretek mentén. Letakarva hagyom kelni még fél órát.
Közepesen meleg olajban sütöm, először a felső oldalával teszem az olajba, fedő alatt sül kb.2 percig, fordítás után fedő nélkül is ennyi ideig.
Papírtörlőre szedem, frissen tálalom. Ha valaki szereti, lehet fahéjas porcukorral megszórni.
9 megjegyzés:
O, de gyonyoruek! Es milyen finom lehet!
Ha ugyanezt kifőzöd forró vízben és morzsát szórsz rá, megkapod a világ legfinomabb szilvásgombócát,:))
http://izrobbanas.freeblog.hu
Lehet, hogy meg is csinálom a hétvégén.
Judith köszönöm!
Dorothy kipróbálom,köszi az ötletet!
Tudod, én szájat tátatni járok Hozzád!És nagyon díjazom a precizitásodat!!
Erika aranyos vagy, köszönöm! És a tátott szájba küldök egy fánkot sok szeretettel!
Jaj. És megint jaj! Ez az a szilvalekvár? Az a híres, nevezetes???
Igen, és mivel nem túl édes,ezzel mennyei lesz!
azt szeretném kérdezni hogy sűrű pudinggal is meg lehetne próbálni?esetleg még mivel lehetne megtölteni?köszönöm előre is
Kriszti akkor egy főzős pudingot csak 3-3,5 dl tejjel készíts el,így elég sűrű lesz. Várd meg amíg kihűl teljesen,akkor jobban tudod adagolni a tészta közepére. Esetleg sütésálló lekvár, túrótöltelék(tojással összefogva), főzött dió / mák töltelék,amilyennnel a beiglit is töltjük,fél barack (konzervből,az elég kemény),ezek jutottak hirtelen eszembe.
Megjegyzés küldése